![]() |
Çökelek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ÇökelekÇökelek Nedir - Çökeleğin Tanımı - Çökelek Hakkında Çökelek, Lor * Çökelek, yağı çıkarılan ayranın kaynatılması sonucu geriye kalan kesilmiş yoğurt parçalarına verilen isim ![]() * Lor ise, peynir yapıldıktan sonra süzülen mayalı sütün -peynirler, genellikle süt hayvandan sağıldıktan sonra ılıkken mayalanıp yapılıyor- kaynatılmasıyla ortaya çıkan kesilmiş süt parçaları ![]() Gerek çökelek gerekse lor, elde edildikten sonra uzun süre dayanabilmeleri için bol miktarda tuzlanarak saklanıyor ![]() ![]() ![]() Gaziantepte süt ürünleri satan bir dükkan, sütü limon ile kestirip, bir nevi lor olan ürününü ‘ağız’ ismi ile satıyor ![]() Hayvan üreticileri genellikle bu sütün tümünü yavruya emdirmeden sağıp, kaynat-tıktan sonra yüksek fiyatla tüketicilere satarlar ![]() ![]() ![]() ![]() * Hatay bölgesinde ise çökelekleri tuz, kırmızı biber, kekik ve arzuya göre diğer baharatlarla karıştırıp, üçgen prizma şekli verdikten sonra kurutup satarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bingöl de köme denilen börek türünün içerisine çökelek konulabildiği gibi, kıymalı da yapılabiliyor ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu da çökeleğe bazı bölgelerde jaji, jajik, cacık, torak veya çortan da denilir ![]() ![]() ![]() Erzurum da lorun veya çökeleğin içerisine bir miktarda bulgur konulup sarma sarılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|