Eyvah Çocuğum Küfür Ediyor |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eyvah Çocuğum Küfür EdiyorEyvah çocuğum küfür ediyor Çocuk terbiyesinde doğru tepkiler vermeyi öğretmenin çok önemli bir yeri vardır Bizler tepkilerimiz sırasında kontrolsüz olarak yanlış kelimeler kullanmasak bu onların minik kelime dağarcığı içinde yer almayacaktır Çocuklar yetişkinliğe doğru yolculuk yaparlarken, yol boyunca farklı kişiler, farklı davranışlar ve farklı alışkanlıklarla tanışacaklardır Belki de çocuk olmanın gereği, her karşılaştığı yeniliği pratiğe geçirmekten de büyük bir haz duyacaklardır Örneğin, dil gelişiminin en yoğun yaşandığı 4-12 yaş arasında çocuklar zaman zaman “argo” kelimeler veya “çirkin/küfür/kaba” içerikli kelimeler kullanırlar Altı yaştan sonra ahlakî gelişim sürecine de giren çocuklara, kullandıkları bu kelimelerin “ahlakî” olmadığı -zor da olsa- anlatılabilir ve çözüm bulunabilir Peki ya, 6 yaşından küçük çocuklar küfür içeren kelimeler kullandığında ne yapmalı ve nasıl bir terbiye süreci takip edilmelidir? Çocuk terbiyesi konusunda aileden aldığı yöntemlerle mücadele eden bir anne -belki de yaygın bir gelenek olan- küfür eden çocuğunun ağzına biber sürerek, ceza vererek bu anormal davranıştan vazgeçirmeye çalışmış; ancak başarılı olamamaktan yakınmıştı Bu anne, ceza verdiği 7 yaşındaki çocuğunu küfür alışkanlığından kurtardığını sandığı bir sırada, aynı davranışı 3 yaşındaki çocuğunda da gördüğünde iyice telaşa kapılmıştı Yaşadığı bu kötü tecrübe karşısında çaresiz kalan anne başından geçen olayı şöyle anlatıyordu: “Büyük oğlum ağzına biber sürerek ceza almaya başladıktan kısa bir süre sonra, artık küfür etmemeye başlamıştı Ancak bir gün, hiç beklenmedik bir anda, misafir kabul ettiğim bir ortamda, 3 yaşındaki küçük oğlum misafirlere karşı ‘küfür’ edince neye uğradığımı şaşırdım O çirkin kelimeleri duyduğumda donakaldım Oğlumu birazcık döverek cezalandırmaktan başka bir şey gelmedi o an aklıma Arkadaşlarımı gönderdikten sonra, 3 yaşındaki oğluma neden böyle bir şey yaptığını sorduğumda ‘Ağabeyim öğretti’ deyince ikinci bir şok daha yaşadım Çünkü ağabeyinin bu alışkanlığını bıraktığını zannediyordum Halbuki büyük oğlum bizden intikam alırcasına, kendisine bıraktırmaya çalıştığımız kelimeleri, akşam aynı odada yattığı kardeşine sessizce öğretiyormuş” |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|