07-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zihin Engelli Birey Ve Aile
ZİHİN ENGELLİ BİREY VE AİLE
ZEKA GERİLİĞİ
Halihazırdaki işlevlerde önemli sınırlılıkları,zihinsel işlevlerde önemli derecede normal altı ,zihinsel işlevlerle ilişkili uyum becerilerinde sınırlılıkları ve 18 yaşından önce ortaya çıkma durumunu kapsar
ZİHİN ENGELLİ BİREYİN DOĞUMU VE AİLE
İnsanoğlunun kendine içten içe sorduğu en önemli sorulardan biri yaşam sistemi içindeki en önemli görevinin ne olduğuna dairdir Bir çok cevabın içerisinde,kendinden gelen canlıya baktığında’’evet benim sebebim bu der ’’Getirmiş olduğu canlının ne kaşı ne gözü ne de şekli pek mühim değildir Onu koşulsuz sevecektir Sadece bir mucizeye imza atmış,tanrının yeryüzündeki görevini yerine getirmiştir
Dünyaya gelen bütün çocuklar melek olmasına nazaran bazı melekler ömürlerinin sonuna kadar masumiyet ve saflığından hiçbir şey kaybetmeden yaşarlar Tanrı bu melekleri çok özel kullarına gönderir
Seçilmiş olmak hakikaten zordur Hele de niçin seçildiğinizi bilmiyorsanız Ama bazen bazı soruların cevaplarını bulamazsınız Aslında yaşamınızı gözden geçirdiğinizde cevabını bulamadığınız birçok soru vardır Bu sorduğunuz ‘’neden ben?’’ sorusuna da cevabını bulamadığınız ve aramaktan vazgeçtiğiniz diğer sorularla birlikte arşive kaldırmak,akarsuyun akış yönünü belirlemenize yardımcı olacaktır
Emily Perl Kingsley’ in’’ Hollanda’ya Hoşgeldiniz’’ başlıklı yazısından :
‘’Bana genellikle özürlü bir çocuk büyütmenin nasıl bir şey olduğunu sorarlar işte anlatıyorum…
Bir bebek sahibi olacağınızı anladığınızda yaşadığınız duygu İtalya’ya güzel bir seyahat planı yapmaya benzer İtalya hakkında bir sürü kitap,broşür alırsınız harika planlar yapmaya başlarsınız Coliseum,Mikelanjelo’nun Davut’u,Venedikteki gondollar…İtalyanca birkaç sözcük bile öğrenirsiniz her şey çok heyecan vericidir
Aylar süren beklemeden sonra o gün gelir çatar Bavullarınızı toplar yola çıkarsınız Birkaç saat süren yolculuktan sonra,uçağınız havaalanına iner hostes mikrofonu eline alır ve ‘’Hollanda’ya hoş geldiniz’’der
Hollanda mı?dediniz Ne demek istiyorsunuz?Ne Hollanda’sı ?Ben İtalya ya bilet almıştım!Tüm yaşamım boyunca İtalya’ya gitmemin düşünü kurdum ben Fakat uçuş rotasında bir değişiklik yapmışlardır Hollanda’ya inmişsinizdir ve orada kalmak zorundasınızdır Önemli olan sizi korkunç,iğrenç,pis bir yere,açlığın ve hastalıkların ortasına bırakmamışlardır Sadece farklı bir yerdesiniz
Bu yüzden çıkıp yeni broşürler ve kitaplar almanız ve yepyeni bir dil öğrenmeniz gerekmektedir Ve daha önce hakkında bir şey bilmediğiniz insanlar tanımak zorundasınızdır Gittiğiniz yer sadece farklı bir yerdir Oradaki yaşam İtalya’dakinden daha yavaştır,İtalya kadar etkileyici değildir Fakat bir süre orada kaldıktan sonra nefesinizi tutar çevreye bakarsınız ve…
Hollanda’nın yel değirmenlerini fark edersiniz ve lalelerini Fakat tanıdığınız herkes İtalya’ya gidip gelmektedir Sürekli orada geçirdikleri güzel günleri anlatmaktadırlar Ve yaşamınız boyunca ‘’Evet benim gitmem gereken yer orasıydı,ben de aynı planı yapmıştım’’dersiniz
Bu nedenle duyduğunuz acı asla dinmez Çünkü yitirdiğiniz düş çok önemli bir düştür Ancak tüm yaşamınızı İtalya’ya gidemediğiniz için üzülerek geçirirsiniz,Holanda’nın güzelliklerinin hiç birinden tat alamazsınız ’’(Tanrının Melekleri,YEŞİLYURT 2003)
Zihin engelli bir bireye sahip olmanın her zaman kötü yönlerini düşünür ve ona takılırız Ama bazen de düşünmeliyiz ki bu bizim için büyük bir sınav…Ya da büyük bir şans
El ele tutuşuruz her zaman sevdiklerimizle,birlikte vermeye çalışırız bu finali Küs olduğumuz babamız bile elimizden tutar kaldırır bizi Ama biliriz ki bizi kaldıran babamız değil,ilişkimizin bastonudur Yani bizim bir parçamız Şimdi böyle düşünen annelerin hikayeleriyle birlikteyiz ve bundan güç alıyoruz
|
|
|