![]() |
Bol Deyimli Bir Yazı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bol Deyimli Bir YazıBol Deyimli Bir Yazı Hikayesi - Bol Deyimli Bir Yazı Elif Şafak - Elif Şafak Yazıları Keza “başının etini yemek” lafı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkçe’nin birbirinden güzel ve çarpıcı deyimleri, atasözleri, dua ve bedduaları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ters nallanmış ata dönesin!” “Kansız bite dönesin!” “Uyuz olmuş ite dönesin!” Nasıl bir hayal gücüyle çıktı bu laflar? Nasıl bir mizah duygusuyla şekil aldılar, aklımı kurcalar ![]() ![]() ![]() ![]() Peki şimdi “Türkçezenler”, yani Türkçeyi kalpten seven ve bu dili bir kıta gibi karış karış gezenler, bir araya gelseler, internette bir forum kursalar, oraya damla damla bildikleri deyimleri, atasözlerini, yöresel ve bölgesel lafları koysalar, aynı zamanda kaybolmasını istemedikleri dilsel nuansları ekleseler, kendi ailelerinden duydukları özgün kelimeleri paylaşsalar ve böylece ortaya geniş, dinamik, genç ruhlu, global bazlı bir platform çıksa fena mı olur? Madem ki kelimelerle düşünüyor, kelimelerle kendimizi ifade ediyor ve gene kelimelerle hayal kuruyor, muhabbet yayıyor yahut yanlış anlaşılıyoruz, bir dilin zenginliği aynı zamanda gönüllerimizin zenginliğidir ![]() Bugün pek çoğumuz şehir insanıyız ama deyimlerimize yakından bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Pire itte, bit yiğitte olur” lafına ne demeli? Ya da “iyi saatte olsunlar”? Anneannemin bol keseden kullandığı deyimler vardır mesela ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de malum, boğazına son derece düşkün bir milletiz ![]() ![]() Keza “başının etini yemek” lafı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anneannemin laflarını düşünürüm o zaman ![]() “Kimseye eğri gözle bakma/ her sabah yeniden doğar güneş, eski defterleri karıştırma/ yazar ol, meşhur ol, padişah ol fark etmez, yeter ki insan evladı ol / sen sen ol, yere düşene tekme atma / kalp kırma, kalp kazan / eski kafalıya yeni laf anlatamazsın evladım/ güneş görmemiş yarasaya ışığı tarif edebilir misin? Fütur getirme/ kılıç yarası geçer dil yarası geçmez evladım/ dedikoduya metelik, dedikoducuya paye verme/ içi çıfıt çarşısı gibi olan kimseden uzak dur / kendine hayrı yok ki sana olsun/ eski camlar bardak olur/ zaman geçer, devran döner/ esamisi okunmaz kem gözlünün yavuz dillinin / sabır ve şükür ve azim insana en çok yakışandır evladım/ unutma ki kuru bir sözden ibaret değildir “la havle”/ yaza yaza yaz gelir/ çiçek açar dallar, senlenir/ yaz çünkü Rab güzel kelimeyi sever evladım ![]() ![]() ![]() Anneannemin, anneannelerimizin lafları su serper yüreğime; yol gösterir, rehberlik eder ![]() ![]() ![]() Elif Şafak |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|