Antioksidan İçeren Besinler |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Antioksidan İçeren BesinlerAntioksidanların sağlık açısından önemli olduğunu bir çok uzman açıkladı Antioksidan tüketmeye dikkat etmek istiyorsanız öncelikle antioksidan içeren besinleri öğrenmeniz gerekiyor Antioksidan açısından zengin besinlerin neler olduğunu bu yazımızda öğreneceksiniz Bedenin normal metabolik faaliyetleri sırasında meydana gelen ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküller olan serbest radikaller ciddi hastalıklara neden olurlar Antioksidanlar ise hasara uğramış hücreleri koruyan maddelerdir Serbest radikaller vücudun antioksidan aktivitesinden daha yoğunsa dengesizlik meydana gelir ve hücrelerde oksidatif hasar oluşur Yaş ilerledikçe beden daha fazla serbest radikale maruz kalır ve daha fazla serbest radikal üretir Bununla birlikte vücudun doğal antioksidan üretimi yaşın ilerlemesiyle azalır Yüksek düzeyde tahrip edici etkisi olan serbest radikallerden korunmak için meyve ve sebzelerin tüketilmesi gereklidir Gerekli miktarda alınamaması halinde kanser, kalp hastalıklarını, damar tıkanıklıklığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı artar Antioksidanlar bakımından yüksek olan yiyecekler Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) yüksek olan besinler olarak adlandırılır Meyve ve sebzelerin antioksidan kapasiteleri, içerdikleri antioksidan etkili bileşiklerin miktarına ve türüne bağlıdır Her yiyecek aynı oranda antioksidan etki gösteremez Uzmanların belirtiğine göre günde yaklaşık olarak 3000-5000 ORAC değerine sahip besin yenildiğinde antioksidan bedenin kapasitesinin güçleneceği ve serbest radikal hasarından yeteri kadar korunulacağı belirtilmektedir Sağlıklı beslenmek ve serbest radikallerin hastalıklara neden olan olumsuz etkilerinden korunmak için ORAC değeri yüksek meyve ve sebzelere günlük beslenmede yer vermek gerekiyor Bazı sebze ve meyvelerin 100 gram için ORAC değeri; Kara lahana (1770), Brokoli (890), Pancar (840), Kırmızı biber (710), Soğan (450), Kuru erik (5770), Çilek (1540), Kiraz (670), Portakal (750), Ahududu (1220) Bir bitki ne kadar doğal ortamda yetişmişse, o denli kaliteli ve yoğun antioksidan üretiyor Hormonlar, tarım ilaçları, yapay gübreler kullanılarak üretilen besinler ise doğal koşullarda yetişenlere göre daha az antioksidan etkiye sahip oluyorlar Sağlıklı Besinler Nelerdir En Güçlü Antioksidan İçeren Besinler ANTOSİYANİNLER : Mürdüm eriği, böğürtlen, karadut, kiraz, yaban mersini, vişne KATEŞİNLER : Siyah çay ve yeşil çay LİKOPEN : Domates ve domates ürünlerinde, pembe greyfurt, karpuz, kayısı BETA KAROTEN : Havuç, kavun, mango, kayısı RESVERATROL : Üzüm, yaban mersini, kızılcık ELAJİK ASİT : Nar, Üzüm, kiraz, çilek KAPSAiSİN : Kırmızı acı biber KUVERSETİN: Kırmızı soğan ve elma C VİTAMİNİ : Greyfurt, portakal, biber, brokoli, kivi, kuşburnu E VİTAMİNİ : Badem, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu SELENYUM : Patates, ayçekirdeği, yumurta, POLİFENOL : Yeşil çay, ahududu, soya, çilek, erik, elma, yaban mersini GLUCOSINOLATES : Brokoli, brüksel lahanası, suteresi, karnabahar LUTEIN : Brokoli, ıspanak, kara lahana, kırmızı üzüm, kivi Araştırmalar, antioksidanlardan zengin sebze ve meyve tüketiminin 170 kanser türünün 132′sinde koruyucu etki sağladığını göstermektedir Bitkilerdeki antioksidan bileşenlerin bazısı peroksi radikalleri üzerinde etkili olurken bazısı süperoksit radikallerine karşı daha fazla etkili olmakta, ya da kimi suda çözünürken, kimi yağda çözünme niteliğindedir Bitkilerdeki antioksidan bileşenlerin serbest radikallere karşı etkileri aynı olmadığı için antioksidan alımında çeşitlilik önem kazanır Antioksidan bileşenlerin farklı kaynaklardan alınması gerekir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|