Suzan (Suzi) Ve Kırklardağı Efsanesi |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Suzan (Suzi) Ve Kırklardağı EfsanesiDiyarbakır’ın güneybatısında, Dicle Nehri kenarında, Kırklardağı vardırBu Kırklardağı’nın arkasında Kırklar Ziyareti vardırÇocuğu olmayanlar,buraya gelip dilek dilerlerBir Süryani zengin ailenin de hiç çocukları olmuyormuş Kadın,Kırklar Ziyareti’ne gelip dilek dilemiş, adak adamışBir kızı doğmuşAdını Suzi (Suzan) koymuşlarHer yıl doğum gününde, annesi onu süsler,giydirir ve Kırklar’a götürerek, bir kurban kestirirmiş Suzan böylesine bin nazlarla büyüyüp,güzel bir genç kız olmuşMüslüman komşularının oğlu Adil’le, birbirlerine aşık olmuşlarYine bir doğum yıl dönümünde,annesi Suzi’yi, hizmetçilerle beraber kurbanını kesmek üzere,Kırklar Ziyareti’ne göndermiş Arkalarından habersizce Adil de gelmişHizmetçilerin kurban kesme telaşından yararlanan Suzi,Adil’le beraber,dağın arkasına dolanmışlar ve orada sevişmişlerKırklar Ziyareti,bu beraberliği bağışlamamış ve ziyaret Suzi’yi çarpmışKız On Gözlü Köprü’nün orada,Dicle’de boğularak ölmüşSuzi’nin ölümünden sonra,Adil de aklını yitirmiş Suzan - Suzi Türküsü Kırklardağı’nın yüzü Karanlık sardı düzü Ben öleydim Suzi-Suzi Ziyaret çarptı bizi Köprüaltı kapkara Anne gel beni ara Saçlarım kumlara batmış Tarak getir de tara Köprünün orta gözü Sular apardı düzü Ben öleydim Suzi-Suzi Dicle ayırdı bizi |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|