Beslenmede Yeni Bir Tanym: Glisemik Yndeks |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Beslenmede Yeni Bir Tanym: Glisemik YndeksBeslenmede yeni bir tanym: Glisemik Yndeks Son dönemlerde dünyada beslenme ile ilgili yeni bir tanymyn literatüre girmesi ile bilim çevreleri bu tanymy tarty?maya ba?lady Sa?ly?a olan olumlu etkilerinin ve bazy hastalyklaryn riskini azaltmasyna dair elde edilen veriler insanlar için yeni bir umut olarak adlandyryldy Hatta bu tanym, dünyaca ünlü beslenme otoritelerini ve örgütlerini kar?y kar?yya getirdi Ülkemizde yeni yeni ady duyulan glisemik indeks nedir? Ne i?e yarar? Bu sorularyn cevabyny bu haftaki yazymyzda, glisemik indeks ile bazy hastalyklaryn ve ?i?manly?yn ili?kisini ise haftaya yayynlanacak olan yazymda bulabilirsiniz Glisemik Yndeks Nedir? Adyna pekte a?ina olmady?ymyz bu terim, 1981 yylynda Kanadaly ara?tyrmacylar tarafyndan ?eker hastalary için geli?tirildi Zamanla yapylan ara?tyrmalarda, sadece ?eker hastalary için de?il, sa?lykly insanlar için de uygulanabilir bir metot oldu?u gündeme getirildi Glisemik indeks, en belirgin tanymy ile besinlerin tüketildikten sonra olu?turdu?u kan ?ekeri cevabyna göre synyflandyrylmasydyr Bu synyflandyrmaya dayanarak besinler; dü?ük, orta ve yüksek glisemik indeksli olarak üçe ayrylyrlar Dü?ük glisemik indekse sahip olan besinler, kan ?ekerini yava? yükseltirken, yüksek glisemik indeksli besinler kan ?ekerini hyzly yükseltirler Bu synyflandyrmaya göre; üzerinde ara?tyrma yapylan bütün besinler 0 ila 100 arasynda bir puan alyrlar ve glisemik indeks de?eri 55’ in altynda olan besinler dü?ük glisemik indeksli, 70’in üzerinde olan besinler ise yüksek glisemik indeksli olarak adlandyrylyrlar Beyaz ekmek, di?er besinlerin glisemik indekslerinin belirlenmesinde referans olarak kullanylyr ve glisemik indeks de?eri 100’dür Genel olarak, sebze, meyve, kurubaklagil, et ve sütün glisemik indeksi daha dü?üktür Karbonhidrat kayna?y olan ekmek, makarna, pirinç gibi tahyl ve tahyl ürünlerinin ise glisemik indeks de?erleri daha yüksektir Besinlerin Glisemik Yndeks De?erleri Hangi Faktörlerden Etkilenir? Bütün besinlerin belli bir glisemik indeks de?eri vardyr Fakat bazy faktörler besinlerin glisemik indeks de?erlerini de?i?tirmektedir Örne?in kom?unuzun tüketti?i patates ha?lamasy ile sizin evde pi?irilen patates ha?lamasynyn glisemik indeksi ayny olmayabilir Ya da ayny besin grubunda yer alan besinlerin glisemik indeks de?erleri birbirine yakyn olmayabilir Besinlerin glisemik indeks de?erlerini de?i?tiren faktörleri syralayacak olursak: 1) Besinlerin Do?al Yapysy Besinlerin içerisinde yer alan ni?asta türü, organik asitlerin ve posanyn varly?y glisemik indeks de?erini etkilemektedir Dally yapyda ni?asta içeren besinler daha yüksek glisemik indekse sahipken, düz yapyda ni?asta içeren besinlerin glisemik indeksleri daha dü?üktür Besinin yapysynda organik asitlerin varly?y da besinlerin glisemik indeks de?erlerini azaltyr Posa içeri?i yüksek olan besinlerin daha dü?ük glisemik indekse sahip olduklary da bilinmektedir 2) Kary?ym ö?ünlerin tüketilmesi Ynsanlar genellikle ö?ünlerinde, birden fazla çe?it besin bulundurur ki sa?lykly beslenme içinde gerekli olan bu uygulamadyr Birden fazla besin içeren ö?ünler, besinlerin tek tek sahip olduklary glisemik etkiden daha farkly bir etkiye sahip olurlar Örne?in, menüde yer alan proteinli bir besin veya yemeklerin içine eklenen ya?, ö?ünün glisemik indeksini azaltmaktadyr Protein ve ya? dy?ynda da glisemik indeksi etkileyen ö?eler vardyr Salatanyzyn içine ekledi?iniz sirke, içerdi?i organik asitler sayesinde ö?ünün glisemik indeksini azaltyr 3) Besine uygulanan i?lemler Besinlerin hazyrlanmasy ve pi?irilmesi esnasynda kullanylan metotlarda, besinin glisemik indeks de?erini de?i?tirmektedir Bu de?i?iklikler, hazyr besinlerin besin sanayinde i?lenmesi süresince de olu?abilir Besinlerin hazyrlanmasy esnasynda uygulanan kesme, do?rama ve parçalama i?lemleri besinin glisemik indeksini yükseltir Bu nedenle, patates ha?lamasynyn glisemik indeks de?eri, patates püresinden daha dü?üktür Elma, kabuklary ile tüketildi?inde daha dü?ük glisemik indekse sahipken, püre olarak tüketildi?inde daha yüksek glisemik indeksli olur Elma suyu ise, elma ve elma püreye göre en yüksek glisemik indekse sahiptir 4) Besinlerin sindirim ve emilimi Yava? sindirilen besinler, dü?ük glisemik indekse sahipken, hyzly sindirilen besinler yüksek glisemik indeksli olur Karbonhidratly besinlerden birço?u, sycakken daha hyzly sindirilebilmektedir Bu nedenle, pi?irildi?i gibi tüketilen kestanenin veya ekme?in glisemik indeksi, bir süre so?umaya byrakylmy? olan kestane ve ekmekten daha yüksektir Glisemik Yndeks ve Sa?ly?a Olan Etkileri
Glisemik Yndeks Diyetimizde Nasyl Yer Almaly? Glisemik indeksin bilinen olumlu etkilerinden yararlanabilmek için, sa?lykly beslenme ilkeleri ile örtü?en bir beslenme plany uyguluyor olmak gereklidir Yani, beslenme örüntümüzde her besin grubundan besin yer alyyor olmalydyr Dü?ük glisemik indeksli besinleri tercih edelim derken, tek çe?it beslenmekten de kaçynmamyz gerekir Yapmamyz gereken, günlük diyetimizde yüksek glisemik indeksli besinlerin bir kysmyny, dü?ük glisemik indeksli besinler ile de?i?tirmek olmalydyr Burada unutulmamasy gereken ise, bazy besinlerin glisemik indeksinin yüksek olmasyna ra?men çok yararly ö?elere de sahip oldu?udur Örne?in havucun glisemik indeks de?eri yüksektir, fakat içerdi?i vitaminler, posa ve karoten ady verilen ö?eler sa?ly?ymyz için çok yararlydyr Günlük diyetimizde;
Besinlerin glisemik indekslerini belirten birçok ara?tyrma yapylmy?tyr Bu ara?tyrmalara dayanarak yapylan synyflandyrmalar ve besinlerin sahip oldu?u glisemik indeks de?erleri hakkynda daha fazla bilgi almak için; bir beslenme ve diyet uzmanyna dany?manyz yeterli olacaktyr Dyt Gizem TUTAR |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|