Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adaçaylı, dolması, lahana

Adaçaylı Lahana Et Dolması

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adaçaylı Lahana Et Dolması



Malzemeler:


750 g dana eti (tercihen buttan; bütün yağları alındıktan sonra, verevine 12 dilime kesilmiş)

1 iri lahana (yaklaşık 2 kg)

1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

350 g (4 orta boy) soğan (doğranmış)

1 tatlı kaşığı adaçayı

4 diş sarımsak (ince kıyılmış)

3 ekmek dilimi (kabukları alınıp, ıslatıldıktan sonra, ufalanmış ve kurutulmuş)

1 demet maydanoz (sapları ayıklanmış)

1,5 kg domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, çukur bir kapta çok küçük parçalar halinde doğranmış)

3 havuç (kazınıp, ince dilimlenmiş)

3 çorba kaşığı elma sirkesi

1 1/2 çorba kaşığı tozşeker

1/4 tatlı kaşığı tuz

bir tutam karabiber (taze çekilmiş)


Tarifi:


Lahananın en iri yapraklarından 12'sini dikkatlice, zedelemeden çıkarın Her yaprağın dibindeki kalınca bölümü, keskin bir bıçakla V biçiminde iki kesik yaparak çıkarıp atın Birtencereye 2 su bardağı (yaklaşık 50 cl) su koyup, bir taşım kaynatın Kaynayınca lahana yapraklarını koyup, hafifçe gevşeyinceye kadar (yaklaşık 10 dakika) haşlayın


Tencereyi ateşten alıp, lahana yapraklarını bir süzgeçte süzülmeye bırakın Kalan lahananın yaklaşık 1 /4'ünü kıyıp, bir kenara ayırın (kalanını, bir başka tarifte kullanmak için saklayın) Harcı hazırlamak için, ayçiçek yağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın Yağ ısınınca kıyılmış lahanalar, doğranmış soğanların yaklaşık 4/5'i, adaçayının yarısı ve sarımsakların yarısını koyup, karışımı ara sıra karıştırarak, soğanlar saydamlaşıncaya ve lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin Tavayı ateşten alıp, karışımı bir salata kâsesine aktararak, maydanozları ve ufalanmış ekmekiçini ekleyerek, karıştırdıktan sonra, kâseyi bir kenara bırakın


Domatesler, kesilirken kaba bıraktıkları su, kalan sarımsaklar ve havuçları bir tencerede karıştırın 17,5 cl (3/4 su bardağı) su ekleyip, tencereyi kısık ateşe oturtun ve karışımı ara sıra karıştırarak, 15 dakika pişirin Kalan soğanlar, sirke, tozşeker, kalan adaçayı, tuz ve karabiberin yarısını ekleyip, tıkırdamaya bırakın

Et dilimlerini 2 plastik film tabakası arasına yerleştirip, bir et tokacıyla döverek (ya da geniş yüzlü bir bıçakla bastırarak), yaklaşık 3 mm kalınlığa indirin Sonra üstlerine kalan karabiberi serpip, bir kenara bırakın


Mutfak tezgâhının üstüne haşlanmış lahana yapraklarından birini, V biçimi kesikli yanı size bakacak biçimde serin Üstüne bir dilim et koyup, etin üstüne 2 çorba kaşığı dolusu, kâsedeki harçtan yerleştirin Yaprağı ucundan başlayıp, iki kenarını da kıvırarak dolma biçiminde sarın Sonra aynı işlemleri öbür lahana yaprakları ve kalan harçla yineleyin


Dolmaları ateşte tıkırdamakta olan sosun içine yerleştirip, tencerenin kapağını biraz aralık bırakarak kapatın ve dolmaları yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirin Tencereyi ateşten alıp, dolmaları parçalanmamalarına özen göstererek, delikli kaşıkla 6 düz tabağa bölüştürün Tencerede kalan sosu kaşıkla üstlerine aktarıp, servis yapın



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.