Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
akciğer, kanseri, önlenir

Akciğer Kanseri Nasıl Önlenir?..

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Akciğer Kanseri Nasıl Önlenir?..



Akciğer kanser riskini azaltan beş basamak
Basit ama en önemli basamak hiç bir zaman sigara içmemek veya içiliyorsa hemen bırakmaktır Akciğer kanser vakalarının % 90 sebebi sigara içmektir Sigara kullanan bir kişi sigarayı bıraktığında ancak 10 yıl sonra hiç içmemiş kişilerin konumuna gelebilir

Sigara içmek akciğer kanseri dışında, üst gastrointestinal sistem kanserleri (ağız, farenks, larenks, özafagus) görülme riskini de artırır Sigara içmek ayrıca mesane, böbrek, kalın bağırsak ve serviks kanseri oluşumunda da önemli rol oynar Sigara koroner kalp hastalığı, bronşit, amfizem, inme riskini de artırır

Diğer taraftan akciğer kanserinin % 20’si hiç sigara kullanmamış kişilerde görülmektedir Bu sebeple sigara içmeyenler, sigara içen yakınları ve arkadaşlarının sigara dumanına maruz kalmamak için onlara kibarca sigaralarını uygun yerlerde (oda veya bina dışında) içmelerini rica etmelidir

Akciğer kanser riskini azaltan beş basamak

1 BASAMAK: SİGARA İÇMEYİN
Şayet sigara içiyorsanız hemen bırakın, içmiyorsanız sigara dumanından uzak durun

2 BASAMAK: BOL MİKTARDA MEYVE SEBZE TÜKETİN
En azında günde 2 porsiyon sebze ve meyve tüketin

3 BASAMAK: DÜŞÜK YAĞLI YİYECEKLERİ SEÇİN
Yiyecek ve içeceklerde düşük yağ oranı taşıyanları seçin Kırmızı et ve et ürünlerini kesin Daha az kek, bisküvi, pasta tüketin

4BASAMAK: FİZİKSEL OLARAK AKTİF OLUN
Sağlıklı bir yaşam için aktif olmak akciğer kanser riskini azaltır Haftada en az bir kez mutlaka egzersiz yapın

5BASAMAK: ALKOL KULLANIMINI AZALTIN
Yüksek oranda alkollü içecek tüketimi beraberinde sigara tüketimini de artırmaktadır

Diyet ve akciğer kanseri
Sigaranın yanı sıra bazı diyetsel faktörler de akciğer kanser riskini atırmaktadır Özellikle artmış oranda hayvansal yağ, kolesterol ve alkol kullanımı bunların arasında sayılabilir Fazla sebze ve meyve tüketimi ile akciğer kanseri gelişimi riski % 20–33’e varan oranlarda azaltılabilmektedir

Sebze ve meyvelerin içerdiği vitaminler:
Karotenoidler: Özellikle havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, kırmızıbiber, incir kavun ve kaysıda bol miktarda bulunur

C vitamini: Biber, brokoli, ıspanak, turunçgillerde bulunur
E Vitamini: Bitkisel yağlar; mısır gevreği, nohut, bu vitaminde zengindir
Selenyum: Fındık, balık, yumurtada bulunmuştur

Dengeli bir diyetle beslenme yerine bunları içeren bir takım maddelerin alınmasının kanser riskini azalttığına dair kanıt yoktur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.