Eğitim Ne Zaman Başlar...

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eğitim Ne Zaman Başlar...

Eğitim Ne Zaman Başlar?

İslamın ilk yıllarında sahabenin biri peygamberimiz Hz Muhammed sav huzuruna çıkarak şunu sorar:
-Ya Allah’ın Resulü bir çocuğum olduOnun hayırlı bir evlat olarak yetiştirmek için eğitimine ne zaman başlamalıyım?
Peygamberimiz sorar:
-Çocuk doğdu mu?
Sahabe:
-Yedi gün oldu, Resulümder
Peygamberimiz Hz Muhammed sav şöyle cevap verir:
-Çok geç kalmışsın
Yazıma dini bir anekdot ile başlamak istedimEvet değerli okuyucularEğitim cenin ana rahmine düştüğü andan itibaren başlamıştırUzmanların bilimsel olarak ortaya koyduğu bir gerçek de eğitimin % 70’inin çocuk ilk okula başladığında tamamlanmış olduğudurYani çocuklarımıza okulda ve çevrede geri kalan % 30’luk kısmı veriliyor
Kulaklarıma sanki bir çoğunuzun ‘ Desene biz treni çoktan kaçırdık’ der gibi olduğunu duyuyorumBende bu tepkiye bir atasözü ile cevap vermek isterim:’’Zararın neresinden dönersen kardır’’

Hepinizin bildiği gibi bebek anne karnında iken stresli, karmaşık, gürültülü ortamdan uzak tutulmalıAnne; şartlar el verdiğince sakin ve sessiz ortamlarda bulunmalı ve sağlıklı beslenmeliİyi bir hamilelik dönemi geçirmeli

Hamilelik süresince anne ve baba sık sık bebek ile konuşmalıOna bulundukları ortamları sanki bebek görüyormuş gibi anlatmalıÖrneğin: Çarşıda ise ne yaptığını, neye baktığını ne almak istediğini, beğenip beğenmediğini anlatmalıPazarda ise hangi meyve ve sebzeleri aldığını hangilerini severek yediğini, hangilerinin yararlı olduğunu bebeğine aktarmalı

Babada aynı şekilde akşamları eve geldiğinde kısaca gününün nasıl geçtiğini anne ve bebek ile paylaşmalıEtraftaki her şeyi ev,park, araba kardeşleri bebeğe daha anne karnında iken anlatılmalı

Bebek rahat ve huzurlu olabilmesi için özellikle akşamları klasik müzik dinlenmeli, (Mozart,Beethoven,Haydn,Strauss,Bach vb) iç karartıcı, hüzünlü, karamsar müzik türlerinden sakınılmalıFırsat buldukça yüksek sesle hikayeler ve masallar okunmalı
Bebek dünyaya geldikten sonra her akşam yatmadan önce masal okumalı veya anlatmalı, ninniler söylemeliTüm bunlar bebeklerin iç huzur bulmalarına yardımcı olacaktır

Hani bir söz vardır: Büyümüşte küçülmüş sanki, diye Onları bir birey olarak görmek, onlarında duyguları olduğunu unutmamak gerekir `Adam sende o daha küçük anlamaz bir şeyden `yaklaşımı çok yanlıştır
Çok zor olduğunu biliyorum ama siz yine de dediğimi uygulamaya çalışınSiz siz olun kesinlikle çocuk 3 yaşına girene kadar televizyon ve bilgisayardan uzak tutunEfendim şu reklamı çok seviyor, mamasını reklamlarla daha güzel yiyiyor gibi bahaneler ileride çoğumuzun gelişiminde olumsuz etkiler bırakacaktırÇünkü çocuğun algılama kapasitesi çok hızlı geçen renkleri, hareketleri bir bütün olarak beynine gönderebilmesi fiziki gelişim olarak mümkün değildirBilgisayar ve televizyonun yaydığı zararlı ışınlar cabasıBu yüzden bebeği 3 yaşına kadar televizyon ve bilgisayardan uzak tutunuz
3 yaşından sonrada günde en fazla yarım saat televizyon izleyebilirler diyor uzmanlarBebeğimizle kitap, dergi ve gazeteleri karıştıralımBırakın yırtsınRenkli kitaplar alarak resimleri anlatalımKonuşmaya başladıklarında biz anlatalım ona da anlattıralımSabırla bıkmadan usanmadan onları dinleyelim
Unutmayalım onlar bir bireydirOnlara saygı ve sevgimizi gösterelim ki onlarda büyüyünce bizim ona gösterdiklerimizin aynısını bize göstersinler
Ne ekersen onu biçersin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com