07-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çanakkale'de Yetişen Tarım Ürünleri
Çanakkale'de Yetişen Tarım Ürünleri
Tarım: Çanakkale’de ekilen arâzi 200000 hektara yakındır Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin ikinci ilidir Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve börülce)dir Bağcılık çok ileridir Çavuş, hafızali, kozak, karadikenli, elhamra, karasakız ve mevrupalya üzümleri meşhurdur Zeytin istihsalinde Balıkesir, İzmir ve Aydın’dan sonra dördüncü sırada yer alır 35000 hektarlık zeytinlik sahası vardır Kavun, karpuz, şeftali, ceviz, erik, badem, vişne, elma, armut, kiraz gibi meyveler ve domates ve biber başta olmak üzere, patlıcan, pırasa, lahana, ıspanak ve havuç gibi sebzeler de bol miktarda yetişir Seracılık için bölge çok elverişlidir Sıcak termal suları çoktur Tarımda, sulama, gübreleme, ilaçlama ve modern tarım araçlarının kullanılması ileri seviyededir
|
|
|