![]() |
Kolestrolle Savaş İçin... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kolestrolle Savaş İçin...Üye Olmayanlar Forumumuzdaki Linkleri Göremez ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp krizi açısından önde gelen risk faktörlerinden biri olan kolestrol, sigara kadar zararlı ![]() Be Better Sağlık Merkezi kurucusu Dr ![]() "Kolesterol problemi olan kişilerin sayısı 30'lu yaşlardan itibaren sıklıkla ve artarak gündeme gelmektedir ![]() ![]() Kolesterol aldığımız besinlerle, genetik faktörlere ve yaşam tarzına bağlıdır ![]() ![]() Kolesterolün sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olmasında, giderek artan hazır gıda, fast food ve bisküvi, çikolata, şekerli gıda tüketimi en önemli etkendir ![]() Yüksek lif tüketin! Kolesterol düzeyini düşürmek için ilaç ve beslenme düzenlemesine ihtiyaç olduğuna değinen Dr ![]() ![]() Dr ![]() "Lif oranı yüksek gıdalar ise entegral ekmek, makarna ve buğday ürünleri, sebze ve meyveler, kuru baklagiller olarak özetlenebilir ![]() Özellikle baklagiller (mercimek, nohut, kurufasulye, bezelye, barbunya) içindeki bazı maddeler kolesterol karşıtı çalışırlar ve hızla kolesterol seviyesini düşürürler ![]() Sportif aktivite ve egzersiz iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin yükselmesine yardımcı olarak çok önemli bir rol oynar ![]() Bayanlarda menapoz sonrası iyi kolesterol hormonal sebeplerle hızla düşmeye başlar ki bu da bayanların kalp krizi riskinin en çok arttığı dönemdir ![]() Bitkisel ve hayvansal Omega 3 tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcıdır fakat tek başına yeterli değildir ![]() Bir başka faktör yemeklerin hazırlanış şeklidir, tercih edilmesi gereken, sadece bitkisel yağların tüketilmesi (özellikle zeytinyağı), kızartmalardan uzak durulması, yemeklere, yağı yemek piştikten sonra eklenmesi, buğulama fırın ve haşlamanın tercih edilmesi olmalıdır ![]() Tekli (zeytinyağı, badem, ceviz, avokado, fındık) ve çoklu doymamış yağ asitleri(mısır, soya, balık, ayçiçeği) ile doymuş (hayvansal yağlar, süt ve süt ürünleri, çikolata) ve transyağlar (margarin, fast food, bisküvi, şekerleme) tüketimi dışardan alınan kolesterol miktarını kontrol için ana kriteri teşkil etmektedir ![]() Tekli ve çoklu doymamış yağlar kolesterol seviyesini olumlu yönde etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() Kahvaltıda: Peynir tercihleri her zaman az yağlı olanlardan yana yapılmalıdır ![]() ![]() Şarküteri tutkunu iseniz vazgeçemiyorsanız, en masumları hindi füme ve rozbif denebilir ![]() Sucuk, salam, sosis ve benzerlerinden kolesterol sıkınıtınız var ise uzak durmanız gerekir ![]() Balıkçıda: Deniz ürünleri karides, kalamar, istiridye yoğun kolesterol kaynaklarıdır ![]() ![]() Kebapçıda: Kebap yerine terbiyeli dana şiş, tavuk şiş, tavuk göğüs ızgara gibi tercihler daha doğrudur ![]() ![]() ![]() Kafede: Karışık soslardan özellikle mayonezden sakınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Kolestrol Diyeti: Haftada en az 2 öğün baklagil tüketilecek, mümkün is etsiz hazırlanacak ![]() Her gün 2 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze türevleri, aralarda 5-10 adet fındık veya ceviz veya badem alınabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|