Gebelikte Taze Balık Yemenin Önemi

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gebelikte Taze Balık Yemenin Önemi



Astım, çağımızın hastalığı İstatistikler, dünyanın bir çok ülkesinde Astım hastalarının, özellikle de çocuk astımlıların sayılarının her geçen yıl katlanarak arttığını gösteriyor Bu artışın nedenlerini belirleyebilmek için pek çok araştırma yapılıyor ve özellikle de astımlı Ailelerin çocuklarında hastalığın ortaya çıkmasının önlenip önlenemeyeceği üzerinde çalışılıyor






Yeni yapılan bir araştırma, astımı olan annelerin gebelikleri süresince tükettikleri balık miktarı ile çocuklarında astım gelişme riski arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu Buna göre, gebelikleri döneminde balık yiyen astımlı annelerin bebeklerinde astım riski %71 oranında daha az bulundu Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de, astımlı olmayan annelerin balık yemelerinin çocuklarındaki astım riskinin etkilememesi idi



Hangi balık, ne kadar yenmeli?



Amerika’da Los Angeles’te yapılan araştırma, somon, ton balığı, uskumru ve alabalık gibi yağlı balıkların yenmesinin daha yararlı olduğunu gösteriyor Bu balıkların haftada en az bir kere yenmesi yeterli olabiliyor, ama tüketilen balık miktarı arttıkça çocuktaki astım riski de buna paralel olarak azalıyor


Balık etini değerli kılan, yüksek kaliteli Protein ve diğer besinlerden başka, omega-3 yağ asitleri içermesi Ton balığı ve somon gibi soğuk sularda yaşayan balıkların bu bakımdan daha değerli olduklarını da hatırlatalım


Araştırma, taze balık yerine derin dondurucularda saklanan işlenmiş balık yiyen annelerin bebeklerinde ise astım riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi ! İşlenmiş balık morina ve diğer yağsız, beyaz etli balıklardan hazırlanıyor


Astım anne rahminde başlıyor



Genetik bir hastalık olan astımın anne karnında başladığı düşünülüyor Gelişmekte olan bebeğin, anne karnında karşılaştığı çeşitli faktörler, çocuğun ileriki yıllarda astım olup olmayacağının belirlenmesinde çok önemli rol oynuyor


Gebe annenin yağlı balık yemesinin, bebeğindeki astım riskini azaltmasının, balığın omega-3 yağ asitlerinden zengin olması ile ilgili olduğu düşünülüyor Omega-3 yağ asitleri, anti-inflamatuar, yani iltihap önleyici etkiye sahipler Astım da Alerjik iltihaplı bir hastalık olduğu için, omega-3 yağ asitleri bronşlarda inflamasyon oluşumunu, dolayısıyla da astımın ortaya çıkmasını önlüyor Zaten, daha önce yapılan pek çok araştırmada omega-3 yağ asidi içeren diyetlerin astım belirtilerini önlemede çok etkili oldukları kanıtlanmıştı
Derin dondurucularda saklanan işlenmiş balık ise, omega-6 yağ asitleri içeriyor Omega-6 yağ asitlerinin ise her hangi bir iltihap önleyici etkileri olmadığı gibi, iltihabın ilerlemesine bile neden olabiliyorlar


Çoklu doymamış yağ asitlerinden olan, omega-3 yağ asitleri, balıktan başka keten tohumu ve yeşil yapraklı Bitkilerde de bulunuyor


Sonuç Astımı olan anneler, çocuklarının da astımlı olmasını önlemek istiyorlarsa, gebelikleri döneminde bol bol taze balık yemeliler


Prof Dr Ahmet Rasim KüçükustaCerrahpaşa Tıp FakültesiGöğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.