07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ruşeymli Ekmek

Malzemeler
- 500 gr
un
- 1,5-2 bardak su
- 40-50 gr
ruşeym
- 1-2 yemek kaşığı keten tohumu
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 10 gr
toz maya (küçük tek kullanımlık paketlerden) ya da yaş maya
Üzeri için;
Susam, çörek otu, keten tohumu, 2 kaşık sıvı yağ ve biraz su
Tarif
Unu yoğurma kabına alın ve tuzunu ekleyin Ortasını havuz gibi açtıkdan sonra ılık suyu ve mayayı ekleyip elinizle hafifçe karıştırarak mayanın erimesini sağlayın Biraz undan biraz sudan karıştırarak ruşeymi de ekleyin ve çok katı olduysa az miktarda su ilave edin Hamuru iyice özleşene kadar yoğurun
Güzelce yoğurulmuş hamuru ılık bir ortamda en az yarım saat mayalanmaya bırakın Hamur mayalandıktan sonra iki eşit parçaya bölün Fırın tepsisini unlayın Hamuru istediğiniz bir ekmek formuna getirin ve unlanmış fırın tepsisine yerleştirin Vaktiniz varsa ekmekleri bir miktar da tepside mayalanmaya bırakmanız iyi olacaktır
Mayalanan ekmek hamurlarına çizikler attıktan sonra üzerine biraz sıvı yağ ve su sürüp, susam, çörek otu ve keten tohumu serpin Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişirin
Ruşeymin Özellikleri
Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir Muhteviyatında yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunmaktadır Döllenmeden sonra oluşan tohumda bitki embriyosu ile beraber besin deposu bulunur Embriyo, bitkinin küçük bir kopyasını içinde barındırır Besin deposu ise, bitki kendi besinini üretebilecek hale gelene kadar embriyonun büyümesini sağlayacaktır
Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır Nişasta tohum için gerekli olan enerji kaynağını sağlar Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8’ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır
Buğday ruşeymi, tüm tanenin % 2-3’ünü oluşturur ve gıdalarda, kozmetikte aranan bir üründür Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla % 0,5’tir Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir
İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin bir çoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir Bu maddenin % 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir
Ruşeymin Faydaları
- İçerdiği yüksek oranda E vitamini ile cildi güzelleştiriyor

- Vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlayarak bağışıklık sistemini destekliyor ve kanseri önlüyor

- Koroner kalp riskini azaltıyor

- Kan pıhtılaşmasını önlüyor ve diyebetli hastalarda damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı oluyor

- Kansızlığı önlemede yardımcı olduğu gibi halsizliğe de iyi geliyor

- Sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlıyor

- Gözde katarakt oluşumunu geciktiriyor

- Doğal afrodizyak özelliği gösteriyor

|
|
|