Nevruzotu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
NevruzotuNevruzotu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Nevruzotu Yetiştiriciliği - Nevruzotu Hakkında Nevruzotu,Yabani Keten NEVRUZOTU, YABANİ KETEN LINARIA VULGARIS MILL (Scrophulariacea-fam) Bulunduğu Yerler: Yol boylarında, işlenmeyen tarlalarda, otlu yerlerde, ovalarda düzlük yerlerde bulunur Yapısı: 20-60 cm kadar yüksek, sap basit veya dallı, düz, çok yıllık otsu bitkidir Yapraklar almaşık ,sapsız, uzunca mızrak şeklinde, kenarları kıvrımlıdır Çiçekler sarı, alt dudağın üst yüzü turuncu renkli ve uzun mahmuzlu, bezimsi lifli, sap ucunda sık salkım gibi toplu haldedir Meyve kanatlı, iki evli, zarlı, siyah ve yassı tohumları vardır Kullanılan Kısımlar: Bitkinin sapları çiçek açma zamanında (haziran, eylül aylarında) toplanır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitki fena kokulu ve acı tattadır Balya halinde paketlenir Rutubet payı % 12 , kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir Kimyevi Terkibi: d-l-peganin alkaloidi, flavon glikozidleri linarin, neolinarin, pektolinarin, linarezin ve linarakrin, fitosterin, vitamin C, karınca ve sirke asidleri, pektin, tanenler vs ihtiva eder Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Ağrı kesici ve idrar söktürücü te sirdedir Nevruotu halk tababetinde ağrılı işemeden sonra gelen ağrılara karşı, alta kaçırma, prostat iltihabı ve büyümesi, mesane iltihabı, basurlar, kusturucu baş ağrısı, sarılık, kabız vs hastalıklara kullanılır Haricen, çıban, deri sivilceleri, basurlara lapa halinde, göz ve göz kapak ilthaplarında yıkamada kullanılır Bitkinin taze usaresi eşit nisbetinde domuz yağı ile karıştırılarak basurlara kullanılır, sürülür Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|