Ekşili Balkan Köftesi

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ekşili Balkan Köftesi



Ekşili Balkan Köftesi Tarifi - Ekşili Balkan Köftesi Yapılışı - Ekşili Balkan Köftesi Nasıl Yapılır - Ekşili Balkan Köftesi Malzemeleri

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):

2 baş soğan,

2 dolmalık biber,

2 iri domates,

3 patates,

2 körpe havuç,

1 sap kereviz,

1 demet maydanoz,

1+1/2 fincan kırık pirinç,

1 limonun suyu,

1/2 kilo orta yağlı kıyma,

1 çay kaşığı kırmızı biber,

1 çay kaşığı karabiber,

4 bardak et suyu,

2 çorba kaşığı sadeyağ


Yapımı: Bir tencereye iri iri doğranmış soğanlarla sadeyağ konur ve tencere kuvvetli bir ateşe oturtulur Soğanlar tahta bir kaşıkla karıştırılarak renk değiştirinceye kadar kavrulur Soğanların rengi değişmeye başlayınca daha önceden kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra doğranmış olan domateslerle iri parçalara bölünmüş tohumsuz dolmalık biberler tencereye atılır Soğan bir süre de domates ve biberle birlikte kavrulduktan sonra dışı kazınmış ve iri parçalara doğranmış havuçla kabuğu soyulduktan sonra doğranmış olan patates ve et suyu katılır Bu karışıma bir fincan pirinçle ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz ve bir sap kereviz de katıldıktan sonra tencerenin kapağı örtülür ve içindekiler kaynamaya bırakılır

Beri yanda yarım kilo orta yağlı kıymaya yarım fincan kırık pirinç, yarım demet kıyılmış maydanoz, yeteri kadar tuz ve birer çay kaşığı kırmızı biberle karabiber konur Karışım iyice yoğrularak karıştırıldıktan sonra ceviz iriliğinde parçalara bölünür Her parça ıslak avuçta yuvarlanarak yuvarlak birer köfte durumuna getirilir

Köfteler hazır olunca kaynamakta olan sebzeli et suyunun içine atılır Çiğ iken suyun dibine çöken köfteler pişince suyun yüzüne çıkarlar Köftelerin tümü suyun yüzüne çıkınca kıymaların arasında görünen pirinç kontrol edilir Köftenin pirinci pişmişse yemek hazır demektir

Tencere ateşten indirilmeden önce sıkılmış bir limonun suyu tencereye dökülür ve tahta bir kaşıkla karıştırıldıktan sonra tenceredekiler bir taşım daha kaynatıldıktan sonra servis kâsesine boşaltılır ve böylece servis yapılır


Bu ekşili köfteyi terbiyeli olarak yemek isteyenler bir yumurtayla yarım limonun suyunu iyice çırparak köpürtürler Sonra çırpmaya ara vermeksizin limonlu yumurtaya azar azar yemeğin sıcak suyundan katarlar Terbiyeye yarım bardak kadar kaynar yemek suyu katılır, limon suyu da katıldıktan sonra bir taşım kaynamış olan ekşili köfte tahta kaşıkla çabuk çabuk karıştırılırken içine hazırlanmış olan terbiye boşaltılır Kaynamakta olan yemek bir-iki defa karıştırıldıktan sonra servis kâsesine boşaltılır ve servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.