Sofranızdan Turpu Eksik Etmeyin

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sofranızdan Turpu Eksik Etmeyin



Vücuda başka yararlarının
yanı sıra özellikle "karaciğerin dostu" olarak bilinen turpun, bol vitamini
nedeniyle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiği belirtildi
Türkiye’nin turp üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin
Kadirli ilçesinde hasat başladı Yıllık 25 ton üretim gerçekleşen ve ilçe
ekonomisine 15 milyon YTL katkı sağlayan turp, bu yıl da üreticilerin yüzünü
güldürmeye devam ediyor
Özellikle havaların yağışlı gitmesinin üreticileri daha da mutlu ettiğine
değinen Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, sabahın ilk ışıklarıyla soğuk havaya rağmen tarlada başlayan turpun
zahmetli yolculuğunun şehir merkezinden geçen Savrun Çayı üzerine kurulu
havuzlarda yıkanıp paketlenmesi ile devam ettiğini belirtti
İspir, adına her yıl uluslararası festival düzenlenerek ağalık seçimi
yapılan turpun ortalama 5 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "havaların
son günlerde yağışlı gitmesi nedeniyle fiyat olarak sezona iyi başladı Bu yıl 35
bin dekar alana ekimi yapılan turpun kilosu 25 ile 30 YKr’den alıcı buluyor
Piyasada ise 50 YKr’den satılıyor Kadirli ekonomisi için çok büyük katkısı var"
dedi
Kadirli İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser de vitamin yönünden çok
zengin olan turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük,
karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini vurguladı
Turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, şekerler, nişasta, hardal yağı
ve askorbik asidin bulunduğuna değinen Özeser, şunları kaydetti:
"İster yeşil salataya süs olarak, isterseniz rendelenmiş olarak
yiyebilirsiniz Özellikle kış aylarında turpu sofranızdan eksik etmeyin Her gün
içilen 1 kahve fincan turp suyu karaciğeri güçlendirip safra kesesindeki taşları
eritiyor Ayrıca, soğuk algınlığı sebebiyle ortaya çıkan inatçı öksürükte 1 tatlı
kaşığı turp suyu içmek, öksürük şurubu kadar etkili Turp, böbreklerdeki
mikropları öldürür, kum taşlarının dökülmesine de yardımcı olur Aynı zamanda
kabızlığı giderip, diş etlerini kuvvetlendirir"
Özeser, Türkiye genelinde bilinen 10 türü bulunan ve anavatanı Akdeniz
Bölgesi olan turpun "Japon", "kırmızı", "siyah" ve "beyaz" olmak üzere
dört çeşidinin Kadirli’de yetiştirildiğini söyledi
Özsezer, turpun çiğ köfte ve pilav gibi yemeklerin yanında sofraların
vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olduğunu sözlerine ekledi
Her yıl turpun para etmesinin festivalde ağalık seçimlerini
kızıştırdığını anlatan Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, "2007
yılında ’Turp Ağalığı’, turpun para etmemesi nedeniyle 5 bin YTL’ye giderken, bu
yıl ’Turp Ağalığı’ için 20 bin YTL ödendi Buradan elde edilen gelir bir sonraki
turp festivalinde değerlendirilecek" diye konuştu




Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.