Adaçayı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
AdaçayıAdaçayı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Adaçayı Hakkında - Adaçayı Faydaları - Adaçayı Yetiştiriciliği BULUNDUĞU YERLER:Tıbbi adaçayının vatanı Akdeniz bölgesidirBizde bahçelerde sınırlı miktarda yetiştirilir YAPISI:Çok yıllık yarı çalı bitkidirGövde 4 köşe, dallar (dip kısmı ağaçlaşmış) kıllı, 1m kadar yüksektirYapraklar karşılıklı, alt yapraklar saplı, uçtaki yapraklar gövdeye bitişik, ince yuvarlak dişli, alt kısmı daha fazla kıllı, kırışık satıhlı, körpe yaprakların alt kısmında tüylerin çokluğundan gümüşi beyaz renk alırÇiçekler mavi menekşe renginde ve iri, 6-10 adet olarak sapın üst kısmında (yalancı omurda), gözenekli başak şeklinde çiçek demetini teşkil ederHaziran-Ağustos aylarında çiçek açar, hoş kokuludur KULLANILAN KISIMLAR: (Yapraklar); Yapraklar çiçek açmadan evvel (Mayıs ayında) ve çiçek açtıktan sonra (Eylül ayında) toplanırGölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurBitkiden eterik yağ çıkarılacak ise bitkinin çiçekli sapları olduğu gibi (Haziran-Ağustos aylarında) toplanırEnyüksek ürün 2-6 yaş arasındaki bitkilerden elde edilirKuru yaprakların üst kısmı beyazımsı, alt yüzü boz ile boz yeşil arası, hoş kokulu ve acı tattadır%12 rutubete müsaade edilirBalya halinde paketlenirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilir KİMYEVİ TERKİBİ:Sineol, l-a-tuyon, d-b-tuyon, d-a-pinen, salven, d-borneol, d-kamfordan ibaret eterik yağ, yaprak muhtevasında alkoidler,sepi maddeler, organik asidler, uvaol, paradifenol, acı madde, asparagin, glutamin, glikozidler, saponinler, C vitamini, provitamin A, fitonzidler, vs ihtiva eder HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Adaçayı organizmanın ifrazat fonksiyonunu çok iyi düzenleyicidirDezenfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı tesir gösterirBağırsak hareketlerini rahatlaştırıcıdırSolunum yolları hastalıkları gırtlak iltihabı (larenjit), anjin, öksürük, ishal, safra yolları ve karaciğer hastalıklarında kullanılır Adaçayı halk tababetince mide ve bağırsak ülseri ve ağrılarına, gazlar, deri sivilceleri, kızamık hastalığı, kan tükürme, verem hastalığında, (kan kusma), basurlar, baş dönmesi, devamlı adet, mesane ve böbreklerde kum ve taş, emzikli annelerde süt azalması (çocukları sütten kesme devresi), beyaz akıntı, ekzamaklar vs yerlerde kullanılması tavsiye edilirHaricen diş ve bademcik ağrılarında gargara, emzikli annelerin meme uçlarında iltihap, cerahatli yaralar vs kompres olarak tavsiye edilirAdaçayı balık konserve ve parfümeri sanayiinde de kullanılır KULLANILIŞI:Bitkiden 1 çorba kaşığı 400gr kaynar su ile haşlanır, 1 saat bekletilirGünde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır Halk tababetimizde adaçayı soyundan başka bitkiler de kullanılırYünlü adaçayında (Silvia aethiopis) bu cinsin taze yaprakları cerahatlı yara, çıban ve kesik yaralara konurSarı adaçayında (S glutinosa L) bu cinsin kuru yaprakları nefes darlığına karşı sigara şeklinde kullanılırÇayır adaçayı (S pratensis L) başlıca mide ve bağırsak ağrılarına, öksürüğe karşı kullanılırMisk adaçayında (S sclerea L) bu cinsin yaprakları çıban ve yaralara konurHaşlama suyu boşlukta guatr hastalarına içerilir(S verticillata L) Bu cins ishale karşı karın ağrıları, kan tükürmeye karşı haricen yara ve çıbanlara lapa halinde konur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|