![]() |
Fidan Üretimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fidan Üretimitüplü fidan nasıl üretilir - fidan üretme teknikleri - boylu fidan üretimi - kaplı fidan üretimiBilindiği gibi kurak ve yarı-kurak mıntıka ağaçlandırmalarında tüplü fidan ile yapılan çalışmalarında başarı oranı çok daha yüksek olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() TÜPLÜ FİDAN VE ÖZELLİKLERİ Tüplü fidan gerek şaşırtma, gerekse ekim yolu ile muhtelif cins ve kaplar içinde yetiştirilen ve kabı ile ağaçlandırma sahasına taşınarak toprağı ile dikilen fidan demektir ![]() ![]() Şöyle ki; - Fidanın tutma başarısı ve gelişmesi tüpte iyi olmaktadır ![]() ![]() - Bazı türlerin çıplak köklü fidanlarının yetiştirilmesi güçtür ![]() ![]() ![]() - Tüplü fidan üretimi sayesinde dikim mevsimini uzatmak mümkün olabilmektedir ![]() ![]() - Tüplü fidan üretim tekniği, üretimde ve dikimde verimliliği arttırır ![]() ![]() ![]() - Tüplü fidan tekniği, çıplak köklü fidan üretimine göre üretimde artış için esneklik sağlar ![]() ![]() - Tüplü fidan üretim tekniği mekanizasyon ve otomasyona uygunluk arz eder ![]() ![]() ![]() Ülkemizde kaplı fidan üretiminde kullanılan ambalaj malzemeleri şunlardır; 1-) Ayık tipi kaplı fidan üretimi 2-) Enso tipi fidan üretimi 3-) Klasik naylon tüp ve torbalarda fidan üretimi 4-) Kutu-Tenekelerde fidan üretimi 5-) Plastik ve sac bidonlarda fidan üretimi 6-) Beton,Plastik ve toprak saksılarda fidan üretimi 7-) Kontainer içinde fidan üretimi 8-) Arazide topraklı fidan üretimi; a-)Çuvallı repikaj b-)Rutbollu üretim BOYLU VE KAPLI FİDAN ÜRETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Boylu ve kaplı fidan üretiminde kullanılan kap ne kadar özenle seçilmiş olursa olsun, fidan kökleri özgürce gelişemeyeceği için köklerde deformasyonlar görülür (Kıvrık kök, yumak kök, kuş yuvası kök,vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|