![]() |
Kalp Sağlığı İçin Nasıl Beslenmeliyiz? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalp Sağlığı İçin Nasıl Beslenmeliyiz?Kalp hastalıkları pek çok kişinin ortak sorunları arasında yer alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAFTADA DÖRT KEZ BALIK TÜKETİMİ İLE GELEN SAĞLIK Uzmanların verdiği bilgiye göre, Akdeniz tarzı beslenme, sebze, meyve, süt ve ürünleri, doğal kepekli tahıllar, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve zeytinyağından oluşuyor ![]() ![]() ABD'de yapılan yeni bir araştırmada, Akdeniz diyetinin üç ayda kalp hastalıkları riskini yüzde 15 oranında gerilettiği saptandı ![]() Araştırma için orta derecede kalp hastalığı riski olan 212 erkek ile kadın seçildi ve bu kişiler üç ay boyunca Akdeniz diyetiyle beslendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akdeniz diyetinin tedavi edici etkisi, diyete bağlı kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasıyla klinik çalışmalar çerçevesinde yürütülüyor ![]() ![]() ![]() Dünya Sağlık Örgütü'nce yapılan araştırma ise (İspanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya) insanların diğer Avrupa ülkeleri ve Amerika'dakilerden daha uzun ömürlü ve kalp hastalıkları ve kanserin daha düşük oranda olduğu ortaya konuldu ![]() ''DİĞER BİTKİSEL YAĞLAR AYNI ŞEKİLDE ETKİLİ DEĞİL'' Harward Üniversitesi Beslenme Bölüm Başkanı Dr ![]() ![]() Ayrıca yapılan çalışmalar, Akdeniz diyetindeki balık tüketiminin yüksek olmasının, HDL kol seviyesini olumlu etkilemesiyle sonuçlandı ![]() ![]() FONKSİYONEL BESİNLER Akdeniz diyetinde bulunan fonksiyonel besinler, havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu, kızılcık ve lahana gibi sebze ve meyvelerden oluşuyor ve C ile E vitaminlerini içeriyor ![]() ![]() Özel tat veren sarımsak, soğan, pırasa ve lahana gibi sebzeler ise bağışıklığı güçlendiriyor ![]() Soya fasulyesi ve diğer fındık, fıstık, ceviz, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller E vitamini, selenyum, çinko ve diyet posası içeriyor ![]() ![]() Yeşil çay ise karsinojenleri (kanserojenleri), toksin ve mikropları etkisizleştiriliyor ![]() Yoğurt ve probiyotikler, laktikasit bakterileri içeriyor ve bağırsak enfeksiyonlarını iyileştiriyor, kolon kanseri riskini azaltma eğilimi gösteriyor ![]() Kalsiyum açısından zengin olan yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri ise osteoporoz riskini azaltıyor ![]() ÖRNEK MENÜ Sabah: Yağsız veya az yağlı süt, yağsız ya da az yağlı peynirler, zeytin, çiğ sebzeler (domates, salatalık, sivri biber), taze ve kuru meyveler (kayısı, erik, üzüm, incir) Öğle ve akşam: Balık, sebze yemeği, salata, meyve, makarna veya kuskus, yoğurt ya da salata, meyve ile 1-2 bardak kırmızı şarap ![]() Kuru baklagil ve sebze karışımı, salata, meyve ya da 1-2 kadeh kırmızı şarap ![]() Ara öğünler: Yağsız yoğurt, meyve, taze sebze (salatalık, domates, biber, kabak) (AA) |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|