Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karanlıkta, patatesi, saklayın

Patatesi karanlıkta saklayın

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Patatesi karanlıkta saklayın



Diyetisyen Tuğçe Aytulu, gıdaları satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı: Plastik kapta turşu ve meyve suyu almayın Zeytinyağını açıkta bırakmayın Patatesi ışıksız dolapta saklayın!

Alışveriş yaparken ne kadar bilinçlisiniz? Uzmanlara göre, ürünlerin yalnızca fiyatlarına ve son kullanma tarihlerine bakmak yeterli değil Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, besinleri satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı İşte Aytulu'ya göre, sağlıklı alışverişin püf noktaları:

ALIŞVERİŞİN KURALLARI
* Tüm gıdaları satın alırken son kullanma tarihi ve ambalajının zarar görmemiş olması gibi özelliklere bakın Ambalajı ezilmiş gıdalar, hava alıp bozulmuş olabilir

* Ekmek ve benzeri gıdaları satın alırken, ambalaj içinde olanları tercih etmek daha güvenlidir

* Patates alırken yeşillenmemiş, yarık ve çatlakları olmayanların tercih edilmesi gerekir File içinde olanlar yerine, tek tek elle seçmeyi tercih edin

* Pastorize olmayan sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir Bu nedenle açık peynirler yerine, kapalı kutularda satılanları almak daha güvenli olacaktır Uygun şartlarda üretilmemiş peynirlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı unutulmamalıdır

* Süt ve hazır meyve suyu satın alırken UHT (Ultra High Temperature) yöntemi ile paketlenen tetrapak kutuda olanlar tercih edilmelidir Bu ürünler, besin değerini daha az kaybetmiş olan ürünlerdir ve kullanılan yöntem hijyenik olarak en güvenilir teknolojiyle hazırlanıp paketlenen yöntemdir

* İyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi, bazı mikroorganizmaların bulaşması açısından oldukça riskli ve tehlikelidir

* Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar, içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir Örneğin turşu ve portakal suyu gibi gıdalar, plastik kaplarda saklanmamalıdır Böyle satılanları tercih etmeyin

DİYET ÜRÜN ALIRKEN
* Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlığın ve buna bağlı olarak oluşan hastalıkların giderek artmasıyla, düşük kalorili ürünlere olan talep arttı Tüketiciler bu ürünleri kullanırken, üzerlerinde 'light, yüzde sıfır yağlı, diyet, şekersiz' gibi ibareler görüyor Bir ürünün light veya şekersiz olmasının, o ürünün kalorisinin düşük olduğu anlamına gelmediği unutulmamalıdır

* Bir ürünün light olması, bu ürünün yağının veya kalorisinin azaltılmış olduğu anlamına gelir Ancak yağı azaltılmış bir ürün, mutlaka düşük kalorili olmak zorunda değildir Çünkü ürünün yağının azaltılması işlemi sırasında, yağı azaltılırken kapsadığı diğer besin öğelerinin içeriğinde artış olabilir

* Tüketiciler tarafından yanlış anlaşılan diğer bir konu ise; üzerinde diyet yazan ürünlerin kalorisiz olup istenildiği kadar yenilebileceği düşüncesidir Oysa bu; maalesef mümkün değildir Diyet bisküvi olarak satılan ürünler markasına göre farklılık göstermekle beraber, ortalama olarak iki-üç adet diyet bisküvinin kalorisi bir dilim ekmekteki kaloriye eşittir

DİYABETİK ZAYIFLATMAZ!
* Diyabet hastaları için piyasada 'diyabetik' etiketi ile satılan birtakım ürünler bulunmaktadır Bu ürünlerde şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır

* Diyabetik ürünlerin yağ miktarları azaltılmış olmayabilir Bu durumda, zayıflamak için yapılan diyetlerde kullanılmaları pek uygun olmayacaktır Tüketicilerin diyabetik ve diyet etiketlerini birbirine karıştırmamaları gerekir Bunlar, tamamen farklı ürünlerdir

Et iki kez dondurulmaz
* Dondurulmuş gıdalardan özellikle dondurulmuş etler ve balıklar kullanılacağı zaman, buzdolabında çözünmelidir Oda sıcaklığında çözünme yapılmamalıdır Çözünme olur olmaz, et hemen tüketilmeli ve yeniden dondurulmamalıdır

* Et ve et ürünleri kendine özgü yapı renk, lezzet, koku ve aromada olmalıdır Parça taze etin saklama süresinin üç-beş gün, kıymanın ise bir-iki gün olduğunu bilin

Hafif yumurta taze değildir!

* Sadece görünümün, gıdanın güvenli oluşunun bir garantisi olmadığını aklınızdan çıkarmayın

* Özellikle gıda ürünlerinde, dış görünüşten çok ürünün kalitesine dikkat edin Kurufasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirinç gibi ürünlerin taşlı, topraklı, böceklenmiş ya da küflenmiş olmayanlarını almaya çalışın

* Meyvelerin iri ve gösterişlileri değil; düzgün, çürüksüz, pörsümemiş sulu ve lezzetli olanlarını seçin Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan ve hafif çürümüş ya da üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almamaya özen gösterin

* Yumurtanın iri olanını ve tazeliği açısından hava boşluğu az olanını seçin Yumurta sarısının koyu ya da açık olması, besin değerini fazla etkilemez Taze yumurtanın hava boşluğu küçüktür Hafif değildir ve sallayınca ses gelmez

Yağları serin ortamda tutun
* Pişmiş gıdalar buzdolabında, rafın en üstünde saklanmalıdır Bu sayede çiğ ve mikrop barındırabilecek olan gıdalardan pişmiş gıdanın içine su akması engellenir Özellikle çiğ et ve tavuk gibi gıdalar dolapta saklanırken ya da çözdürülürken, dolabın en alt bölümünde veya çözdürme bölümlerinde bekletilmelidir

* Yağlar serin ve ışıksız ortamda saklanmalıdır

* Yumurta buzdolabında yıkanmadan saklanırsa, besin değerini korumuş olur Ancak kullanımdan hemen önce dış yüzeyi iyice yıkanmalıdır

* Gıdaları açıkta saklarken sıcaklık ve neme dikkat etmek gerekir Örneğin patates aydınlıkta yeşillenir Serin, kuru ve ışıksız bir dolapta saklanmalıdır Ekmek iki günden fazla saklanacaksa, açıkta değil buzdolabında saklanmalıdır

* Çikolata çok dayanıklı bir besin maddesi değildir İçindeki yağ ve kakao, eğer uygun şartlarda saklanmazsa çok kısa zamanda bozulur

Yoğurdun yeşil suyunu atmayın

* Hamuru mayalandırmak besin değerini artırır

* Beyaz un yerine, tam buğday ununun besin değeri olarak daha yüksektir

* Şeker yerine pekmez kullanımı, hazırlanan gıdanın besin değerini artırır

* Kurubaklagiller iyi pişirilirse, besin değeri artar

* Ekmek çok kızartılırsa besin değerleri azalır

* Sebzeler kavrulur veya haşlanıp suyu dökülürse, besin değerleri azalır

* Yoğurdun yeşil suyu atılmamalıdır Çünkü B2 vitamininden zengindir Yoğurt tüketilmeden hemen önce karıştırılabilir ya da kek, poğaça gibi gıdalar hazırlanırken kullanılır

* Taze meyve suları ve doğranmış sebzeler, açıkta bırakılırsa veya hemen tüketilmezse besin değerleri azalır

* Gıdaların temel olarak en iyi pişirme şekli kavrulmadan ve kısık ateşte pişirilmesidir Gıdaların besin değerlerini kaybetmemeleri için kavrulmaması ve kızartılmaması gerekir
Aradaki farkı bilin!

DİYET DİYET ÜRÜN ÜRÜN: Kalorisi azaltılmıştır ancak içinde şeker bulunabilir

LIGHT ÜRÜN: Yağı yüzde 40 veya kalorisi yüzde 25 azaltılmış ürün anlamına gelmektedir

DİYABETİK ÜRÜN: Şeker yerine tatlandırıcı ile hazırlanmış üründür Ürünün yağı ve kalorisinde azalma olmayabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.