Yoğurdun Sağlığa Yararları |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurdun Sağlığa YararlarıBilim adamları yoğurdun her yıl ayrı bir faydasını keşfediyor Daha önce yoğurdun bir zayıflama hazm ilacı olduğunu keşfeden bilim adamları şimdide, yoğurdun modern yaşamın moda hastalıkları kolit, alerji, osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğunu isbat ettiler Özellikle “A”, “B”, “E” vitaminleri, mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor, magnezyum içerikli beslenme alışkanlığı olan kişilere çok yararlı bir gıda Süt şekerini laktik asite dönüştürmesi nedeniyle kalori açısından oldukça fakir Bu nedenle diyet sofralarının vazgeçilmez gıdasıdır Ayrıca süt şekerinin yol açtığı bağırsak problemleri nedeniyle süt içemeyen çocuklara da süt yerine yoğurt verilir Kadınlara birebir Günde 125 gr yoğurt tüketimi hazımsızlık, mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önler Cildi pürüzsüz hale getirir, saçlara parlaklık kazandırır, cilt güzellik maskelerinde kullanılır Bünyesindeki yüksek dozda kalsiyum sayesinde menopoz döneminin tehlikeli hastalığı osteoporoza karşı güvenli bir koruyucudur Özellikle sinir sistemi için uyarıcı ve dinlendirici özelliğe sahip olan yoğurt, yaşlılara tavsiye ediliyor Yoğurdun ihtiva ettiği yararlı bakterileri koruması için bozdulabında muhafaza edilmesi gerekir Ayrıca bünyesindeki faydalı maddelerin etkisinin geçmemesi için taze olması gerekiyor En iyi yoğurt evde yapılanı Böylece tazeliğinden yüzde yüz emin olursunuz Yoğurdu öğünlerde, diğer yemeklerin yanında ya da öğün aralarında yiyebilirsiniz Yoğurtta sınır yok Ama mutlaka her gün düzenli olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor Öğünler arası yemeyi tercih ediyorsanız meyve, salata ya da çiğ sebzeler eşliğinde yiyebilirsiniz Böylece günlük vitamin ihtiyacınızın büyük bir bölümü karşılanmış olur İsterseniz yoğurdun içine küçük parçalar halinde meyveler katarak da yiyebilirsiniz Sağlıklı olmanın bir diğer yoluda sarmısaklı yoğurt yemektir Yedi tür antibiyotik içeren sarmısak ile uzun yaşamın sırrı olan yoğurdun beraberliği, bağışıklık sisteminizi güçlü kılacaktır Ve yoğurt sizi çağın bir çok hastalıklarından koruyacaktır Yoğurt zayıflatıyor ABD'li bilim adamları,yoğurdun içinde yağları hızla yakan mucizevi birenzim keşfettiler‘‘Coenzym J’’ adı verilen bu enzim sayesinde yoğurdun yakın gelecekte, milyonlarca insanın zayıflama umudu haline gelebileceği belirtiliyor Alman Bild Gazetesi'nin haberine göre, yoğurdun içindeki‘‘Coenzym J’’yi keşfeden Prof Erik Pointer, bu enzim sayesinde vücuttaki yağların çok daha çabuk yakıldığını ve sindirimin hızlandığını söylüyor Mucize enzimin bu etkilerisayesinde de yoğurt, zayıflamak isteyenlerin ideal besini haline geliyor ProfPointer ayrıca ‘‘Coenzym J’’nin beyinde oluşan açlık hissini bastırdığını, bu etki sayesinde insanların sürekli kilo alıp vermesinin de önlenebileceğini belirtiyor ‘‘Coenzym J’’ adlı enzimi içeren zayıflama hapları ABD'de piyasada bulunuyor Bu ilacın önümüzdeki günlerde Almanya'da da piyasaya sürülmesi bekleniyor Kilo vermek isteyen bol bol yoğurt yesin Türk damak tadının vazgeçilmezi olan yoğurdun, her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkıyor ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda, düşük kalorili rejimlerine yoğurt seçeneğini ekleyen ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların, yoğurtsuz bir diyet programı uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdikleri; üstelik yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi Yoğurt yiyenlerin ayrıca, karın bölgelerinde yüzde 81 daha fazla yağ yaktıkları belirlendi Japonya’da yapılan başka bir araştırma ise, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiği, diş eti iltihaplarını önlediğini ortaya koydu Yoğurdun faydaları Yoğurdun faydaları keşfedilmekle bitmiyor Son olarak; yoğurdu oluşturan yararlı bakterilerin, antitümör maddeler üreterek, kanserin oluşumunu ve gelişimini önlediği tesbit edildi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Hayri Coşkun, yoğurdun, bünyesindeki besin değeri yüksek proteinler, yağlar, vitaminlerle insan vücudunda kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyum gibi elementler sayesinde beslenmede önemli katkısı olan bir gıda maddesi olduğunu belirtiyor Yoğurdun besleyici özelliğinin yanında, ilaç gibi, birtakım hastalıkları tedavi edici özellikleri bulunduğunu da belirten Coşkun, şunları söylüyor: “Yoğurdu oluşturan yararlı bakteriler, antitümör maddeler üreterek, insanlarda kanserin oluşumunu ve gelişimini önlüyor Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalığa yolaçan birçok zararlı mikrobun faaliyetini durduruyor Antibiyotik tedavisi gören hastaların, bağırsaklarında doğal dengenin bozulduğu bilinmektedir İşte bu bozulan denge, yoğurt tüketimi ile düzene giriyor” Yoğurdun, kan kolesterol seviyesini düşürdüğünü de bildiren Coşkun, “Radyasyonun sağlığa zararlı etkisi yoğurtla tedavi edilebilmektedir Ayrıca yoğurt, insan bünyesini bazı önemli hastalıklardan korunmak için muhafız görevi üstlenmektedir” diyor Her gün yemek lâzım Yoğurdu normal öğünlerde diğer yemeklerle birlikte veya öğün aralarında yiyebilirsiniz Ama mutlaka her gün düzenli olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor Öğün aralarında yemeyi tercih ediyorsanız meyve, salata ya da çiğ sebzeler eşliğinde yiyebilirsiniz Böylece günlük vitamin ihtiyacınızın büyük bir bölümü karşılanmış olur İsterseniz yoğurdun içine küçük parçalar halinde meyveler katarak da yiyebilirsiniz Sütün içindeki şekeri laktik asite dönüştürdüğü için yoğurdun kalorisi son derece düşüktür Bu sebeple diyet sofralarının vazgeçilmez gıdasıdır Ayrıca süt şekerinin yol açtığı bağırsak problemleri nedeniyle süt içemeyen çocuklara süt yerine yoğurt verilir Müthiş sağlıklı olmanın bir diğer yolu da sarımsaklı yoğurt yemektir Yedi tür antibiyotik içeren sarımsak ile sağlıklı ve dinç yaşamanın sırrı olan yoğurdun beraberliği, bağışıklık sisteminizi güçlü kılacaktır Ve yoğurt sizi çağın birçok hastalıklarından koruyacaktır Yoğurt konusunda son bir hatırlatma: İçerdiği yararlı bakterileri koruyabilmesi için yoğurdun buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor Her derde deva Modern çağın moda hastalıkları olarak kabul edilen kolit, alerji, osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ile kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu daha önce ıspatlanan yoğurt, özellikle A, B ve E vitaminleriyle mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından son derece zengin bir gıda maddesidir Günde 125 gr yoğurt tüketimi hazımsızlık, mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlüyor Cildi pürüzsüz hale getiriyor, saçlara parlaklık kazandırıyor, cilt güzellik maskelerinde kullanılıyor İçerdiği yüksek dozda kalsiyum sayesinde menopoz döneminin tehlikeli hastalığı osteoporoza karşı güvenli bir koruyucudur Özellikle sinir sistemi için uyarıcı ve dinlendirici özelliğe sahip olan yoğurt, yaşlılar için vazgeçilmez bir yiyecek olarak tavsiye ediliyor Bir kase yoğurt, vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruduğu gibi, direnme gücünü de artırıyor Ayrıca yoğurt, kemik için gerekli kalsiyumun ana kaynağıdır Bir günlük kalsiyum ihtiyacınız için bir kase yoğurt yemeniz yeterlidir Bu miktarda yoğurt 150-400 miligram arasında kalsiyum içerir Eğer kilo probleminiz varsa, kaymağı alınmış yağsız yoğurdu tercih etmeniz gerekiyor Açık yoğurtlara dikkat Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nün gerçekleştirdiği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce desteklenen bir araştırmada, açıkta satılan yoğurtların insan sağlığı için ciddi tehdit olduğu belirlendi HRÜ, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Barbaros Özer, Şanlıurfa'da açıkta satılan yoğurtların, üretim ve satışının ilkel koşullarda gerçekleştirilmesi nedeniyle, TSE değerlerinden 40 bin kat daha fazla ''e koli'' ve ''stafilokok'' grubu bakteri içerdiğini ve yoğurtların kimyasal kompozisyonunun standartlara uymadığını saptadıklarını söyledi Yoğurdun kimyasal bileşiminde yer alan kalsiyumun, çocuklarda kemik gelişimini hızlandırdığını, orta yaş üzeri bayanlarda kemik erimesi riskini azalttığını ve hamilelik sırasında vücudun mineral açığını giderdiğini belirten Doç Dr Özer, şunları söyledi: ''Üretim esnasında süt proteinlerinin yapısında meydana gelen değişimler nedeniyle sindirilebilirliği artıran yoğurt, vücuda birçok yarar sağlamaktadır Ancak genel hijyen koşullarına uyulmadan üretilenyoğurtlarinsan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturan ve mide bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olan e koli ve stafilokok grubu bakteriler, yüksek değerlerde bulunur'' |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|