Meyve Sebzeler Nasıl Seçilir |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Sebzeler Nasıl Seçilirmeyve ve sebze satın almanın püf noktaları - meyvelerin taze olduğunu nasıl anlarsınız - meyveleri saklamanın püf noktaları - sebzeleri saklamanın yolları - sebze ve meyve ürünlerinde dikkat etmeniz gerekenlerEnginar En iyi zamanı: Mart-Mayıs Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin Saklama: Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin Kuşkonmaz En iyi zamanı: Şubat-Haziran Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce gövdeli olanlar tatlı ve gevrek olur Saklama: Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştir Üstte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gün içinde pişirmelisin Avokado En iyi zamanı: Tüm yıl Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al Eline alıp salladığında içinden bir takırtı geliyorsa çekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun Saklama: Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir Brokoli En iyi zamanı: Ekim-Nisan Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalı Uçları sararmaya yüz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar çok adı olur Saklama: Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin Taze Fasulye En iyi zamanı: Mayıs-Ekim İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze görünmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın Saklama: Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır Kivi En iyi zamanı: Tüm yıl Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Üstü kırışık ve kötü kokulu kivilerden uzak dır Saklama: Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Süreci hızlandırmak için kese kağıdının içine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin içinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin Marul En iyi zamanı: Tüm yıl Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli Saklama: Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin Yaban Mersini En iyi zamanı: Mayıs-Ekim Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yüzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et Saklama: Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin Üzüm En iyi zamanı: Mayıs-Ekim Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin Saklama: Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir Kırmızı Biber En iyi zamanı: Tüm yıl Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı Saklama: İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir Çilek En iyi zamanı: Nisan-Eylül Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Güçlü bir kokusu olmalı Saklama: Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz Domates En iyi zamanı: Haziran-Eylül Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da önemliÇok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı Saklama: Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın üstüne koy; direkt güneş ışığı almasın Bu şekilde bir hafta saklayabilirsin Karpuz En iyi zamanı: Haziran-Ağustos Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor Saklama: Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır Şeftali En iyi zamanı: Mayıs-Ekim İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın Saklama: Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da üç gün içinde tüketmen gerek Armut En iyi zamanı: Ağustos-Mart İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı Sapının ucu da bir parça yumuşak olmalı Saklama: Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet Ananas En iyi zamanı: Mart-Haziran Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sünger gibi delikli olanlardan kaçın! Saklama: Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet Daha sonra buzdolabında beş güne kadar durabilir Mantar En iyi zamanı: Eylül-Mart Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç Saklama: Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin alıntı |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|