![]() |
Öğretmenim Beni Duyuyor Ve Görüyor .(Musun?) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öğretmenim Beni Duyuyor Ve Görüyor .(Musun?)ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ NASIL OLMALIDIR? Herkesin bildiği bir söz vardır: Eğitim ailede başlar Her aile başarılı çocuklar yetiştirmek ister ![]() ![]() ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ Sevgili anne babalar Herkesin bildiği bir söz vardır: Eğitim ailede başlar Her aile başarılı çocuklar yetiştirmek ister ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyadaki aynalar gümüşlenmiş cam parçaları değil çocuklarımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ailenin çocuğa verdiği eğitimle çocuğun kişilik yapısı şekillenecekse aile çocuğa nasıl bir eğitim vermeli? Öncelikle her aile çocuklarını ayrı bir birey olarak görüp kişiliklerine , bağımsızlıklarına saygı duymalıdır ![]() ![]() Her şeyden önce etkin dinlemenin bilinmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar sevgiye tepki verirler ![]() Çocuğunuzun söylediklerini duymak istemelisiniz ![]() Çocuğunuzun duyguları sizinkinden ne kadar farklı olursa olsun onun duygularını kabul etmelisiniz ![]() Duyguların sürekli değil, geçici olduğuna inanmalısınız ![]() Çocuğunuzun ayrı ve farklı bir birey olduğunu kabul etmelisiniz ![]() Çocuğunuzun sorunları olduğunda yanında olmalı fakat sorunlarını kendisi çözmesi için onu yanlızca cesaretlendirmelisiniz ![]() Çocuğunuzla İletişiminize Engeller Nelerdir? Acaba hangimizin gören bir bakışa, duyan bir kulağa gereksinimi yok? Dr ![]() ![]() ![]() Evet , çocuklarımızla iletişimimize engel olan, konuşmalarımızı yüzeysel kılan ve gerçek dinlemeyi engelleyen tavırlara bir göz atalım: Emir Vermek, Yönlendirmek Uyarmak, Gözdağı Vermek Ahlak Dersi Vermek Öğüt Vermek ve Çözüm Önerileri Getirmek, Öğretme, Nutuk Çekme UNUTMAYALIM! Olumlu ilgi , çocuğunuzu mutlu eder, kendine olan güvenini artırır ![]() ![]() Olumsuz ilgi ise üzer ve yenik düşürür ![]() ![]() İster olumlu ister olumsuz tüm etkiler ya fiziksel ya da psikolojiktir ![]() Etkiler: Fiziksel, Psikolojik Olumlu: Öpme, kucaklama, okşama, sırtını sıvazlama, övme, teşekkür, göz kırpma, takdir eden bir bakış Olumsuz: Dayak, eleştiri, küçümseme, tepeden bakma ÇOCUKLARIMIZLA ARAMIZA DUVARLAR ÖRMEYELİM, KÖPRÜLER KURALIM ![]() ÇOCUĞUMUZUN ÖZGÜVENİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ? F ONA SIK SIK SÖZ HAKKI VERİN ![]() F KENDİNİ VE DUYGULARINI NE NE DÜŞÜNÜYORSUN, NASIL HİSSEDİYORSUN GİBİ SÖZLERLE ANLAMAYA ÇALIŞIN ![]() F ONUN FİKİRLERİNE DEĞER VERDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN ![]() F ONUN OLUMLU DAVRANIŞLARINI KESİNLİKLE TAKDİR EDİN ![]() F O KONUŞURKEN ONUN YÜZÜNE BAKIN VE CİDDİYE ALINDIĞINI HİSSETTİRİN ![]() F ONUN İÇİN ZAMAN AYİRİN ![]() F YAŞINA UYGUN GÖREVLER VERİN VE DAHA SONRA BAŞARISINI TAKDİR EDİN ![]() F ONUN ILE DEĞİŞİK KONULARDA SOHBET ETME ORTAMI OLUŞTURUN ![]() F ONUN KORKU VE ENDIŞELERİNE SAYGI DUYUN ![]() F AŞIRI ELEŞTİRİCİ OLMAKTAN VE YARGILAYICI OLMAKTAN ÇEKİNİN ![]() F HATALI DAVRANIŞLARINI KONUŞARAK UYARIN VE ONA DOGRU OLANI ANLATIN ![]() F BAŞKALARININ YANINDA ONU KÜÇÜK DÜŞÜRMEYİN ![]() F ONUN BAŞARISIZLIKLARINI BÜYÜTMEYİN ![]() F BAŞKALARI İLE KIYASLAMAYIN ![]() F KABİLİYETLERİNİ FARKEDİN VE TEŞVİK EDİN ![]() F TOPLULUK İÇERİSİNDE SÖZ ALMASINI TEŞVİK EDİN ![]() F ONU SIK SIK SEVDİĞİNİZİ SÖYLEYİN ![]() F ONUN İÇİN ÖNEMLİ OLAN ŞEYLERE SİZ DE ÖNEM VERİN ![]() F ONUN ÖNEMLİ GÜNLERİNİ UNUTMAYIN F SADECE ONUN İÇİN AYIRDIĞINIZ ZAMANLAR OLSUN ![]() F YANLIŞ VE UYGUNSUZ CEZALANDIRMADAN KAÇININ ![]() F ONDAN BEKLENTİLERİNİZ ÇOK AŞIRI OLMASIN ![]() F ONA YAŞINDAN VE OLDUĞUNDAN KÜÇÜKMÜŞ GİBİ DAVRANMAYIN F ONUNLA BİRLİKTE SOSYAL AKTİVİTELERDE BULUNUN ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|