07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hazımsızlığın Nedenleri
Hazımsızlık sık karşılaşılan sindirim rahatsızlıklarından birisidir Hazımsızlığın hangi sebeplere bağlı olarak kaynaklandığı ve hazımsızlık ile ilgili önemli bilgileri sizler için araştırdığım yazımızda okuyacaksınız
Hazımsızlık Alm Verdauungsbeschwerden (pl), schlechte Verdauung (f), Fr Troubles (m pl ) de la digestion, İng Indigestion Genellikle yiyeceklerin alınmasından sonra ortaya çıkan ve karın boşluğundaki çeşitli şikayetleri içine alan geniş manalı bir terim Hazımsızlık olduğu zaman karında dolgunluk, basınç, ağrı, mide yanması, geğirme, gerginlik veya şişkinlik bulunabilir Çoğu zaman hazımsızlık şikayetlerinin belli bir sebebi bulunamaz Bunlar fonksiyonel hazımsızlık olarak nitelenirler ki, şahsın psikolojik sebeplerden kaynaklanan durumunu ifade eder
Yemeklerden hemen sonra ortaya çıkan şikayetler; safra kesesi yetmezlikleri, yemek borusu hastalıkları, gastritler, mide kanseri ve ülseri durumlarında görülebilir Yemeklerden birkaç saat sonra gelişen rahatsızlıklar ise oniki parmak barsağı ülserlerinde ve pankreas yetmezliklerinde görülür Geceleri veya arka üstü yatarken husule gelen ağrı; mide fıtıkları, oniki parmak barsağı ülserleri ve pankreas kanserlerinde olur
Sıvı gıdalarda bir problem olmadığı halde katı gıdaların kolay yutulamadığı durumlarda yemek borusu darlığı ve buranın kanseri düşünülmelidir Yağlı gıdaların yenmesinin akabinde ortaya çıkan rahatsızlıklar daha ziyade safra veya pankreas yetmezliğine bağlıdır
Bazı kişiler buğday unundan yapılan gıda maddelerini, bazıları bakla, bazıları yumurta, süt, çilek gibi yiyecekleri yediklerinde rahatsızlıklar gelişir Bu durumlar genellikle özel bir hastalığa veya o gıdaya karşı olan hazım bozukluğuna tekabül eder alıntı
Karında fazla gaz bulunması ve şişkinlik de hazımsızlık olarak değerlendirilir Sindirim kanalındaki gazların büyük kısmı yutulan havadır Huzursuzluk, az yeme, hızlı yeme alışkanlığı durumlarında yutulan hava miktarı artar Gazların ikinci büyük kaynağı ise karbonhidrat ve proteinler üzerine bakterilerin etkisi ile barsak içinde husule gelen gazdır Kuru baklagiller gibi emilemeyen şekerleri ihtiva eden yiyeceklerin yenmesi de fazla miktarda gaz meydana getirebilir Barsaklarda bulunan fazla gaz gerilme, ağrı, ishal veya şişkinliğe sebeb olabilir Bunun için kuru bakliyattan perhiz etmeli, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemek yemeli ve çok sinirlenmemeli, sinirli ve heyecanlı durumdayken sofraya oturmamalıdır
Mide-barsak sistemi dışındaki bir takım hastalıklar da hazımsızlığa yol açabilir Mesela kalp yetmezliği, üremi, akciğer veremi ve kanserlerde hazımsızlık belirgin bir şikayet halinde ortaya çıkabilir
Hazımsızlığı olan hastanın mide-barsak sisteminin filimleri çekilerek organlarda belli bir rahatsızlığın olup olmadığı araştırılmalıdır Eğer herhangi bir hastalık tesbit edilemezse ruhi olaylara bağlı olduğu kabul edilip, psikiyatrik tedavi yapılmalıdır
Bundan başka belli özelliği olmayan gıda tahammülsüzlükleri vardır Burada, hazımsızlık yapmaması gereken bazı yiyecekler bazı kişilerde belirtilere sebeb olur Mesela, herkesin bildiği gibi çay; kabızlık, şişkinlik, uykusuzluk yapar Bazı kişilerde bunun tersi söz konusudur Yahut armut normalde pekliği yok eder, ancak bazı kişilerde peklik yapar Buna, bazı bünyelerin kendine has özelliklere sahib olması sebeb olarak gösterilmiştir
|
|
|