Şeker Hastalarına Öneriler

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şeker Hastalarına Öneriler





Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr Ahmet Kaya, Akdeniz mutfağının, diyabet hastaları için tercih edilen bir mutfak olduğunu bildirdi

Prof Dr Kaya, ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel konferans Salonu'nda düzenlenen ''Şeker Hastalarında Beslenme ve Egzersiz'' konulu konferansta, her toplumun, kendi sosyo-ekonomik gücü ve inançlarına göre beslenme tarzını bireyselleştirmesi gerektiğini söyledi

Özellikle diyabet hastalarının ne kadar sağlıklı beslenilirse beslensin, fiziksel hareket yetersizliği yaşadığı sürece sağlıklı yapıya kavuşamayacağını ifade eden Prof Dr Kaya, toplumun öncelikle ne yiyeceğini, nasıl sağlıklı olunacağını düşünmemesi gerektiğini belirtti

Prof Dr Kaya, ''Her şeyden önce egzersiz ile kilo kontrolü sağlanmalı, her öğün belirli oranda tahıl ve bitkisel yağlar tüketilmelidir Özellikle zeytinyağı, sebze ve meyveler düzenli yenmelidir'' dedi

AKDENİZ MUTFAĞI

Türk mutfağı denilince akla hemen Akdeniz diyeti ile Akdeniz mutfağının geldiğini belirten Prof Dr Kaya, bu mutfağın Akdeniz kıyısında olan 18 ülkede kullanıldığını söyledi

Ancak her Akdeniz ülkesinde de bu mutfaktan söz edilemeyeceğini vurgulayan Prof Dr Kaya, şunları kaydetti:

''Zeytin yetiştirilen bölgelerde uygulanan beslenme tarzı, Akdeniz diyetidir Ancak bu beslenme özellikleri zaman zaman farklılık gösterebilir Örneğin bir Adanalı ile Romalının beslenme tarzı aynı değildir Ancak, tek orta nokta, Akdeniz ülkeleri mutfağında zeytinyağının çok tüketilmesidir''

Akdeniz mutfağında etin pek tüketilmediğini, yeme süresinin de ayda 1 ya da 15 günde 1 olduğuna dikkat çeken Prof Dr Kaya, şöyle devam etti:

''Ancak bu tüketim tarzı bilinçli olarak yapılan bir şey değildir Akdeniz mutfağı dediğimiz zaman, akıla en az 20-25 yıl daha uzun yaşam süreci gelmektedir Çünkü bu bölgelerde yaşayanlarda kalp-damar hastalıkları ile kanser hastalığına yakalanma riski daha azdır Akdeniz mutfağı diyabet hastaları için tercih edilen bir mutfaktır Zeytinyağı ağırlıklı yemek tüketilirse, ılımlı bir şekilde meyve sebze ve tahıl ile orta dereceli balıktan zengin beslenilirse, bu hastalıkların riski daha az gelişmektedir''
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.