Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alerji, astım, bilinenler, konusunda, yanlış

Astım Ve Alerji Konusunda Yanlış Bilinenler

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Astım Ve Alerji Konusunda Yanlış Bilinenler

Astım ve Alerji Konusunda Yanlış Bilinenler

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz Dr İlkay Keskinel “Astım hastalığı ve alerji şikayetleri hakkında bilgi verdi Keskinel, bu rahatsızlıklar konusunda toplumda yaygın ancak yanlış pek çok düşüncenin olduğunu belirterek, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı

Astım, bulaşıcı bir hastalıktır!Astım, genetik faktörlerin altta yattığı, çevresel faktörlerle tetiklenebilen bir hastalıktır Bir enfeksiyon hastalığı olmadığından bir kişiden diğerine bulaşması söz konusu değildir

Astım tedavisinde kullanılan spreyler alışkanlık/bağımlılık yapar, ciğerleri kurutur; bir kez başlarsam bir daha hiç bırakamam!Sprey ya da kuru toz şeklinde ilaçların uygulanması, bağımlılık yapması söz konusu değildir Bu konudaki yaygın inanışının tam tersine, tüm ilaç uygulama şekilleri arasında en zararsızıdır denebilir Ağızdan (tablet ya da kapsül) ve enjeksiyon şeklinde (damardan ya da kas içine) ilaç uygulandığında, verilen doz kana karışır, tüm vücuda yayılır Oysa sprey/kuru toz uygulayıcıları kullanıldığında, sistemik uygulamaya göre çok daha küçük miktarda ilaç (mikrogram düzeyinde) verilmektedir Bunun sebebi; ilacın hedef bölgeye vücutta dolaşmadan, doğrudan ulaşmasıdır Bu yolla ilaç verilmesinin bağımlılık yapması söz konusu değildir

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların akciğerleri “kurutması” mümkün değildir Uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiş olan bu ilaçları hekiminiz, her ilacı olduğu gibi, olası yarar ve zararını göz önünde bulundurarak reçetelemektedir

Kortizon, çok zararlıdır, ne olursa olsun kullanılmamasını gerektirecek pek çok yan etkisi bulunmaktadır!Zararsız olduğunu düşündüğümüz vitaminleri ve tamamen bitkisel ilaçları da kapsayacak şekilde her ilacın yan etkisi olabilir Buna kortizon da dahildir Önemli olan, ilacın beklenen yararının potansiyel zararından büyük olmasıdır Başka bir deyişle; eğer o ilacı kullanmamak hastaya daha çok zarar verecekse, hasta ilacı kullanmalıdır

Astımlı hastalara kortizon ancak ağır durumlarda (kriz ya da alevlenme gibi) ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla verilir Daha önce de bahsettiğimiz gibi kana hemen hiç karışmayan sprey şeklindeki kortizonun neredeyse hiç yan etkisi yoktur Kimi hastalarda sprey şeklindeki kortizon kullanımına bağlı ses kısıklığı ya da kuru öksürük gibi şikayetler çok basit bir önlemle, yani spreyi kullandıktan sonra ağzın çalkalanmasıyla önlenebilir

Astımın asıl tedavisi alerji aşılarıdır!Alerji aşıları, ancak belli bir yaş grubundaki ve az sayıda alerjene karşı alerjisi olan hastalarda uygulanır Bu kararı ancak bir alerji uzmanı vermelidir Ne yazık ki, günümüzde pek çok astım hastası, aşıyı astımlarını ortadan kaldıracak bir kurtarıcı olarak görmektedir Aşı sadece belli bir alerjene karşı kişinin duyarlılığını ortadan kaldırabilir Oysa her astım, alerjik olmadığı gibi; alerjik astımlarda da sadece aşı tedavisi asla yeterli olamaz Her durumda öncelikle kişinin astımı tedavi edilmelidir Çünkü aslında geri dönüşlü belirtileri olan astım hastalığı uygun şekilde tedavi edilmediğinde akciğerlerde kalıcı hasar bırakabilmektedir

Kendimi iyi hissediyorum, şikayetlerim düzeldi, öyleyse ilaçlarımı bırakabilirim!

Şikayetler düzelse de, ilaçları azaltma ya da bırakma kararını hasta asla kendi kendine

Vermemelidir Astım her ne kadar geri dönüşlü belirtilerle seyretse de; eksik tedavi bronşlardaki daralmanın kalıcı hale gelmesine neden olabilir Bu konuda doktora güvenilmeli ve ilaçların ne kadar süre ile kullanılması kararı uzmanlara bırakılmalıdır

Astımlı hastalar spor yapmamalıdır!Doğru tedavi edilen ve iyi takip edilen astım, kişinin hayatını etkilemez Astımlı hasta, doktorunun önerisi doğrultusunda spor yapabilir Yalnızca, bazı hastalarda spor öncesi nefes açıcı ilaç kullanımı gerekli olabilir Bunun yanında, spordan ziyade; örneğin çok tozlu bir spor salonu ya da aşırı su buharı ile dolu kapalı bir havuz hastanın şikayetlerini başlatabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır

Etrafımdaki alerjenlerin hangisinden korunayım ki? Kaçınmaktansa bırakayım, vücudum alerjenlere alışsın!Ne yazık ki, “çivi çiviyi söker” yaklaşımı alerji için geçerli değildir Yani, herhangi bir alerjene daha çok maruz kalmak, o alerjene “alışmayı” sağlamaz Tam tersine, solunum yoluyla alınan allerjenlere (örneğin polenler, ev tozu akarları, küf mantarları, kedi-köpek tüyleri gibi) ne kadar çok maruz kalınırsa, geçen zaman içinde alerjik yakınmalar daha da şiddetlenecektir Bu nedenle, alerjenlerden mümkün olduğunca kaçınmak uygun olacaktır

Hamilelikte astım ilaçları bebeğe zararlıdır!

Astımlı hastaların yaklaşık üçte birinde gebelik sırasında astım belirtileri hafifler, üçte birinde

değişmez, üçte birinde ise kötüleşir Daha önce de belirtildiği gibi, sprey şeklindeki ilaçların neredeyse hiç yan etkisi yoktur Bu nedenle gebelikte doktor önerisi doğrultusunda güvenle kullanılabilirler Bebeğe asıl zarar verecek olan hekimin kontrolü altında verilecek olan ilaçlar değil, annenin astıma bağlı tedavi edilmemiş sorunlarıdır Bu nedenle, astımlı hastaların gebelik boyunca hekim kontrolünde olmaları gerekmektedir

Göğüs Hastalıkları Kategorisindeki Sağlık Rehberi Girişleri

Kaynak: Memorial Hastanesi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com