Mangal Keyfine Dikkat

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mangal Keyfine Dikkat





İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi kalp damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Ramazan Özdemir, ''Havaların ısınmasıyla piknik alanlarında yapılan mangalda, etlerin gerekli koşullarda hazırlanıp bekletilmemesi ve iyi pişirilmemesi, sağlık açısından risk oluşturabilir'' dedi

Prof Dr Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla vatandaşların piknik alanlarına gitmeye başladığını belirterek, piknikte mangal yapılırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi

Mangalın, belirli kurallar içinde ve aşırıya kaçmadan yapılması kaydıyla kalp sağlığı açısından sakıncası olmadığını ifade eden Özdemir, ''Çünkü mangal sırasında yağlar eriyip, akıyor Ancak mangalın kanser açısından bir takım sakıncaları olduğu yönünde yayınlar var'' diye konuştu

Kebabın, sık tüketimi alışkanlık haline getirilirse çeşitlihastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Özdemir, şunları söyledi:

''Bu durumda, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser, obezite hastalıklarına yakalanma riski artar Yaz aylarında, mangalda yapılan kebabın, uygun koşullarda hazırlanıp bekletilmemesi ve iyi pişirilmemesi durumunda, mikroorganizmaların kolaylıkla üreyebileceği bir yapıya sahip olduğunu, sonuçta besin zehirlenmelerine yol açabileceğini unutmamak lazım''

KEBAP HAZIRLAMA VE PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Kebabın hazırlanma aşamasında kuyruk yağının konulmaması, yağsız siyah etten yapılması gerektiğini belirten Prof Dr Özdemir, şunları kaydetti:

''Kebap ateşe çok yakın pişirildiği için içindeki yağların ve proteinlerin yapısı değişerek, sağlığı tehdit eder duruma gelir Kömür dumanındaki kimyasallar ise kebabın içine girer Bu nedenle kebap, dumansız ateşte pişirilmeli ve ateşle et arasında en az 15 santimetrelik mesafe bırakılmalıdır Dolayısıyla ızgara da etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliği sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir''

Prof Dr Özdemir, kebap ile gazlı içecekler yerine ayran içilmesi, yanında yeşil sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.