Peynir Suyu - Peynir Alty Suyu |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Peynir Suyu - Peynir Alty SuyuPeynir Suyu - Peynir Alty Suyu Peynir suyu proteinlerinin birçok gydanyn üretiminde katky maddesi olarak kullanymynyn giderek yaygynla?ty?yny açyklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Ö?retim Üyesi Yrd Doç Dr Cem Karagözlü, 'Gydalardaki peynir alty suyu proteinlerinin besleyici de?erine ek olarak çok önemli fonksiyonel özellikleri bulunmaktadyr' dedi Günümüzde, sa?lyk konusunda bilinçlenen tüketicilerin besin tercihlerini de?i?tirerek, vücutta özel fizyolojik etki sa?layan, bazy hastalyklaryn olu?um riskini azaltycy, koruyucu, tedavi edici gydalara yöneldi?ini belirten Yrd Doç Dr Karagözlü, 'Fonksiyonel gydalar olarak adlandyrylan bu ürünlerin artan pazary, gyda endüstrisineyeni olanaklar sa?lamaktadyr Peynir yapymynda bir yan ürün olan peynir alty suyu; laktoz, mineral maddeler, vitaminler, proteinler ve az miktarda süt ya?yny içermektedir Bunlaryn içinde peynir alty suyu proteinleri, en önemli kysmy olu?turmaktadyr Peynir alty suyu proteinlerinin di?er proteinlere göre üstün tarafy, sadece biyolojik de?eri de?il, ayny zamanda sülfür içeren aminoasitleri yüksek oranda içermesidir Bu maddeler, kas kaybynyn mümkün oldu?unca azalmasyna yardymcy olmaktadyr' diye konu?tu Peynir suyu proteinlerinin özellikle bebekler, ya?lylar, bazy hastalar ve yo?un aktivite içinde olan sporcular için çok faydaly oldu?unu ifade eden Karagözlü, 'Ynsanlar üzerindeki klinik denemeler, tek ba?yna peynir suyu katkysynyn mutlaka di?er biyolojik besinlerle desteklenmesi gereklili?ini de göstermektedir Gydalardaki peynir alty suyu proteinlerinin temel fonksiyonu, besleyici azotu ve aminoasitleri sa?lamy? olmasyndan kaynaklanmaktadyr' ?eklinde konu?tu Yapylan ara?tyrmalaryn peynir alty suyu proteinlerinin bazy kanser türlerine kar?y koruyucu oldu?unu gösterdi?ini söyleyen Karagözlü, 'Bu konuda yapylan bir ara?tyrmada, kobaylarda kolon tümörü olu?umunun peynir alty suyu proteinleri ile beslenen gruba göre daha dü?ük düzeyde kaldy?y belirlenmi?tir Peynir alty suyu proteinlerinin tamamy antikanserojenik etki göstermektedir' ifadelerinde bulundu Peynir alty suyu proteinlerinin büyümeyi, kemik sa?ly?yny ve kilo kontrolünü destekleyen di?er yararlary da bulundu?unu açyklayan Karagöz, 'Peynir suyu, hastalyk, ameliyat veya kemoterapi uygulamasy sonucu olu?an met@bolik stresi izleyen dokulardaki iyile?me için yararly olabilen bazy destekleyici faktörleri kapsamaktadyr Kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi serum mineralleri kemik geli?imi ve korunmasyny desteklemektedir Peynir alty suyu proteinleri kemik hastalyklary için de yararly olabilmektedir Ayryca peynir alty suyu proteinlerinin yara veya ameliyat ile zarar gören dokularyn iyile?mesine yardymcy oldu?u da bilinmektedir' dedi Kaynak:Habervitrini |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|