Sultan Alparslan'ın Zaferi

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sultan Alparslan'ın Zaferi

Sultan Muhammed Alparslan`ın zaferi

Malazgirt Zaferinden sonra, sadece onbeş yıl içinde bütün Anadolu`nun tapusu, Türklerin eline geçti Bu bakımdan Malazgirt Zaferi, Türk ve dünya tarihinde çok önemli bir dönüm noktası oldu

Türk-İslam tarihinde çok önemli zaferler vardır Bu makalemizde, bugün bir sene-i devriyesini idrak ettiğimiz `Malazgirt Meydan Muharebesi`ni kısaca ele almak istiyoruz

26 Ağustos 1071 tarihinde, Doğu Anadolu`da Malazgirt Ovası`nda, Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen`in kuvvetleri arasında meydana gelen `Malazgirt Meydan Muharebesi`, Türk-İslam tarihinin en büyük zaferlerinden biridir Türklere Anadolu`nun kapılarını açan bu Selçuklu-Bizans Savaşı, dini, milli, siyasi ve askeri neticeleri bakımından çok önemlidir Malazgirt Zaferinden sonra, sadece onbeş yıl içinde bütün Anadolu`nun tapusu, Türklerin eline geçti Bu bakımdan Malazgirt Zaferi, Türk ve dünya tarihinde çok önemli bir dönüm noktası oldu

Selçuklu Türkleri, mezkur muharebeden daha yıllar önce, Allahü tealanın dinini yaymak için Anadolu içlerine gaza akınları tertib ettiler Bu akınlarda, Anadolu`nun, Türklerin yerleşmesine müsait coğrafi hususiyet ve zenginliklere sahip olduğu tespit edildi Malazgirt Meydan Muharebesi

Şimdi Malazgirt harbi hakkında kısa bilgi verelim:

Bizans İmparatoru Romen Diojen, 13 Mart 1071`de İstanbul`dan 200000`den ziyade Frank, Norman, Slav, Gürcü, Abaza, Ermeni ve Rumeli`de yaşayan İslam dinini kabul etmemiş Peçenek ve Uz Türkleri`nden de ücretli asker alarak Anadolu`ya geçti

Romen Diojen, doğuya doğru hareketinden önce verdiği nutukta azmini şöyle belirtiyordu: `Doğu hudutlarımızda büyük bir İslam tehlikesi belirmiştir Bu tehlikeyi büyümeden ortadan kaldırmalıyız Bizzat ben, ordunun başında bulunarak bu tehlikeyi kesin olarak kaldırmaya gidiyorum` İmparator, sadece Anadolu`yu elinde bulundurmak ve Türkleri yok etmekle kalmayıp, bütün İslam ülkelerini de almak istiyordu Horasan, Rey, Suriye, Irak-ı Acem ve Irak-ı Arap valiliklerini, komutanlarına vermeyi tasarlamış ve hatta vaat etmişti İstila edeceği İslam ülkelerindeki camilerin yerine kiliseler açmayı ve bu suretle İslam dinini ortadan kaldırmayı da kafasına koymuştu Sultan Alparslan, Bağdad`daki Abbasi Halifesine, düşmanla dövüşeceğini bildirdi; o da kendisine bir alim gönderdi Büyük Sultan, savaş başlamadan evvel, bütün Müslüman orduların yaptıkları gibi, Halife El-Kaim(1031-1075)`in gönderdiği İbnü`l-Mahleban`ı, değerli komutanlarından Sav Tigin`le birlikte Romen Diyojen`e elçi olarak gönderdi

Sultan Alparslan`ın heyeti, Müslümanlardan sulh teklifi götürmesine ve bütün iyi niyetlerine rağmen, 25 Ağustos 1071 sabahı, Bizans ordugahında hafife alınıp, hakarete uğradı Romen Diyojen, Müslümanların sulh teklifini şiddetle reddedip; `Sultanınıza söyleyiniz; kendileriyle sulh müzakerelerini Rey`de yapacağım, ordumu İsfehan`da kışlatıp, Hemedan`da sulayacağım` dedi

Malazgirt Meydan Muharebesi`nde çok büyük bir zafer elde eden Sultan Alparslan, bu meydan muharebesinde, maddi ve manevi her türlü tedbiri aldı: 1- Muharebe öncesi Halife`den dua taleb etti Abbasi Halifesi, Cum`a namazından önce camilerde okunmak üzere, İslam aleminin her tarafına bir hutbe metni gönderdi ve Alparslan ile ordusunun muzaffer olması için dua ettirdi 2- Selçuklular, Bizanslılar`ın kandırarak kendi saflarına kattıkları Türk asıllı birliklerle temas kurdular Onların Bizans ordugahından ayrılarak Selçuklu ordusuna katılmalarını temin ettiler

3- Muharebe gecesi, Alparslan seçtiği bir kuvvetle, Bizanslılara oklar attırıp naralar ile de bütün gece onları taciz ederek yorgun bir hale düşürdü 4- Selçuklu Sultanı Alparslan gazi, alim ve devlet adamlarının tavsiyesiyle, muharebeyi mübarek Cuma günü yapmayı tercih etti 5- 26 Ağustos Cuma günü askerlerini toplayan Muhammed Alparslan, atından inip büyük bir tevazu ile secdeye kapandı; `Ya Rabbi sana tevekkül ediyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve senin uğrunda cihad ediyorum Ya Rabbi, niyetim halistir Bana yardım et; sözlerimde hilaf varsa beni kahret!` diye dua etti 6- Sonra askerlerine dönerek; `Burada Allahü tealadan başka bir sultan yoktur; emir ve kader O`nun elindedir Bu sebeple benimle birlikte cihad etmekte veya benden ayrılmakta serbestsiniz` dedi

7- Askerler coşarak hep bir ağızdan; `Asla senin emrinden ayrılmayacağız` mukabelesinde bulundular Sonra hepsi ağlayarak helalleştiler 8- Sultan, beyazlar giydi Atının kuyruğunu bizzat kendisi bağladı, eline er silahı olan gürzü alıp, şöyle hitap etti: `Askerlerim! Şehid olursam, bu beyaz elbise kefenim olsun; işte o zaman benim ruhum göklere çıkacaktır Benden sonra oğlum Melikşah`ı tahta çıkarınız ve ona bağlı kalınız Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir` Bu nutku, hitabet sanatının ve muharebe öncesi psikolojik şartların bütün inceliklerine sahipti Askerler coşup, şevke geldiler Harpten önce çok kibirlenen, Müslümanların 5 katı olan büyük ordusuna güvenen mağrur Bizans İmparatoru Romen Diyojen, onca cengaverliğine rağmen, Sultan Alparslan`ın kahraman ordusu karşısında hiçbir şey yapamadı ve yaralı halde bütün maiyeti ile beraber esir edildi; ordusu da mağlub ve perişan oldu

Ahmed Doğrusözlü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com