![]() |
Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kek Yaparken Nelere Dikkat EdilmeliKek Yapmanın Püf Noktaları - Kek Yapmanın Özellikleri Kek yapımına geçmeden önce mutlaka kalıp hazırlanmalıdır ![]() Kalıp yağlandıktan sonra üzerine un serpilip her tarafına yayılmalı, fazlası alınmalıdır ![]() Bu şekilde hazırlanan kalıp hamurun yapımı aşamasında buzdolabında bekletildiği takdirde yapışmama konusunda garantili sonuçlar alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kekimizin kabarması için temel olarak dört farklı yöntem kullanıyoruz: Kabartma tozu katıyoruz ![]() Karbonat katıyoruz ![]() Kabartma tozu ve karbonatı birlikte katıyoruz ![]() Yumurtayı iyice kabarıncaya kadar çırpıyoruz ![]() Kabartma tozu; karbonat, nişasta, krem tartar gibi malzemelerin karışımından oluşmaktadır ![]() Karbonat denilince aklıma ilk Analitik kimya ve Su kimyası derslerim geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabartma tozu ve karbonatın birlikte kullanıldığı durumlarda kabartma tozu kabartma işlemi için, karbonat ise asit oranını düzenlemek için konulur ![]() İlkbahar kekinde olduğu gibi yumurtanın çırpılıp iyice havalandırılması sonucunda da kekler çökmeden pişirilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tariflerimizde karbonat mı kabartma tozu mu kullanmamız gerektiğine karar vermenin en iyi yolu malzemelere bakmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeleri çırpma konusunda en önemli kıstaslar, şekerin erimesi, yumurtanın krema kıvamına gelip kabarmasıdır ![]() Bu ortalama beş ila on dakika arasında bir süre alır ![]() ![]() Kabartma tozu, vanilya, kakao, tarçın gibi malzemeler una eklenmeli, karışımın tam olarak gerçekleşmesi ve havalandırılması maksadıyla hep birlikte bir kere elenmelidir ![]() Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamurunuza en son nişastaya ya da una bulanmış çikolata, meyve ve çerezleri katmanız gerekir ![]() Çok fazla karıştırmadan hamurun üstüne bırakmak en iyisidir ![]() ![]() ![]() Hamuru önceden hazırladığımız kalıba aktarıp, kalıbı bir iki kere tezgâha ya da kaşık ile kalıbın etrafına vurarak hamurun oturması sağlanır ![]() ![]() ![]() Kekler genellikle 170–190 derece arasında önceden ısıtılmış fırınlarda pişirilir ![]() Kabartma tozu kullanılan tariflerde soğuk fırına konulmasında sakınca yoktur ![]() ![]() Elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kek pişirilebilir ![]() ![]() Karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dakika kapak kesinlikle açılmamalıdır ![]() Topkeklerde aşağı yukarı pişme süresi bu olduğu için en erken 10 dakika sonunda kapak açılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hepimizin bildiği kürdan testinden yani batırılıp çıkarılan kürdanın temiz çıkmasından sonra kek fırından alınıp üstü temiz bir bezle örtülüp on dakika kadar ılınması beklenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer aceleniz varsa kekinizi fırından çıkarttıktan sonra ıslak bir bezin üstüne ya da kalıbınız kelepçeli değilse su dolu bir kabın içine oturtarak hızlı soğuma sağlayabilirsiniz ![]() Keki nasıl sıcakken kalıptan çıkartmak riskli ise tamamen soğuduktan sonra çıkartmak da risklidir ![]() Soğuma sırasında nemlenen kek tabanı kalıba yapışmayı arttırıp, parçalanmaya sebep olabilir ![]() Keklerinizi mutlaka kapaklı kaplarda saklayın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|