Gıda Allerjisi: Tanı Ve Tedavi |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Allerjisi: Tanı Ve TedaviGıda Allerjisi: Tanı ve Tedavi Allerjik hastalıklarda hastanın öyküsü çok önemlidirGelişmiş olan reaksiyonun gıda ile ilişkisini ortaya koyabilmek için hastanın ayrıntılı sorgulaması (anamnez, öykü) yapılır Hangi gıda veya gıdalar şikayetlere neden oluyor, reaksiyonlar nasıl ortaya çıkıyor, kaç kez tekrarladı vs gibi sorularla, araştırma yapılacak gıdalar belirlenmeye çalışılır Daha sonra gıdalarla deri testleri uygulanır Bu uygulama genellikle özel hazırlanmış gıda allerjenleri ile yapılır Ama bazen gıdanın doğal haliyle, yani taze gıda örnekleriyle de test yapılabilir Bazı hastalıklarda (atopik dermatit) ve allerji ilaçlarının (antihistaminler) kesilemediği bazı durumlarda deri tetsleri uygulanamaz Bu durumda gıda spesifik İg E tetkiki uygulamak gerekir Ancak yumurta ve süt allerjileri hariç, bu test her zaman faydalı sonuçlar vermeyebilir Diğer bir tanı yöntemi eliminasyon (kaçınma) diyetleridirHastanın anamnezi ile tespit edilmiş olan muhtemel sorumlu gıda veya gıdalar diyetten çıkartılır ve şikayetlerin seyri takip edilir Gıda allerjilerinde altın standart olarak kabul edilen tanı yöntemi maruziyet testi dir (oral challenge) Bu test acil müdahale koşullarının sağlandığı ortamlarda (hastane) ve tecrübeli allerji uzmanları gözetiminde yapılabilir Tanı değeri çok yüksektir ancak test sırasında allerji gelişme riski vardır GIDA ALLERJİLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR ?Gıda allerjilerini ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur Tedavide hedef; allerji yapan gıdalardan ve benzer gıdalardan (çapraz reaksiyon yapanlar) uzak kalmaktırGıda allerjili hastalarda bazı gıdaları yememeye bağlı olarak vitamin ve mineral eksiklikleri ve buna bağlı klinik tablolar oluşabilmektedir Bu nedenle vitamin ve mineral takviyesi önemlidir Acil klinik tabloları erken önlemek için adrenalin (epinefrin) otomatik enjektörü taşınabilir Allerjik hastaların bir kısmı, özellikle süt ve yumurta allerjisinde, 3-4 yaşından sonra allerji yapan gıdaları tüketebilir hale gelebilirGıda allerjisi gelişimini önleyebilmede en etkin yöntem bebeklerin ilk 6 ay mutlak anne sütü ile beslenmesi katı gıdaların mümkün olduğu kadar geç dönemde verilmesidir Kaynak: Allerji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doçent Dr A Zafer Çalışkaner Burun akıntısı tehlikeli olabilir! Alerjiye yol açan molekül bulundu Göz allerjisi artık kışın da görülüyor Alerjik hastalıklar tüm dünyada artıyor Çağımızın hastalığı: Alerji Aspirin İntoleransı, Doğal Salisilatlar, Sulfonamid (Bactrim) Allerjisi, Metamizol (Novalgin) Allerjisi, Ürtiker - Anjioödem Nedir?, Gıdalardaki Doğal Salisilatlar, Fiziksel Etkenler ve Ürtiker, Atopik Dermatit: Tedavi, Aşı Tedavisi (İmmunoterapi), Akupunktur ve Alerji Tedavisi, Solunumsal Alerjenler, Alerjik Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Konular, Hava Kirliliği Alerji ve Bağışıklık Sistemi, Gebelik ve Bronşiyal Astma |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|