Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hazırlama, kuralları, sofra

Sofra Hazırlama Kuralları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sofra Hazırlama Kuralları





Sofra Hazırlama Kuralları


1Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün

2Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın

3Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı

4Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır

5Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir

6Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir

7Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir

8Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir

9Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır

10Bardaklar her zaman sağda dururlar

11Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur

12Çiçekler, Şamdan vb misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır

13Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur

14Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir

15Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf çatalın önüne koyulur

16Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb yaprağı konur

17El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir

18Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır

19İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur

20Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır

21Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır

22Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir

23Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır

24Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur

25Yemekten önce içki servisini yapılır

26Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz

27Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir

28Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir

29Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır

30Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır

31Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez

32Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.