![]() |
Cümlenin Öğeleri Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin Öğeleri Konu AnlatımıCümlenin Öğeleri Nelerdir Cümlenin Öğelerine Örnekler Cümlenin Öğeleri Açıklamaları YÜKLEM : Cümlede işi, hareketi, yargıyı, bildiren çekimli unsura denir ![]() Not :Bir cümle birden çok öğeden oluşabileceği gibi tek bir yüklemden de oluşabilir ![]() * Ertesi gün okula müfettişler gelmişti ![]() * Düşünüyorum (C) * Güzeldi ![]() Not:Yüklem genlikle cümlenin sonunda bulunur; ancak günlük konuşmalarda, atasözlerinde ve şiirde yüklemin yeri değişebilir ![]() *Gel çabuk buraya! *Sakla samanı gelir zamanı ![]() *İstanbul u dinliyorum gözlerim kapalı Not:Her sözcük ya da sözcük gurubundan yüklem yapılabilir ![]() *Gecenin yalnızlığında sadece seni düşünürüm (fiil) *Kasaba halkı meydanda toplanmıştı ![]() *Yaşadığımız günler tıpkı bir rüzgar gibiydi ![]() *Bu olayların suçlusu odur ![]() *Sabah uyandığında gözleri ışıl ışıldı ![]() *Konuşmalarına ister istemez kulak misafiri oldum ![]() *Çalışmak yaş>ın bir parçasıdır ![]() *Odayı süsleyen şey rengarenk çiçeklerdir ![]() *Öğrenmenin bir yolu da okumaktır ![]() *Ali lerinde çok başarılıydı ![]() 2 ![]() Yüklemin bildirdiği işi, hareketi yapan veya yargının gerçekleşmesine araç olan unsura denir ![]() Not:Özneyi bulmak için yükleme kim, ne soruları sorulur Yüklemi isim olan cümlelerde ise olan kim, olan ne soruları sorulur ![]() *Seyirciler fotoğraf sergisini çok beğendi ![]() *Ailece bulmaca çözmeye meraklıdırlar ![]() *Güzel gözler tül ardından görünsün ![]() *Coşkun nehirler gibi ağlamak istiyorum ![]() *Ben bu yüzden yalnızlığa hasretim ![]() *Keskin bir rüzgar eser şimdi dağlardan ![]() *İhtiyar kadın gitmeme taraftar değildir ![]() Not: Yüklemi edilgen fiillerle kurulan cümlelerin gerçek öznesi yoktur ![]() *Yemekten sonra erkenden yatıldı ![]() *Okula kadar yüründü ![]() *Kahvaltıda çaylar içildi ![]() *Akş> geç saate kadar e çalışıldı ![]() Üç çeşit özne vardır: A ![]() Yüklemin bildirdiği işi hareketi bizzat kendisi yapan öznedir ![]() 1)Acık Özne: Cümle içinde açık bir şekilde gösterilir *Yağmur çok şiddetli yağdı ![]() *Çocuk iki gündür hasta yatıyor ![]() *Gemi ûfûktá yavaş yavaş kayboluyordu ![]() *Geceleri bir ses uykumu böler ![]() 2)Gizli özne: Cümlede doğrudan yer verilmeyen ancak yüklem taşıdığı eklerden anlaşı> öznedir ![]() *Ertesi gün ona telefon ettim ![]() *Görmeyeli hemen de bizi unutmuşsun ![]() *Bu kıyı kasabasına her yaz gelirim ![]() *Kumsalda yürüyüş yapıyorlar ![]() NOT:Yüklemi isim olan cümlenin öznesi gerçektir ![]() *Siyah renkli araba satılıktır ![]() *Dün akş> pencereler kapalıydı ![]() B)Sözde Özne:Yüklemi edilgen çatılı cümlelerde,aslında nesne olan öge özne olarak kullanılır ![]() *Ağaçtaki meyveleri topladı ![]() *Ağaçtaki meyveler toplan ![]() *Öğrenciler bütün sınıfı temizledi ![]() *Bütün sınıf temizlendi ![]() *Hep bir ağızdan ilahiler okunuyor ![]() *Düğün için yemekler yapıldı C)Örtülü Özne Yüklemi edilen çatılı cümlelerde bazen “—ce, tarafından, nedeniyle,…”gibi sözcükler kullanılarak işi bizzat yapan varlığa da yer verilebilir ![]() *Yolcu otobüsleri belediyemizce hizmete açıldı ![]() *Yarışma halk tarafından çok beğenildi *Kar nedeniyle yollar kapandı ![]() NOT:Her sözcük ya da sözcük grubu özne olabilir ![]() *Geçen gün evin duvarı yıkılmıştı ![]() *Bahçesinde okyanuslar yetişiyordu ![]() *Derdini söylemeyen derman bulamaz ![]() *Sana bakmak suya bakmaktır ![]() *Okumak zihni dinlendirir ![]() *Çoluk çocuk otobüse dolmuştu ![]() *Yağmurlu havalar yarından sonra ülkeyi terk edecek(sıfat) *Kimse seni benim kadar düşünmez(zamir) 3)NESNE öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen unsurdur Uyarı :isim cümlelerinde yüklemi edilgen çatılı cümlelerde ve geçişsiz fiillerde nesne yoktur ![]() Nesneler ek alıp almamasına göre ikiye ayrılır ![]() a)Belirtisiz Nesne Yükleme ne sorusu sorularak bulunur ![]() ![]() b)Belirtili Nesne Yükleme kimi, neyi, nereyi soruları sorularak bulunur ![]() ![]() *Bu yörede kızlarımız kilim dokur ![]() *Yolun kenarına kocaman kütükleri yığmışlar ![]() *O köpeği mahallenin çocukları da arıyordu ![]() *Bu şehirde tüm sokaklar seni düşünür ![]() *Başımdaki gökleri bir deniz sanıyorum ![]() *Kadın kendine bir elbise almış ![]() *Ben aşkımla baharı getirdim *Buram buram kekik kokar *O buğulu gözlerinde parlak yıldızları seyrettim ![]() *Okulda sigara içmek yasaktır ![]() *Şafak gülleri ûfûktá bir bir soldu ![]() *Dün akş> burayı yakmışlar ![]() 4 ![]() Yer yön sebep miktar durum ve zaman bildirerek yüklemi açıklayan unsurdur ![]() nasıl, niçin, neden, ne kadar, ne zaman, kim tarafından ne tarafından, soruları sorulur ![]() *Dostluklar ömür boyu sürünce güzeldir ![]() *Bu gece her zaman dişini tırnağına takarak çalışır ![]() *Yüreğimdeki yara gittikçe büyüyor ![]() *Güneş her doğduğunda y l nızlık başına vurduğunda beni hatırla ![]() *Trabzonlara yaslanıp şarkı söylüyor bir kadın ![]() *Kırgın kırgın yüzüme bakma Rosa ![]() *Ipıssız bir gecede karşılaşmıştık seninle ![]() *Göçmen kuşlar güneye doğru göç ediyordu ![]() *Rusya’ya tonlarca fındık ihraç edildi ![]() *Sıcaktan tüm ekinler yanmıştı ![]() *Bu yıl yağmur yağmadığı için ürün de az oldu ![]() *Bu konser belediye tarafından düzenleniyor ![]() UYARI:Yön isimleri yalın halde zarf tümleci olurlar ![]() ![]() * Hizmetçi,içeriyi iyice süpürsün ![]() n ![]() *Adam yavaşça içeri girdi ![]() *Bir süre sonra içeriden bir ses geldi ![]() 5)DOLAYLI TÜMLEÇ Yönelme,bulunma ve çıkma bildirerek cümlenin anlamını tamamlayan unsura denir ![]() NOTolaylı tümleç olan öğe mutlaka –e/-de/-den hal eklerinden birini alır ![]() *Buluşma yerine hemen gelmiş ![]() *Senin kirpiklerinde bir damla oldu akş> ![]() *Ağlamayan çocuğa meme verilmez ![]() *Bir havuz kenarında yan yana oturmuşuz ![]() *Eskicinin sesi sokağın başından duyuluyordu ![]() *Askerler kuyunun ağzına birikmişti ![]() *Bu gazeteci yazılarında gerçeklerden hiç sapmaz ![]() *İhtiyar,bütün mirasını karısına bırakmıştı ![]() NOTolaylı tümleci bulmak için yükleme; “kime,kimde,kimden,nereye,nerede,nereden” sorusu sorulur ![]() UYARI:-e/-den hal eki “için” edatı görevinde kullanılıyorsa ya da sebep bildiriyorsa zarf tümleci kurar ![]() -de/-den hal ekleri zaman bildiren sözcüklerin üzerine gelirse zarf tümleci olur ![]() *Korkudan kızın dili tutulmuştu ![]() *Babasıyla kavga ettiğinden eve uğramıyor ![]() *Birazdan hava kararacak ![]() *Yaz akşamlarında yıldızları seyrederdik ![]() *Denize yüzmeye gidiyorum ![]() *Ailesine yürekten bağlıydı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cümlenin Öğeleri Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin Öğeleri Konu Anlatımı6)EDAT TÜMLECİ Bazı edatlarla öbekleşerek cümleyi “amaç, araç, birliktelik, özgülük, karşılaştırma,…” gibi anlamlarla açıklayan unsurdur ![]() *Çalışmak için yurt dışına gitmiş ![]() e ![]() ![]() *Kadın oğlunu bulabilmek için gazeteye ilan vermiş ![]() ![]() ![]() *Bu tatlıyı senin için ayırdım ![]() e ![]() ![]() *Yağmur yağdığı için baraj taşmış ![]() ![]() ![]() *Yaralıyı hastaneye ambulansla >ürmüşler ![]() *Bu yaz Bodrum’a ailesiyle gidecek ![]() *Adam öfkeyle yüzüme baktı ![]() ![]() ![]() *Ali,arkadaşlarına göre e daha çok çalışıyor ![]() *Bana göre bu iş olmaz ![]() *Direğe karşı on adım yürüdü ![]() ![]() ![]() *Sen bile doğum günümü kutlamadın ![]() e ![]() ![]() NOT: “İçin” edatı kendinden önceki sözcükle birlikte neden-sonuç ilgisi kurarsa zarf tümleci, “ile” edatı durum ilgisi kurarsa zarf tümleci, “karşı” edatı yön ilgisi kurarsa zarf tümleci olur ![]() CÜMLEDE VURGU Türkçede cümle vurgusu yüklem üzerindedir ![]() ![]() *Arkadaşları onu kapıda bekliyormuş ![]() ![]() ![]() *Arkadaşları kapıda onu bekliyormuş ![]() *Kapıda onu arkadaşları bekliyormuş ![]() UYARI:Cümlede “mi” soru edatı varsa bu edattan önce gelen öğe vurgulanmıştır ![]() *Bu akş> siz İstanbul’a mı gideceksiniz? (d ![]() ![]() *Bu akş> siz mi İstanbul’a gideceksiniz? (ö ![]() *Bu akş> mı siz İstanbul’a gideceksiniz? (z ![]() ![]() *Bu akş> siz İstanbul’a gidecek misiniz?(y ![]() NOT:Cümlede soru sözcükleri varsa soruya verilecek cevap olan öğe vurgulanmıştır ![]() *Masamdaki kalemleri kim almış? —Ayşe ![]() *Bu saatte nereden geliyorsun? —Okuldan ![]() *Bahçeden ne kopardın? —Elma ![]() CÜMLENİN ÖĞELERİYLE İLGİLİ GENEL ÖZELLİKLER 1) Hiçbir öğe sözcük sayısıyla sınırlı değildir ![]() ![]() *Bu yüzyılın en acı olaylarını yaş>ış ve dile getirmiş b ![]() ![]() ![]() olan Dadaloğlu’nu değişik bir bakış açısıyla incelemeliyiz ![]() z ![]() *O , dün, bize, babasıyla geldi ![]() Ö ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Cümlede özne,nesne,dolaylı tümleç ve zarf tümleci açıklayıcısıyla birlikte kullanılabilir ![]() *Bir yıl kalacağım bu ili Siirt’i, çok özleyeceğim ![]() B ![]() ![]() ![]() *Annesini, o çok sevdiği çileli kadını,elleriyle toprağa B’li n ![]() verdi ![]() *Çocuk;sevinçle,etekleri zil çalarak,telefona koştu ![]() Z ![]() ![]() *Teyzem, Adana’da olan,buraya gelecekmiş ![]() ö ![]() 3)Bir cümlede birden fazla özne,dolaylı tümleç, nesne, zarf tümleci ortak bir yükleme bağlanabilir ![]() *Annesini,babasını,akrabalarını ve bütün arkadaşlarını görmek istiyordu ![]() *Evde,okulda,sitede,her yerde aynı konu konuşuluyordu ![]() 4)Öğelere ayırmada tamlamalar, deyimler ve bileşik fiiller bölünmez ![]() *Bahçenin,birkaç yıl önce yapı> duvarı s ![]() ![]() ![]() yükseltilecekmiş ![]() ![]() ![]() *O her zaman ince eleyip sık dok (yüklem,deyimden oluşmuş) y ![]() *Yaşlılara, yardım edelim ![]() ![]() ![]() y ![]() *Olay anlatımına dayanan eserler beğeniyle okunur ![]() s ![]() ![]() 5)Hitaplar,ünlemler ve bağlaçlar;öğe dışı sözcüklerdir ![]() *Arkadaşlar, beni dinler misiniz? ö ![]() *Geleceğiz; fakat çok kalmayacağız ![]() ö ![]() *Eyvah,çocuk düştü ![]() ö ![]() 6)Şiir dizeleri ya da devrik söyleyişler,kurallı cümle biçimine çevrilirse daha kolay bulunur ![]() *Hakkıdır, hür yaş>ış bayrağımın hürriyet, *Hürriyet, hür yaş>ış bayrağımın hakkıdır ![]() ö ![]() ![]() 7)Soru cümleleri değişik öğeleri buldurmayı amaçlayabilir ![]() ![]() *–Kimi seviyorsun? –Seni (Seni seviyorum) (Soru nesneyi buldurmaya yönelik ![]() *-Kim yapmış? -Babam (Babam yapmış) (Soru özneyi buldurmaya yönelik) *-Nereye gidiyorsun? -Okula (Okula gidiyorum) (Soru d ![]() ![]() *-Ne zaman geldin? -Dün (Dün geldim) (Soru z ![]() ![]() *-Kırı> neydi? -Bardaktı (Kırı> bardaktı) (Soru yüklemi buldurmaya yönelik) “-mi” edatıyla oluşturulan soru cümlelerinde “-mi” hangi öğeden sonra gelmişse soru o öğeyi buldurmaya yöneliktir ![]() * Bugün bize gelecek misin?(Soru yüklemi buldurmaya yönelik) * Bugün bize mi geleceksin?(Soru D ![]() ![]() * Bugün mü bize geleceksin?(Soru Z ![]() ![]() * Sen mi bugün bize geleceksin?(Soru özneyi buldurmaya yönelik) * Seni mi çağırmış?(Soru B ![]() ![]() 9)Bir cümlede vurgulanan öğe, yüklemden hemen önce gelen öğedir ![]() * Çocuklar,sevgiyle beslenir ![]() e ![]() ![]() *Cömert olmadan önce doğru olmayı bil ![]() ![]() ![]() *Kitabım sende kalmış ![]() ![]() ![]() SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru,özneyi buldurmaya yöneliktir? A) Beni mi aradılar? B) Aşağı mı ineceğiz? C) Dün mü geldiniz? D) Yağmur mu yağıyordu? E) Çok mu yoruldun? SORU: “Sabah olunca,güneşin ilk ışıkları dağların doruklarını aydınlattı ![]() Aşağıdakilerden hangisi,öğeleri ve öğelerinin sıralanışı bakımından bu cümleye benzemektedir? A) Zaman,onun için çok önemlidir ![]() B) Kardeşinin yerinde şimdi o çalışıyor ![]() C) Evde yalnız kalınca müzik dinler ![]() D) Babasının arkasından o da işe gitti ![]() E) İki saat sonra su,depoyu doldurur ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|