|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
Âmutluâ, Âmükemmelâ, anne, baba, olun |
![]() |
Â??Mükemmelâ? Değil, Â??Mutluâ? Anne Baba Olun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Â??Mükemmelâ? Değil, Â??Mutluâ? Anne Baba Olunâ??Mükemmelâ? Değil, â??Mutluâ? Anne Baba Olun Aile, bir çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli en önemli ortamdır ![]() ![]() Çocuğun sağlıklı kişilik gelişiminde en büyük rol anne ve babalara düşüyor ![]() •Dikkatinizi Vererek Dinleyin Pedagog Şebnem Çoban, dinlemenin kişiler arası ilişkinin, iletişimin başlaması ve sürdürülmesi için önemli bir unsur olduğunun altını çizerek şunları ifade etti: â?? Elbette ki yarım yamalak dinleyen birine bir şeyler anlatmak çok zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() •Nasihat Etmeyin Çocuğun kendisine nasihat edilirken veya sorgulanırken, doğru ve yapıcı bir şekilde düşünmesinin çok zor olduğunu belirten Pedagog Şebnem Çoban, çocuklara dinlendiklerini belirten sözler söylemek gerektiğini vurguladı ![]() ![]() •Duygularını Yaşamasına İzin Verin Pedagog Şebnem Çoban, yetişkinlere küçük ve önemsiz görünen çoğu olay veya durumun, çocuklar üzerinde farklı izler bırakildiğine de şöyle değindi: â??Ne kadar tatlılıkla olursa olsun, çocuğunuzu olumsuz bir duygudan kendini kurtarmaya zorladığınızda, çocuğunuz kendini daha da kötü hissedecektir ![]() •Ben Dilinizi Kullanın Açıklayıcı bir ben mesajı ile çocuğun karşısındakini rahatlıkla anlayabileceğini vurgulayan Pedagog Şebnem Çoban, ben dilini şöyle açıkladı: â??Ben dili, kişinin duygu ve ifadelerini içtenlikle belirtmesidir ![]() ![]() ![]() Pedagog Şebnem Çoban ben dili ile ilgili bazı örnekler de verdi: •"Neden böyle davranıyorsun?" yerine "Bu davranışına çok üzüldüm" •"Kardeşler kavga etmemelidir ![]() •Benliğini Geliştirecek İfadeler Kullanın Çocukla olumsuz bir deneyim yaşandığında onun kişiliğini, benliğini zedeleyici sıfatlar kullanmanın sakıncalı olduğunu belirten Pedagog Şebnem Çoban, bunun yerine, çocuğun benliğini geliştirecek ifadeler kullanılması gerektiğini vurguladı ![]() ![]() Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|