Şişmanlama, Diyabetten Korun |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Şişmanlama, Diyabetten KorunStres tetikliyor Tip1 ve Tip2'nin farkları neler? Tip1 diyabetin yüzde 20'sini oluşturur, 0 - 30 yaş arasında başlar Çocuk yaşından başlayan, araya giren bir faktörle ani ortaya çıkan ateşli hastalık, stres, okul sınavları, travma, beslenme bozukluğuyla kendini gösterir Çocuk zayıflar, iştahsız, devamlı su içme ve idrara çıkma, gece yatağını ıslatmayla ailesinin dikkatini çeker ve doktora götürülür Kanlarında ensülin ya azdır veya hiç yoktur Tip2 ise 40 yaşından sonra ortaya çıkar Bu tipte çevre faktörleri stres, ağır enfeksiyonlar, travmalar, şişmanlık tetikleyici rol oynar İyi beslenmelerine rağmen halsizlik, yorgunluk, kol ve bacak ağrıları, uyuşma - karıncalaşma, gece gelen kramplar, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntılar, diş eti hastalıkları ve dişlerin erken dökülmesi, göz bozuklukları öncü belirtileridir Görülme sıklığı hızla artan bir hastalık Bu artışın nedeni nedir? Öngörülenin çok üzerinde artıyor Veriler dünyada 225 milyon, ülkemizde de 5 milyon şeker hastasının var olduğunu gösteriyor 2025 yılında bu sayı dünyada 300, ülkemizde 8 milyona ulaşacak Artışta etken faktörler; toplumların beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hazır gıdaya yönelme, yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminin artması Buna karşın hareket, fizik aktivitenin azalması ve şişmanlığın artması ve bunların neden olduğu ensülin direncidir Fazla gebelik riski artırıyor Kimler risk altında? Ailesinde diyabet hastası olanlar, şişmanlar, gebelikleri sorunlu geçen, iri çocuk doğuran, ölü doğum ya da sık düşük yapmış kadınlar Dengesiz beslenme, enfeksiyon, stres, ameliyat, fazla gebelik, bilinçsiz ilaç kullanımı da riski artırıyor Şekerli gıdaları çokça tüketenlerin riski fazla mı? Diyabete yatkın kişide aşırı karbonhidrat tüketimi pankreastaki ensülin yedeğini harcatır Ayşegül Aydoğan /Milliyet |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|