![]() |
Nar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri![]() Orjinal Adı Punica granatum Nargiller familyasının örnek bitkisidir ![]() ![]() Akdeniz bölgesinden Japonya'ya, öte yanda ABD'nin güneyi ile Güney Amerika Kıtası'na kadar yayılmış olup kimi yerde meyvesi için, kimi yerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Mayısta başlayıp yazın da açan özel nar kırmızısı renkli, süsleyici özellik taşıyan çiçekleri, çok kısa saplı, tek tek ya da 2-3 tanesi bir arada olur ![]() ![]() kirli beyaz ya da sarımsı olan etli taneler bulunur ![]() Bu tanelerin içinde de bitkinin tohumunu taşıyan sert kabuklu çekirdekleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() yapılarak tüketilir ![]() Tibbi Etkileri ve Kullanımı Bitkinin tıbbi etkileri ile bunlardan yararlanma yöntemleri aşağıda verilmiştir: • Nar ağacının kurutulmuş kök, gövde ve dal kabukları yakın zamanlara kadar en etkin tenya düşürücü olarak kullanılmıştır ![]() ![]() • Ayrıca nar kabuklarının infüzyonu peklik vericidir ![]() ![]() • Olgun nar meyvesinin sıkılmış suyunun içilmesi ya da tanelerinin yenilmesi idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve güçlendirici (tonik) etkiler sağlar ![]() • Doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle, nar meyvesinin kabuklarının kurutulup toz halinde öğütülmüş hali, yaralarda kanı kesici olarak kullanılır ![]() • Aynı tıbbi nitelikleri nedeniyle, bu kabuklardan elde edilen dekoksiyon ağır diyare ve hatta dizanteriye karşı kullanılabilir ![]() Yukarıda sözü edilen infüzyon şöyle hazırlanır ve kullanılır: Soyulan narın kabuklan iyice kıyılır ![]() ![]() akşamları olmak üzere günde iki kez birer bardak alınabilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|