Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyve, sebzeler, seçilir

Meyve Sebzeler Nasıl Seçilir

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyve Sebzeler Nasıl Seçilir



meyve ve sebze satın almanın püf noktaları - meyvelerin taze olduğunu nasıl anlarsınız - meyveleri saklamanın püf noktaları - sebzeleri saklamanın yolları - sebze ve meyve ürünlerinde dikkat etmeniz gerekenlerEnginar

En iyi zamanı: Mart-Mayıs

Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin


Saklama: Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin


Kuşkonmaz

En iyi zamanı: Şubat-Haziran

Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce gövdeli olanlar tatlı ve gevrek olur


Saklama: Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştir Üstte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gün içinde pişirmelisin


Avokado

En iyi zamanı: Tüm yıl

Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al Eline alıp salladığında içinden bir takırtı geliyorsa çekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun


Saklama: Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir


Brokoli

En iyi zamanı: Ekim-Nisan

Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalı Uçları sararmaya yüz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar çok adı olur


Saklama: Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin


Taze Fasulye

En iyi zamanı: Mayıs-Ekim

İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze görünmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın


Saklama: Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır


Kivi

En iyi zamanı: Tüm yıl

Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Üstü kırışık ve kötü kokulu kivilerden uzak dır


Saklama: Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Süreci hızlandırmak için kese kağıdının içine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin içinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin


Marul

En iyi zamanı: Tüm yıl

Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli


Saklama: Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin


Yaban Mersini

En iyi zamanı: Mayıs-Ekim

Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yüzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et


Saklama: Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin


Üzüm

En iyi zamanı: Mayıs-Ekim

Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin


Saklama: Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir


Kırmızı Biber

En iyi zamanı: Tüm yıl

Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı


Saklama: İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir


Çilek

En iyi zamanı: Nisan-Eylül

Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Güçlü bir kokusu olmalı


Saklama: Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz


Domates

En iyi zamanı: Haziran-Eylül

Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da önemliÇok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı


Saklama: Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın üstüne koy; direkt güneş ışığı almasın Bu şekilde bir hafta saklayabilirsin


Karpuz

En iyi zamanı: Haziran-Ağustos

Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor


Saklama: Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır


Şeftali

En iyi zamanı: Mayıs-Ekim

İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın


Saklama: Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da üç gün içinde tüketmen gerek


Armut

En iyi zamanı: Ağustos-Mart

İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı Sapının ucu da bir parça yumuşak olmalı


Saklama: Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet


Ananas

En iyi zamanı: Mart-Haziran

Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sünger gibi delikli olanlardan kaçın!


Saklama: Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet Daha sonra buzdolabında beş güne kadar durabilir


Mantar

En iyi zamanı: Eylül-Mart

Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç


Saklama: Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.