![]() |
Çok Faydalı Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çok Faydalı Bilgiler1) Açık renk ayakkabılar ; Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar ![]() 2)AĞZI DAR ŞİŞE NASIL TEMİZLENİR Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç katıp çalkalayınız ![]() 3)AHŞAP MOBİLYA BAKIMI NASIL OLUR TOZ ALMANIN İP UÇLARI : Toz alırken her zaman yumuşak bez kullanın ![]() ![]() ![]() Mobilyanın yüzeyine eşit bir biçimde sprey sıkınız, ama çok fazla sprey sıkmamaya çalışınız ![]() Mobilyanın yüzeyini dairesel hareketlerle yumuşak ve temiz bir bezle siliniz ![]() Sonra güzel bir parıltı için kuru bir bezle mobilyanızı kurulayın ![]() ![]() Hiçbir zaman için mobilya bakımı için sabun ve su kullanmayın ![]() ![]() 4)AHŞAP MOBİLYA NASIL PARLATILIR Mobilyaların tozunu alırken , bir parça eski yünlü bezin üzerine biraz sıvı yağ damlatıp silin ve temiz bir toz beziyle parlatın ![]() ![]() 5)AHŞAP MOBİLYANIN DÜŞMANLARI : Güneş ışığındaki ultraviole ışınlar ağaç cilasını bozabilir ![]() ![]() Sıvı döküntüler hemen temizlenmedikleri taktirde mobilyaları bozabilir ![]() ![]() Sıcaklık cilanın üstünde beyaz leke bırakacak şekilde kimyasal değişikliklere yol açabilir ![]() ![]() Yüksek nem seviyesi ağacın şişmesine yol açar ![]() ![]() ![]() 6)ALÇI LEKESİ Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin ![]() 7)ALİMİNYUM TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR Kimi zaman aliminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra) bunların temizliğide kolaydır ![]() ![]() Bozulan rengi eski haline dönecektir ![]() ![]() ![]() 8)ALKOL LEKESİ Cilalı Ahşap üzerinde; Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın , sonra parlatın ![]() Masif Ahşap üzerinde; Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz ![]() Leke çok inatçıysa çakmak benzinini deneyiniz ![]() 9)ALTIN NASIL TEMİZLENİR Bir litre suya 15 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10)AMPULLERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR En iyi temizleyici alkoldür ![]() ![]() ![]() ![]() 11)AYAKKABIDAKİ LEKELER SU LEKESİ; Boyamadan önce vazelin sürün ![]() KÜF LEKELERİ; Bir bezle gliserin sürerek lekeleri silin ![]() 12)AYNALARA SİNEK KONMASINI NASIL ÖNLERİZ Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellemiş olursunuz ![]() 13)BANYO TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR Banyonun tertemiz olmasını istiyorsak , haftada bir kez sıcak sirkeyle yıkamak gerekir ![]() ![]() 14)BAZI KİMYASALLARI NASIL TEMİN EDEBİLİRİZ ![]() AMONYAK = Eczanelerde satılır ![]() BEYAZ İSPİRTO(Metil Alkol) = Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur ![]() PERKLORETİLEN = Kuru temizleme sıvısıdır ![]() ![]() POTASYUM OKSELAT = Eczanelerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur ![]() 15)BEYAZ BOYALI TAHTA KAPI VE PENCERELERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI Birkaç soğanı iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın ![]() ![]() 16)BEZ PABUÇLARIN TEMİZLENMESİ ZOR OLUYORSA NE YAPMALI Pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun ![]() Yıkayın ![]() ![]() 17)BİBERON NASIL TEMİZLENİR Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalıntılarını temizlemek için biberonun içine biraz kağıt havlu veya kağıt peçete atıp biraz su ilave edin ve çalkalayın ![]() ![]() 18)BİLGİSAYAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR Tüm fiş ve kablolar çekildikten sonra bilgisayar temizleme köpükleri veya temizlik deterjanları ile silinerek yapılmalıdır ![]() ![]() 19)BÖCEK ÖLÜLERİ LEKE YAPMIŞSA Beyaz çamaşırlar : Çamaşır suyuyla yıkayın ![]() Renkli Kumaşlar : Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın ![]() 20) BULAŞIĞIN DAHA TEMİZ OLMASI İÇİN Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz ![]() 21)BUZDOLABININ NEMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALI Buzdolabındaki nemi almak için , dolaba içi tuz dolu bir kap konulur ![]() 22)BUZDOLABINIZDAKİ KÖTÜ KOKULARI NASIL ÖNLERSİNİZ Buzdolabınızdaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular yaratabilirler ![]() ![]() 23)CAM KIRINTILARINI TEMİZLEMEK İÇİN NE YAPMALI Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz, bunu da temizlemek için ıslak pamuk kullanmanız yeterli olur ![]() 24)CAM SİLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ Cam silerken silme suyuna tuz koyulduğunda daha kolay temizlenir ve daha temiz olur ![]() 25)CAM ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ NASIL ÇIKARTILIR ![]() Eğer lekeler küçükse, bunları jiletle kazıyarak çıkartabilirsiniz ![]() Daha inatçı ve büyük boya lekelerini önce alkolle ıslatın, sonra jiletle kazıyın ![]() 26)ÇAMAŞIRDAKİ PAS LEKESİ NASIL ÇIKARILIR Lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir ![]() 27)ÇAMAŞIRLARIN HOŞ KOKMASI İÇİN NE YAPMALI parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları çamaşır dolabınıza koyun ![]() ![]() 28) ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovulur ![]() Eskimiş ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir ![]() su ile çalkalanır 29)ÇAYDANLIKLARIN KÖTÜ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN NE YAPMALI Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun ![]() 30)ÇAYDANLIKTAKİ KİREÇ TORTUSU NASIL ÇIKARILIR Çaydanlıktaki kireç tortusunu çıkarmak için 15 dakika kadar içerisinde sirke kaynatınız 31)ÇEKMECELERİN İÇERİSİNİ BOŞALTMADAN NASIL TEMİZLERİZ ![]() Elektrik süpürgesinin başına çorap geçirerek temizleyebiliriz ![]() 32)ÇİKOLATA LEKESİ NASIL ÇIKAR Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin ![]() 33)ÇÖP KUTUSUNUN ETRAFA koku YAYMASINI NASIL ÖNLERİZ Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz ![]() 34)DERİYİ NASIL PARLATIRIZ Camsil deriyi parlatır ![]() 35)DUVAR KAĞITLARI NASIL TEMİZLENİR Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçasıyla silmek yeterli gelecektir ![]() ![]() 36)DUVAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI Oda duvarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır ![]() Odanın ortasına kaynar su dolu bir kap bırakın ![]() ![]() ![]() Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin ![]() ![]() Boyalı duvarlarınızı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra , nişastalı suya batırdığınız süngerle silin ![]() ![]() 37) ELDEKİ SOĞAN VE SARIMSAK KOKUSUNU ÇIKARMAK İÇİN Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu giderebilmek için yapılacak en iyi şey , haşlanmış patatesle ovmaktır ![]() 38)ELİNİZE UHU YAPIŞTIRICI BULAŞIRSA NE YAPMALI Asetonla siliniz ![]() 39)ETKİLİ TEMİZLİK İÇİN AYNI ZAMANDA ŞU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR •Temizliğin süresi •Temizliğin sıklığı •Temizlik yöntemi •Temizlik çözeltisinin sıcaklığı •Çözeltinin kullanım süresi •Kullanılan temizlik maddesinin cins ve miktarı •Kullanılan araç ve gereçler 40)EZİLMİŞ HALILARA NE YAPMALI Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzeltmek için ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin ![]() ![]() ![]() ![]() 41)FIRININIZA SİNMİŞ KÖTÜ KOKULARI NASIL YOK EDERİZ Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için , yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun ![]() sonra soğumaya bırakın ![]() 43)GÖMLEK YAKASINDAKİ KİRLER NASIL ÇIKAR Gömlek yakalarındaki kirleri çıkarmak için ,gömleği makinaya atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin ![]() 44)GÖZLÜK CAMLARI NASIL TEMİZLENMELİ Gliserinle silerseniz buğulanmadığını görürsünüz ![]() 45)HALI TEMİZLİĞİNDE PÜF NOKTALAR Halılar doğal ve yapay olmak üzere iki farklı elyaf türünden üretilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Halının günlük temizliği elektrik süpürgesiyle süpürülerek yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Halıyı şampuanlamadan önce üzerindeki lekeler çıkarılır ![]() ![]() ![]() Halıya ilk defa uygulanacak yıkama işlemine başlamadan önce halının yıkanmaya karşı dayanaklı olup olmadığı kontrol edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce elektrik süpürgesi ile tozları alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halıların süpürülerek tozları alınır ![]() Halının her tarafı su ile bolca ıslatılır ![]() Yumuşak bir fırça ile halının her tarafı ovulur ![]() Yeterince ovalanan halının suyu süngerle emdirilerek veya ıslak kuru bir elektrik süpürgesi ile alınır ![]() Saçak ve halı yıkamada ılık su kullanılması tercih edilir ![]() Saçaklar beyaz ise çamaşır suyu ile ağartılmalıdır ![]() Daha sonra kenarları üzerine ağırlık koyarak veya yüzey üzerine tutularak kurutulur ![]() Tersi durumunda halı kenarları kıvrılarak deforme olabilir ![]() Sıcak mevsimlerde kullanılmayan ve depolanan halıların naftalinlenmesi gerekir ![]() ![]() ![]() Kilimlerin temizlikleri de halılarda olduğu gibi yapılmalıdır ![]() ![]() Halı yıkamada halı yıkama makinesı, elektrikli süpürge, halı fırçası , deterjana ihtiyaç vardır ![]() *Halı önce elektrik süpürge ile süpürülür, zeminde kalabilecek toz ve kirler yıkama sırasında halıya geçerek temizliği zorlaştırır ![]() *Halıların yıkanmasında halı yıkayıcı deterjan kullanılmalıdır ![]() *Halının kirlilik derecesine göre ¼ veya 1/20 oranında suyla karıştırılmış halı şampuanı katılır ![]() *Halı yıkama makinesının kirli su tankındaki köpüğün oluşmasını önlemek için köpük kesici kullanılır ![]() *Yıkama bittikten sonra halı havalandırılarak birkaç saat içinde kurutulmalıdır ![]() ![]() Bu şekilde emme ünitelerine gerek yoktur ![]() ![]() *Halıların temizliğinden önce lekeleri çıkartılmalıdır ![]() ![]() 46)HALI VE KİLİMLERİN KAYMASI NASIL ÖNLENİR Serilen halı veya kilimin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmek kafi gelecektir ![]() 47)HALIDA KALAN MOBİLYA İZLERİNDEN NASIL KURTULURUZ Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() 48)HALIDAKİ SİGARA YANIKLARINDAN NASIL KURTULURSUNUZ Halıdaki sigara yanıklarından kurtulmak için yanık yerler üzerinde zımpara kağıdıyla dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz ![]() 49)HALILARIN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPMALIDIR Halılarınızı halı şampuanıyla sildikten sonra durulama suyuna sirke katarak durulayın ![]() 50)HAMUR İŞİNDEN SONRA TEZGAHI NASIL TEMİZLEMELİ Hamur işi yaptıktan sonra mutfak tezgahı ister istemez kirlenir, İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin ![]() ![]() 51)KADıFE GıYSıLERıN TEMıZLıĞı HAKKINDA BıLGı Kirlenmiş koyu renk kadife elbise ve pantolonlarınızı tuzla temizleyebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Bu parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın sonra çok sıcak suyla ütüleyin ![]() Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz ![]() 52)KAHVE LEKESı NASIL ÇIKAR Beyaz sabunu ılık suda köpürtün ![]() ![]() 53)KAHVERENGı AYAKKABILARIN TEMıZLıĞı NASIL YAPILMALI Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın, sonra siyah cila sürün ![]() 54)KAPILARINIZI CıLA YAPARKEN Cila olmasını istemediğiniz yerlere vazelin sürün, buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz ![]() 55)KAPTA BıRıKEN KıREÇ NASIL TEMıZLENıR Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemeniz için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın tertemiz olur ![]() 56)KARBONATLA NELER YAPILIR *Yanmış tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir parmak suyla doldurun ![]() 3 çorba kaşığı karbonat ekleyip 5 dakika kaynatın ![]() yıkayın ![]() *2 Kaşık karbonatı 2 bardak sıcak suda eritin ![]() içini silin ![]() çıkaracaktır ![]() * Rengi solan halıları karbonatlı suyla silerek canlandırabilirsiniz ![]() *Gümüş eşyaları karbonatlı suyla ovun ![]() ![]() 57)KıRLER Kirler bakteri ve mikropların beslenmeleri için en iyi ortamı oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() Görünüş ve sağlık bakımından istenmeyen ve zararlı olabilen kir çeşitleri 4 şekilde guruplandırılabilir ![]() 1-Oluşumuna göre kirler 2-Görünüşüne göre kirler 3-Temizlenme şekillerine göre kirler 4-Kaynağına göre kirler A-OLUŞUMUNA GÖRE KıRLER : Bu kir gurubunda kir maddesinin özelliği dikkate alınmaktadır ![]() ![]() Gevşek Kir Gevşek kir her çeşit yüzeye yapışmayan kirdir ![]() ![]() ![]() Yapışkan Kir Temiz yüzeylere yapışmış her çeşit elementlerdir ![]() ![]() ![]() B- GÖRÜNÜŞÜNE GÖRE KıRLER : Burada kirli maddenin dışarıdan görünüşüne göre yapılan bir guruplama söz konusudur ![]() ![]() TOZ Havada serbest olarak yüzen kuru kirdir ![]() ![]() ![]() ![]() 58)KOYU RENK AYAKKABILAR Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle silin ![]() ![]() 59)KRıSTALLERıN PARLAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kristallerin ışıl ışıl parlaması için yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın ![]() Bu işlem kristalleri parlatacaktır ![]() 60)KUMAŞ ÜZERıNDEKı BOYA LEKELERı Leke henüz oluşmuşsa , yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir ![]() Leke kurumuşsa sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın ![]() ![]() 61) KUMAŞTA LEKE ÇIKARICI ıZı KALMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Bir kumaşı benzin ya da başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir suyla silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz ![]() 62)KÜÇÜK YANIKLAR ıÇıN NE YAPMALI Küçük yanıklar için ; Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun ![]() ![]() 63)LAVABOYU NASIL TEMıZLEMELı Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler , hemde kokuları giderir ![]() 64)LEKE ÇIKARMA SANATI Yünlü pamuklu ipekli kumaşlar için elinizin altında sihirli leke çıkarıcıyı biliyormusunuz ![]() Kuru fasulyanın haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir ![]() 65)LEKELER Leke yiyeceklerin suyun herhangi bir sıvı veya boyanın dökülmesiyle yüzeyin renginin değişmesidir ![]() ![]() ![]() •Emmesi için pudra •Çözmesi için çözücü deterjan •Asit veya alkali ile lekeyi çıkarmak gerekir ![]() • 66)LıMON LEKESı NASIL ÇIKAR Mutfak tezgahınız mermer ise kola, sirke, kesilmiş limon , portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgahtan uzak tutmalısınız ![]() ![]() 67)MAKAS VE BIÇAKLARDAKı PAS LEKESıNı NASIL ÇIKARIRIZ Makas ve bıçaklardaki pas lekesini en iyi çıkarma yöntemi gazdır ![]() ![]() ![]() 68)MANGAL IZGARANIZIN TEMıZLıĞı NASIL YAPILIR Mangal ızgaranızı temizlemek zordur ![]() ![]() 69)MEYVE LEKESı NASIL ÇIKARILIR 3 Çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün ![]() 70)MEYVE SUYU LEKESı NASIL ÇIKAR Örtünüze veya elbisenize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır ![]() 71)MUM LEKELERıNı ÇIKARMAK ıÇıN Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin, sonra nemli bir bezle siliniz ![]() 72)MUSLUKLARI DAHA ıYı NASIL TEMıZLERıZ Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin, sonuç daha mükemmel olacaktır ![]() 73)MUTFAK DUVARLARININ TEMıZLıĞı NASIL YAPILIR Mutfak duvarları için kullanacağınız suya bolca tuz ilave edin, böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz ![]() 74)MUTFAK EŞYALARININ ETıKETLERıNı YOK ETMEK ıÇıN Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin ![]() 75)ODANIZIN MıS GıBı KOKMASINI ıSTERSENıZ Ampulün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız , ampul yandığında mis gibi kokacaktır ![]() 77)PAMUKLU GıYSıLERıN ÇEKMEMESı ıÇıN NE YAPMALI ılk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın çekmeyecektir ![]() 78)PANCAR LEKESı NASIL ÇIKARILIR Bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yere yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin ![]() ![]() 79) PARLAKLIĞINI KAYBEDEN ÇELıK TENCERELER NASIL PARLATILIR Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçasıyla parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur ![]() 80)PARLAKLIĞINI YıTıRMıŞ SÜRAHıYE NE YAPILMALI Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski parlaklığını kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın ![]() 81)PARLAYAN KUMAŞLARA NE YAPILMALI Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz ![]() ![]() 82)PARMAK ıZLERı HAKKINDA GENEL BıLGı Duvarın boyasına zarar vermeden parmak izlerinden kurtulmak mümkündür ![]() ![]() Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz ![]() 83)PASLANMA Hava su ve yiyeceklerin yüzeyler (genellikle metaller)arasındaki kimyasal işlem sonucu meydana gelen bir tabaka veya lekedir ![]() ![]() ![]() ![]() C-TEMıZLENME ŞEKıLLERıNE GÖRE KıRLER Bu guruplandırmada ise kirlerin yüzeylerden uzaklaştırılmalarında kullanılan yöntem esas alınmaktadır ![]() SU ıLE TEMıZLENEN KıRLER Bu kir gurubunda suyla yıkanarak ya da silinerek temizlenen kaba kir şeker yağ tuz kan ve nişasta türü kirler bulunur ![]() ![]() ![]() AĞARTILABıLEN KıRLER Ağartılarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir ![]() ![]() ![]() ASıTLERLE ÇIKAN KıRLER Pas kireç metal lekeleri gibi asit temizleyicilerle çıkan kir gurubudur ![]() ![]() ![]() SOLVENTLERLE ÇIKAN KıRLER Makine yağları mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek çıkartılabilecek kirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZEL LEKE ÇIKARTMA ıŞLEMı GEREKTıREN KıRLER Bu guruba giren kirler yıkama ağartma ve yardımcı yıkama maddeleri ve solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup ayrı bir uzmanlık dalı olan özel leke çıkartma işlemini gerektirir ![]() ![]() C-KAYNAĞINA GÖRE KıRLER Burada kirlerin geldikleri kaynak dikkate alınarak guruplama yapılmaktadır ![]() *Vücuttan kaynaklanan kirler(deri hücreleri,ter,cilt yağları) *Çevreden atmosferden gelen kirler (toz is yakıt artıkları , yemek artıkları) *ışyeri koşullarından kaynaklanan kirler(hastane,ilaç,kan,yağ,me yve ,çay,şarap) GÜNÜMÜZDE SIKÇA KARŞIMIZA ÇIKAN KıR TıPLERı ŞUNLARDIR; *Çay,Kahve,Meyve suyu,mürekkep,yağ gibi lekeler, deterjanlı (alkali) bir solüsyonla yüzeyden uzaklaştırılabilir ![]() *Boya (sentetik) madeni yağ gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden solvent yardımıyla çıkartılabilir ![]() ![]() *Kireç pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmiş leke ve tortular ancak asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklaştırılır ![]() *Küf mantar bakteri ve mikroorganizmaları ortam ve yüzeylerden uzaklaştırıp yok etmek ancak dezenfektan solüsyonlarla mümkün olmaktadır ![]() 84)PVC PENCERELERıN TEMıZLıK VE BAKIMI NASIL YAPILIR Bazı penlerde koruyucu bandın uzun süre güneşe maruz kalması nedeniyle profil yüzeye kaynadığı görülmektedir ![]() ![]() PVC sistemleri çözücü veya ağartıcılarla temizlenmemelidir ![]() ![]() 85)RENKLı GÖMLEKLERıN CANLI OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur ![]() 86)RUGAN AYAKKABILAR Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün ![]() ![]() 87)SARARMIŞ MERMERLER NASIL TEMıZLENıR Mermerin can düşmanı sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır ![]() ![]() ![]() 88)SARIMSAK KOKUSU NASIL GıDERıLıR Sarımsak yedikten sonra birkaç maydonoz yaprağı çiğnemek kokuyu alır, eldeki sarımsak kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamanız gerekmektedir ![]() 89)SATIN ALDIĞINIZ PLASTıK VE CAM EŞYALARIN ETıKETLERı ÇIKMIYORSA NE YAPMALI Etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin ![]() ![]() ![]() 90)SıRKEYLE NELER YAPILABıLıR Sirke her türlü temizlikte yardımcıdır ![]() *Ellerinizdeki meyve lekelerini çıkarır ![]() *Ütüyü kireçten arındırır ![]() *Renkli çamaşırların rengini korur ![]() *ınatçı lekeleri çıkarır ![]() *Giysilerdeki sigara lekesini yok eder ![]() *Cildi temizler ![]() *Pas lekelerini giderir ![]() *Formika yüzeyleri parlatır ![]() *Bakır eşyaları parlatır ![]() *Mutfak dolapları ve buzdolabını temizleyip dezenfekte eder ![]() 91)SPOR AYAKKABILAR Benzine batırılmış , eski diş fırçasıyla temizleyin ![]() 92)SÜET AYAKKABILAR Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları su buharına tutun ![]() ![]() ![]() 93)SÜRAHıNıN DıBı KıR TUTMUŞ ıSE NE YAPMALI Sürahinizin dibi kir tutmuş ise , içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır ![]() 94)SÜT ŞıŞELERıNıN TEMıZLıĞı NASIL YAPILMALI Süt şişelerinin dibini temizlemek için tuz ve sirke karışımını şişeye ilave edip iyice karıştırınız ![]() 95)ŞARAP LEKESı NASIL ÇIKARILIR Oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın ![]() 96)TAZE CEVıZ LEKESı NASIL ÇIKARILIR Taze ceviz lekesini çıkarmak için eller önce bir iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır ![]() 97)TEFLON TAVADA OLUŞAN LEKELER ıÇıN NE YAPMALI Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() 98)TEMıZLıK MADDELERı ÇÖZÜCÜLER : Soda , Su, Benzin, Gazyağı, Alkol TEMıZLEYıCıLER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan) OĞUCULAR VE EMıCıLER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrası vb ![]() ALKALıLER : Amonyak, Karbonat, Soda vb ![]() ASıTLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu AĞARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su), Klorlu ağartıcılar (çamaşır suyu), naftalin vb ![]() 99)TEMıZLıK NEDıR Genel temizliğin bilinen 4 ana amacı vardır ![]() *Yaşanabilir temiz ortamlar yaratmak ![]() *Mekanları her zaman kullanıma hazır hale getirmek *Ortamdaki yüzeylerin , kaplamaların ömrünü uzatmak ve korumak *Mikroorganizmalardan arındırılmış güvenli hijyenik bir ortam yaratmak, bulaşıcı hastalık ve benzerlerinin yayılmasını önlemek, bakteri ve mikroorganizmaların transfer riskini sıfıra indirmek ![]() Bir alana tam olarak temiz denilebilmesi için görünen kirlerin yanı sıra görünmeyen kirlerin de yok edilmesi gerekir ![]() TEMıZLıK 5 Ana gurupta incelenebilir; *Fiziksel temizlik; Yüzeylerin toz,çöp, döküntü vb ![]() ![]() *Kimyasal temizlik ;Yüzeylerin temizlenmesi amacıyla çeşitli kimyasal maddelerin kullanılması ![]() *Bakteriyolojik temizlik;Gözle görülmeyen hastalık yapabilen çeşitli patojen mikroorganizmaların yüzeylerden temizlenmesi ![]() *Osmolojik temizlik; Ortamda kokuya neden olan, görünen ve görünmeyen kirliliklerin giderilmesi, *Entomolojik temizlik; Ortamda haşere olmaması için yapılan temizlik ve kontrol ![]() 100)TER LEKESı NASIL ÇIKAR Koltuk altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin 101)TOZ BEZLERı Eğer toz bezleri sildiğiniz yüzeye toz bırakıyorsa her toz alışınızdan sonra durulama suyuna bir miktar gliserin koyun ![]() ![]() 102)TUTKAL LEKESı NASIL ÇIKARILIR Tutkal lekelerinizi çıkarmak için sirke ile ıslatıp bol su ile durulamalıdır ![]() 103)TÜL PERDENıZı NASIL YIKAMALISINIZ Tül perdenizi asla sıcak suda yıkamayın ![]() proğramını kullanın ![]() 104)ÜST ÜSTE KONULAN BARDAKLAR ÇIKMIYORSA NE YAPMALI Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun ![]() ![]() ![]() 105)ÜTÜ ALTLARI NASIL TEMıZLENıR Ütünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz ![]() ![]() 106)ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLAŞTIRMAK ıÇıN NE YAPMALI Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına aliminyum folyo koyun ![]() ![]() 107)ÜTÜDE SARARAN ELBıSELERE NE YAPMALI Ütüde sararan elbise hemen oksijenli suyla silinirse sararan yerler kaybolur 108)VERNıKLı AYAKKABILAR Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir ![]() 109)YAĞLI ŞıŞELER NASIL TEMıZLENıR Daha önce içerisinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için içerisinde sirke ile parça halinde kaya tuzu atılmalı iyice sallanmalıdır, şişelerin pırıl pırıl olduğu görülecektir ![]() 110)YENı ALDIĞINIZ KAZAĞIN TÜYLENMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Yeni aldığınız kazağın tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin, tüylenmesi önlenir ![]() 111)YUMURTA LEKESıNı ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI Önce soğuk suda bekletmeli, sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız ![]() 112)ZEYTıNYAĞI LEKESıNı ÇIKARMAK ıÇıN Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir ![]() 113)KEK KALIPTAN ÇIKMIYORSA NE YAPMALI Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin ![]() 114)BAKLıYATLARINIZIN BÖCEKLENMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Her türlü bakliyatın böceklenmemesi için muhafaza ettiğiniz kavanoz ya da bez torbanın içerisine 1-2 diş sarımsak ilave ediniz ![]() 115)BALIĞI PıŞıRıRKEN RENGıNıN GÜZEL OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur ![]() 116)BALIĞI RAHAT KIZARTMAK ıÇıN Balığı kızartma yapacaksanız temizleyip iyice yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() 117)BALIK ÇORBASI YAPARKEN NELERE DıKKAT ETMELıDıR Balık çorbası yaparken , suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 derecede kaynatın ![]() ![]() 118)BALIK KOKAN TAVA NASIL TEMıZLENıR Limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın ![]() 119)BALIK KOKUSUNU ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI Yıkama suyunun içerisine bolca kahve telvesi atınız, sonra bolca durulayınız ![]() 120)BALIN SAF OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ Baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin ![]() ![]() 121)BAYAT EKMEKLERı NASIL DEĞERLENDıRıRıZ Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın ![]() ![]() 122)BıSKÜVıLER YUMUŞAMIŞ ıSE NE YAPMALI Bisküviler yumuşamış ise onları birkaç dakika fırınlamak gerekir 123)BıSKÜVıNıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz ![]() 124)BÖREĞıN KIVAMINDA PıŞMESı ıÇıN Hazırladığınız yufkalı böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız , fırına koymadan önce keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin ve oda ısısında en az yarım saat bekletin ![]() 125)BÖREĞıN LEZZETıNı ARTTIRMAK ıÇıN Tepside yufka böreği hazırlarken , daha leziz ve kıvamında olmasını istiyorsanız, böreği hazırlayıp pişirmeden önce buzdolabında birkaç saat bekletin ![]() 126)BÖREĞıN ÜZERıNıN KIZARMASI ıÇıN NE YAPILIR Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk aldığını göreceksiniz ![]() 127)CEVıZLERıN KABUKLARINI KOLAYCA AÇABıLMEK ıÇıN NE YAPMALI Onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin ![]() ![]() 128)ÇATLAYAN YUMURTALARI NASIL KAYNATIRIZ Çatlayan yumurtaları aliminyum folyoya sararak kaynatabiliriz ![]() 129)ÇAY NASIL ıYı DEMLENıR Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın ![]() ![]() 130)DOMATES SALÇANIZ ÇOK EKŞı ıSE NE YAPMALI Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin ![]() ![]() 131)DOMATESı KOLAY SOYMAK ıÇıN NE YAPMALI Bıçağın sırtıyla kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir ![]() 132)DONDURULAN BUZUN PARLAK OLMASI ıÇıN NE YAPILMALI Buz dondururken; suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun ![]() ![]() ![]() 133)EKMEĞıNıZ KÜFLENıYORSA NE YAPMALI Ekmek dolabını 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir ![]() 134)ETıN YUMUŞAK OLMASINI ıSıTYORSANIZ Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin ![]() ![]() 135)FIRINDA PATATESıN DAHA KOLAY PıŞMESı ıÇıN NE YAPMALI Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin, daha kolay pişecektir ![]() 136)FIRINDA TAVUĞUN DAHA ıYı KIZARMASI ıÇıN NE YAPMALI Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak sürün, diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin, tavuğunuz nar gibi kızaracaktır ![]() Ayrıca 2 çorba kaşığı yoğurdu , sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın ![]() tarafına sürün ![]() ![]() 137)KABARIK OMLET YAPMAK ıÇıN NE YAPMALI Kabarık omlet yapmak istiyorsanız , bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın ![]() ![]() yapmış olacaksınız 138)KARNABAHAR NASIL BEYAZ OLUR Karnıbaharı pişirmeden yarım saat önce tuzlu soğuk suda bekletirseniz kar gibi beyaz kalır ![]() 139)KARNIBAHAR PıŞıRıRKEN ÇIKAN KOKUYU NASIL YOK EDERıZ Karnıbahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra , içine sebzeleri atmayı deneyin ![]() ![]() 140)KAYNAYAN SÜTÜN DıBıNE YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine tutmaz ![]() 141)KEBAPIN LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün, bir süre beklettikten sonra yemeğinizi yapın ![]() 142)KEKı KOLAY ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI Kek kalıbınızın içerisine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit aliminyum folyo koyun ![]() ![]() 143)KEKıN ÇÖKMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Hazırladığınız kekin fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbıyla birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin ![]() 144)KEKıN ORTASINA MALZEME KOYMAK ıÇıN NE YAPMALI Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok , dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz ![]() 145)KEREVıZ PıŞıRıRKEN KOKUSUNU NASIL ALIRIZ Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun ![]() ![]() 146)KESıLMıŞ LıMON NASIL SAKLANIR Küçük bir tabağa toz şeker serpin , kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun 2 hafta limon kurumadan saklanır ![]() 147)KIZARTMA KOKUSUNU YOK ETMEK ıÇıN NE YAPMALI Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı , adaçayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun ![]() 148) KIZARTMA KOKUSUNUN EVE YAYILMASINI ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALI Kızartma kokusunun tüm eve yayılmasını önlemek için yağın içerisine 1-2 dal maydonoz atın ![]() 149)KIZARTMA YAPARKEN YAĞIN SIÇRAMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kızartma yaparken yağın sıçramaması için bir tutam tuz atmanız yeterlidir ![]() 150)KIZARTMANIN TAVAYA YAPIŞMASINI ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALI Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın ![]() kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir 151)KıVıLER ÇOK SERT ıSE NE YAPMALI Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armutla saklayın ![]() 152)KONSERVE AÇILDIKTAN SONRA NE YAPMALI Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur ![]() 153)KURU FASULYALARI DAĞILMADAN PıŞıRMEK ıÇıN NE YAPMALI Kuru fasulyaları dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyalar yarı piştikten sonra koyun ![]() 154)KURU FASULYANIN ıYı PıŞMESı ıÇıN Kuru fasulya, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve gazının çıkması için pişirmeden bir gece önce ılık suyla ıslatıp bekletin ![]() ![]() 155)KURU SOĞANLARI NASIL KORURUZ Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz ![]() 156)KUŞ ÜZÜMLERıNı AYIKLAMAK ıÇıN NE YAPMALIKuş üzümlerini ayıklamak için onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız ![]() ![]() 157)LAHANA PıŞıRıRKEN KOKUSUNU NASIL YOK EDERıZ ![]() Bunu önlemek için lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine biraz ekmek içi koymak yeterlidir ![]() ![]() 158)LıMONDAN DAHA FAZLA SU ELDE ETMEK ıÇıN NE YAPMALI Limonu fazla sıcak olmayan bir fırında birkaç dakika bekletin ![]() 159)MANTARIN KARARMASI NASIL ÖNLENıR Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir 160)MANTARLARIN DAHA LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun ![]() ![]() 161)MAYDONOZ VE DEREOTU NASIL SAKLANIR Maydonoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kağıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın ![]() ![]() 162)MEYVELERıNıZıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır ![]() 163)MISIR HAŞLARKEN DAHA LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içerisine bir tatlı kaşığı şeker atın ![]() 164)NASIL ELMA SıRKESı YAPABıLıRıZ Soyulmuş elma kabuklarını atmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 165)OMLETıN TAVAYA YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için , önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın , sonra yağı döküp kızdırın, daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın ![]() 166)PASTALARIN GEVREK OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın ![]() ![]() 167)PASTANIZ ıÇıN PUDRA ŞEKERı GEREKıYORSA NE YAPMALI Temiz iki kağıt arasına toz şekeri koyun ![]() ![]() ![]() 168)PATATES PıŞıRıRKEN NE YAPMALI Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem de daha lezzetli olur ![]() 169)PATATESıN FıLıZLENMESıNı ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALI Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanın içerisine bir adet elma koyun ![]() filizlenmesini ve büzüşmesini önler ![]() 170)PEYNıRı KOLAY RENDELEMEK ıÇıN NE YAPMALI 15 dakika buzlukta bekletmek yeterli olacaktır ![]() 171)PıLAVIN DAHA LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın ![]() ![]() 172)PıLAVIN TANE TANE OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun ![]() 173)PıLAVINIZI TEKRAR ISITIRKEN NE YAPMALI Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içerisine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır, tazeliğini muhafaza eder ![]() 174)PıŞEN SEBZELERıN RENGıNı KAYBETMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Pişirdiğiniz sebzelerin rengini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya da limon suyu koyun ![]() 175)PORTAKALLARIN DAHA FAZLA SU VERMESı ıÇıN Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakallar daha fazla su verir 176)PÖRSÜMÜŞ YEŞıLLıKLERı NASIL CANLANDIRIRIZ Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için , 2 kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun, 1 saat buzdolabında bekletin ![]() 177)RAFADAN YUMURTALARIN ÇATLAMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kabın içerisine fincan tabağı koyarsanız çatlamasını önlersiniz ![]() 178)REÇELLERDE ŞEKERLENMEYı ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALIYIZ Reçel yapılacak meyveleri iyice yıkayıp kurulayınız ![]() kullanmalısınız ![]() ![]() Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın ![]() 179)SALÇALARIN BOZULMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız , üzerini düzleyerek biraz zeytinyağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz ![]() 180)SARMISAĞI KOLAYCA SOYMAK ıÇıN NE YAPMALI Sarmısağı kolay soymak için kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak suda beklettikten sonra soyun ![]() ![]() 181)SARMISAĞIN DAHA ÇABUK EZıLMESı ıÇıN NE YAPMALI Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır ![]() 182)SARMISAKLARINIZI SOYDUKTAN SONRA SAKLAMAK ıSTıYORSANIZ Sarımsaklarınızın her zaman elinizin altında bulunmasını istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz ![]() Ayrıca bu yağ yemeğinize salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır ![]() 183)SATIN ALDIĞINIZ KAHVENıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI Satın aldığınız kahvenin taze kalmasını istiyorsanız, cam kavanoza boşaltıp, içine 2 adet kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() 184)SEBZE VE MEYVELERı NASIL KORURUZ Sebze ve meyveleri bekletmeden tüketmek doğrusudur, fakat beklemesi gerekiyorsa yıkayıp iyice kuruladıktan sonra naylon torbalara alıp buzdolabının sebze bölümünde 1 ile 4 hafta arasında saklayabilirsiniz ![]() Elma , Armut ,Portakal,Limon ,Patates, Soğan uzun süre saklanabilen sebze ve meyvelerdir, bunlar ısının fazla olmadığı bölümlerde saklanmalı ![]() ![]() 185)SEBZELERıN DAHA ETKıLı TEMıZLENMESı ıÇıN NE YAPMALI Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin , tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler ![]() 186)SOĞAN KOKUSUNUN ELıNıZE SıNMESıNı ÖNLEMEK ıÇıN Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız , soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz ![]() 187)SOĞAN SOYARKEN GÖZLERıN YAŞARMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Soğanı içi su dolu bir kabın içerisinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz ![]() 188)SOĞANIN KARARMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz ![]() 189)SOSıSLERıN PATLAMASINI ÖNLEMEK ıÇıN Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soguk süte batırmanız yeterli olacaktır ![]() 190)SOYULMUŞ PATATESLER KARARMADAN NASIL SAKLANIR Saklanacak kabın içerisine su , bir tutam tuz koyun ![]() ![]() 191)SÜTÜN BOZULMASINI NASIL ÖNLERıZ Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir ![]() 192)SÜTÜN KAYNARKEN DıBE YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|