|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arasında, ayrım, babanın, bağışlarken, çocukları, mal, olması, riyâzü, salihin, yanlış, yapmasının |
![]() |
Riyazü's Salihin - Bir Babanın Mal Bağışlarken Çocukları Arasında Ayrım Yapmasının Yanlış Olması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Riyazü's Salihin - Bir Babanın Mal Bağışlarken Çocukları Arasında Ayrım Yapmasının Yanlış OlmasıRiyazü's Salihin - Bir Babanın Mal Bağışlarken Çocukları Arasında Ayrım Yapmasının Yanlış Olması HADİS icinde Riyazü's Salihin - Bir Babanın Mal Bağışlarken Çocukları Arasında Ayrım Yapmasının Yanlış Olması konusu , Riyazü's Salihin - Bir Babanın Mal Bağışlarken Çocukları Arasında Ayrım Yapmasının Yanlış Olması Hadis 1777- عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ رضِيَ اللَّه عنْهُمَا أَنَّ أَبَاهُ أَتَى بِهِ رَسول اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم فَقَالَ : إِنِّي نَحَلْتُ ابْني هذا غُلاماً كَانَ لي ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « أَكُلَّ وَلَدِكَ نَحلْتَهُ مِثْلَ هَذا؟» فَقَال : لا ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « فأَرْجِعْهُ » ![]() وفي رِوَايَةٍ : فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « أَفَعَلْتَ هَذا بِوَلَدِكَ كُلِّهِمْ ؟ » قَالَ : لا ، قَالَ : « اتَّقُوا اللَّه وَاعْدِلُوا في أَوْلادِكُمْ » فَرَجَعَ أَبي ، فَردَّ تلْكَ الصَّدَقَةَ ![]() وفي رِوَايَةٍ : فَقَال رسُولَ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « يَا بَشِيرُ أَلَكَ وَلَدٌ سِوَى هَذا ؟ قَالَ : نَعَمْ ، قَال: « أَكُلَّهُمْ وَهَبْتَ لَهُ مِثْلَ هَذا ؟ » قَالَ : لا ، قالَ : « فَلا تُشْهِدْني إِذاً فَإِنِّي لا أَشْهَدُ عَلى جَوْرٍ » ![]() وَفي رِوَايَةٍ : « لا تُشْهِدْني عَلى جَوْرٍ » ![]() وفي روايةٍ : « أَشْهدْ عَلى هذا غَيْرِي ، » ثُمَّ قَالَ : « أَيَسُرُّكَ أَنْ يَكُونُوا إِلَيْكَ في الْبِرِّ سَوَاءً ؟ » قَالَ : بلى ، قَالَ : « فَلا إِذاً » متفقٌ عليه ![]() 1777 ![]() – Ben, sahip olduğum bir köleyi bu oğluma verdim, dedi ![]() – "Buna verdiğini diğer çocuklarına da verdin mi?" diye sordu ![]() – Hayır, vermedim, dedi ![]() – "O halde hibenden dön" buyurdu ![]() Müslim'in bir rivayetine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: – "Bu hibeyi çocuklarının hepsine yaptın mı?" buyurdu ![]() – Hayır, yapmadım, dedi ![]() – "'tan korkunuz; çocuklarınız arasında adaletli davranınız"buyurdu ![]() ![]() Müslim, Hibât 13 Müslim'in bir başka rivayetine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: – "Ey Beşir! Bundan başka oğlun var mı?" diye sordu ![]() – Evet, var, dedi ![]() – "Buna verdiğin gibi onlara da verdin mi?" buyurdu ![]() – Hayır, vermedim, dedi ![]() – "O halde beni şahit tutma; çünkü ben bir zulme şahit olamam" buyurdu ![]() Müslim, Hibât 14 Müslim'in bir başka rivayetinde, Hz ![]() "Beni bir zulme şahit kılma" buyurdu ![]() Müslim, Hibât 16 Yine Müslim'in bir diğer rivayetinde, Peygamberimiz: "Bu bağışına benden başkasını şahit göster" buyurdu ve: – "Çocuklarının sana iyilik yapmada eşit olmaları seni sevindirir mi?" diye sordu ![]() – Elbette, evet, cevabını verdi ![]() – "O halde (aralarında sen de eşit davran) böyle yapma" buyurdu ![]() Müslim, Hibât 17 Buhârî, Hibe 12, Şehâdât 9; Müslim, Hibât 9, 10, 14, 17, 18 ![]() ![]() Açıklamalar Nu'mân İbni Beşîr'in naklettiği bu hadis, gösterilen kaynaklarda çeşitli ravilerden rivayet edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat sevgili Peygamberimiz Beşîr'e başka çocukları olup olmadığını sorarak, bir bağış yapacaksa hepsine aynı şekilde davranmasını tavsiye buyurdu ![]() ![]() İslâm âlimleri bu hadisi dikkate alarak, bir kimse çocuklarından bazısına mal bağışlayıp diğerlerine bir şey vermese bu bağışın câiz olup olmadığını tartışmışlar, bir kısmı bunun câiz olmayacağını söylerken, bir kısmı da câiz olacağını ifade etmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Onlara göre hadisteki "Geri al" emri vücub için değil, fazilet ve ihsan kabilinden bir emirdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadisten Öğrendiklerimiz 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|