07-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Domatesli Gözleme
Malzemeler:
5 1/2 su bardağı Un
1 3/4 yemek kaşığı Tuz
3/4 yemek kaşığı Kuru maya
1 tatlı kaşığı Şeker
1 1/2 su bardağı Su (ılık)
2 büyük boy Domates
10 orta boy Yeşil biber
1 demet Maydanoz
1 orta boy Soğan
2/3 su bardağı Sıvı yağ
100 gram Çökelek
1/2 tatlı kaşığı Kara Biber
1/3 su bardağı Margarin
Pişirme Süresi:
30 Dakika
6 Kişilik
Hazırlanışı:
Unu geniş bir kaba eleyerek, 1 su bardağını ayırın Kalan una 1 1/4 yemek kaşığı tuz katıp, ortasını açın Maya ve şekeri 1/4 su bardağı su ile ezip, unun ortasına koyun ve üzerine biraz un serpip, ılık ortamda maya kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletin Kalan suyu azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur hazırlayıp, ele yapışmaz duruma gelene değin yaklaşık 5 dakika yoğurun ve ısıyı koruyarak 1 saat mayalandırın Domatesi yarım santimetreküp iriliğinde, biberi 2-3 milimetre kalınlığında doğrayın Maydanozu ve soğanı ince ince doğrayın ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve yeşil biberle birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırarak 2-3 dakika öldürün Sonra domatesi ekleyin ve 1-2 dakika çevir, 1 tatlı kaşığı tuz ve kara biberi koyup, ocaktan alın Karışım soğuyunca çökelek ve maydanozu ekleyip, karıştırıp on parçaya bölün Hamuru, eli unlayarak on parçaya ayırın ve bezeler yapın Her bezeyi ayrılan undan kullanarak, yarım milimetre kalınlıkta açarak, yüzeyini kalan sıvı yağdan kullanarak yağlayın Daire şeklindeki yufkanın karşılıklı iki kenarını ortada yan yana gelecek şekilde katlayarak, yansına içi yayınş Domatesli tarafın yuvarlak kenarını 1 santimetre kalınlıkta için üzerine kıvırıp, diğer yarısı ile içi kapatın Böylece yuvarlak yufka dikdörtgen şekline gelsin, kenarlarını parmak uçları ile bastırarak hafifçe yapıştırın Sacı ısıtın ve margarinle yağlayıp, gözlemeyi koyun Bir yüzü pişince diğer yüzünü yağlayıp ters çevirin
|
|
|