Meksika |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
MeksikaNüfus: 108,700,891 Yüz ölçümü: 1,972,550 km² Para birimi: Meksika Pesosu Telefon kodu: 52 Başkent: Mexico City Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet Önemli şehirleri: Merida, Guadalajara, Taxco, Cancun, Villahermosa, Acapulco Komşuları: Kuzeyde ABD, Güneyde Belize ve Guatemala, Doğuda Atlas, Batıda Büyük Okyanus Ekonomi: Petrol, Doğal Gaz, Mısır ve Buğday Tarımı, Turizm Voltaj: 220 Volt Dil: İspanyolca Din: Hristiyan (Katolik) İklim: Sıcak iklim hakimdir Genel bilgi: Batıda Pasifik Okyanusu, doğuda Karayip Denizi ve kuzey doğuda Meksika Körfezi arasında yer alan Orta Amerika ülkesi Meksika, deniz seviyesinden 900 m yüksek çok dağlık bir ülkedir ![]() Ülkenin bitki örtüsü iklimi kadar çeşitlidir Çöllerden tropikal yağmur ormanlarına kadar değişen bir bitki örtüsü vardır![]() Tehvantepec, Meksika’nın en hakim coğrafi manzarasını sunar ![]() EKONOMİ Doğal kaynaklar arasında bulunan petrol, doğalgaz, gümüş ve altının Meksika ekonomisinde önemli bir yeri vardır ![]() Ayrıca iklimine bağlı olarak çok sayıda tropikal ürünler de yetiştirilmektedir ![]() Meksika, Brezilya ve Kolombiya ile birlikte dünyanın en büyük kahve üreticileri arasındadır ![]() Ülke Mutfağı: Her kültürün önemli bir parçası olan "Yemek Kültürü"nün Meksikalılarda daha farklı bir felsefi ve dini boyutu vardır En önemli özel günlerinden biri olan ve kasımın ilk pazarında kutladıkları "Ölüler Günü"nde kaybettikleri sevdiklerine yemek ve içecek götürürler![]() 8–9 bin yıllık tarihi ile en eski ve sayılı mutfak kültürlerinden Meksika Mutfağı, Amerika’nın keşfinden sonra İspanyolların getirdiği İspanyol ve Arap Mutfağı etkileri, Meksika'nın yerli mutfağı ile birleşmiş ve çok zengin bir mutfak ortaya çıkmıştır ![]() Mısır, fasulye, çikolata, çeşitli acı kırmızıbiberler, kabak ve mısır unundan yapılan "Tortilla" her Meksika mutfağının temelidir ![]() Meksika Mutfağı'nda yeme alışkanlığı bölgelere göre değişiklik gösterse de mısır, acı biber ve balık ülkenin her yerinde yenir Kuzey'de daha çok buğday ürünleri, keçi, dana ve sığır eti yenirken Güney Meksika'da ise mısır, tavuk, domuz eti, kıyı şeridinde ise balıketi ve mısır tüketilir![]() Sabah kahvaltısında kakao içerek mısır ekmeği ile yapılan galeta yani bir nevi bisküvi yiyerek güne başlayan Meksikalılar için günün en önemli öğünü öğle yemeğidir Öğle yemeğinde çorba, pirinç, kızarmış yumurta, et, sebze ve tatlı yerine meyve yerler Akşam yemeği hafif ve önemsizdir![]() Meksikalılar mısır unundan yapılan "Tortilla" denilen ekmeği yerler Meksikalılar "Tortilla"yı ekmek gibi yemeğin yanında yedikleri gibi, genellikle pişirdikleri et, tavuk veya balığı içine doldurup sararak kızartıp veya içine peynir, avokado doldurup sararak da yerler![]() Meksikalıların en önemli yemeklerinden biri "Moli"dir Hemen hemen 3 gün süren gerçek bir Moli'nin yapımında değişik acı biberler, mısır, çikolata, yerfıstığı, hindi veya tavuk eti kullanılır![]() Meksika'da değişik renk ve büyüklükte 35 farklı fasulye çeşidi varken özellikle siyah kuru fasulye Meksikalıların önemli bir besin maddesidir ![]() Mısır, Meksika Mutfağı'nın en temel besin maddesidir Özellikle "Prekolombiya" dinine bağlı halkların temel gıdasıdır Meksika mısırı beyaz, sarı, kırmızı ve siyah gibi çeşitli renklerdedir Mısır, acı biber ve çikolata ile yenebilir![]() Değişik renk ve biçimleri ile Güney Amerika'da yetişen acı biber, tüm dünyaya bu bölgeden yayılmıştır Güney Amerika yerlilerinin 7000 yıldan beri kullandıkları bu acı biberler hemen hemen tüm Meksika yemeklerine konur![]() Meksikalıların en önemli içecekleri kakao, tekila ve biradır
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|