Farekulağı |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
FarekulağıFarekulağı ( güveyotu ) :Çuhaçiçeğigillerden; tohumları kuşyemi olarak kullanılan bitkilerin cins ismidir Kokusu güzeldir Çiçekleri, beyazımtırak erguvan rengindedir Dallarının ucunda, küçük demetler halinde bulunur Yapraklarının altı tüylüdür Yaz aylarında toplanıp, kurutulur İçeriğinde; terpinol, terpinin vethymol gibi kokulu maddeler vardır Kullanıldığı yerler: İştahı açar, vücuda dinçlik verir Nezleyi keser Göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir, balgam söktürür Diş ağrılarını keser Sinir bozukluklarını giderir Görme zafiyetinde de faydalıdır Midevi, yatıştırıcı ve spazm gidericidir Yaralar için hazırlanan ilaçların bileşiminde vardır Fasulye ( phaseouls vulgaris ) :Baklagillerden; barbunya, çalı, ayşekadın, horoz gibi birçok çeşitleri olan bir bitki ve bunun sebze olarak kullanılan yeşil ürünü ve kuru tohumlarıdır Kullanıldığı yerler: Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderir Vücudun kuvvetlenmesini sağlar Pankreas bezi'nin gereği gibi çalışmasına yardımcı olur Şeker hastalığını önler ve kandaki şeker miktarını düşürür İdrar tutukluğunu giderir Albümini düşürür Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur Karaciğer yetersizliğini tedavi eder Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir Kalp çarpıntılarını giderir Zehirlenmelerden sonra yenilecek olursa; çabuk iyileşmeyi sağlar Fasulye pişirilirken, pişirme suyunu en azından 2-3 kere değiştirmek gerekir Fesleğen ( reyhanotu ) :Ballıbabagillerden; yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir Akfesleğen, hindfesleğeni, yabanifesleğen, yerfesleğeni gibi çeşitleri vardır Kullanıldığı yerler: Öksürüğü keser Hazımsızlığı giderir Baş dönmesini durdurur Zafiyeti giderir Arı sokmasında faydalıdır Ağız yaralarını tedavi eder Fesleğen kokusu; sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratı kaçırır Fındık ( corylus avellana ) alamutgillerden; kuzey yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen ufak bir ağaçtır Meyvesi (Fındık), sert bir kabuk içindedir İçeriğinde nişasta ve yağ vardır Kullanıldığı yerler: Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir Vücuda kuvvet verir Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar Hamilelere de faydalıdır Dövülmüş yenirse öksürüğü keser Varise faydalıdır Fındıkyağı, böbrek ağrılarını giderir Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur Bağırsak solucanlarını düşürür Sarada da faydalıdır Mideleri hasta olanlar, damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler, çok az yemelidirler Filiskin ( yarpuz ) :Akdeniz bölgesinde yetişen, tüylü 10-50 santimetre boyunda, kuvvetli kokusu olan bir bitkidir Yaprakları kısa saplı olup, oval şeklindedir Çiçekleri morumsu pembelidir İçeriğinde uçucu yağ vardır Kullanıldığı yerler: Mide ağrısını keser Kusma ve bulantıyı önler İktidarsızlığı giderir Vücudun dinç kalmasına yardımcı olur Frenkmaydanozu ( chervil ) :Maydanozgillerden ıtırlı bir bitkidir Birçok çeşidi vardır Kullanıldığı yerler: İdrar ve aybaşı kanı söktürür Basur memelerinin verdiği şikayetleri giderir Suyuyla kirpiklere kompress yapılırsa, uzamalarını sağlar Frenküzümü ( ribes rubrum ) :Taşkırangillerden; bir çalıdır Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneler, ufak ve kırmızıdır Tadı mayhoştur 150 kadar türü vardır Daha çok şurubu yapılarak kullanılır İçeriğinde organik asitler vardır Kullanıldığı yerler: İştah açar, hazmı kolaylaştırır İdrar söktürür, vücuda rahatlık verir Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı olur Karında toplanan suyu söker Karaciğer şişliğini giderir Sarılığı giderir Romatizma ve mafsal kireçlenmelerinde de faydalıdır Sindirim yollarındaki iltihapları temizler Şurubu, çok besleyicidir Funda ( süpürgeotu )Fundagillerden; çiçekleri kırmızımtırak mor ve çan şeklinde olan bir bitkidir İşlenmemiş topraklarda yetişir Çalı görünümündedir Süpürge çalısı da denilen bu bitkinin kökünden ağızlık; dallarından da kaba süpürge yapılır Çiçekleri, Ağustos ayından itibaren toplanıp, kurutulur Kullanıldığı yerler: İshali keser, idrar söktürür Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur Nikriste de faydalıdır Anne sütünü artırır Lapası, ağrıları keser Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, çıban ve egzamada faydalıdır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|