|
|
Konu Araçları |
çikolatalı, gevreklerini, mısır, seviyoruz |
En çok çikolatalı mısır gevreklerini seviyoruz |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
En çok çikolatalı mısır gevreklerini seviyoruzSabahları uzun süre tok tutacak ama hızlı hazırlanan bir kahvaltı mı istiyorsunuz? Buğday, pirinç, mısır, yulaf, çavdar gibi tahıllardan üretilen gevrekleri tercih edebilirsiniz Demir, protein ve vitamin açısından zengin olan tahıl gevreği sütle tüketildiğinde kişinin kalsiyum ihtiyacını da karşılıyor Malum, modern zamanların dünyasında yaşıyoruz Zaman az ve buna karşın sağlıklı beslenmek gerekiyor Pratikliği ve içeriği nedeniyle tahıl gevrekleri bizim imdadımıza yetişiyor Bir kase tahıl gevreği ile günlük alınması tavsiye edilen demir miktarının yüzde 17 ile yüzde 25’ini karşıladığımızı biliyor musunuz? Bu arada bilmeniz gerekenler arasında Türklerin en çok çikolatalı mısır gevreklerine bayıldığı Ülker yetkilileri kahvaltının günlük besin ihtiyacının dörtte birini karşıladığını belirterek bir porsiyon tahıl gevreğinin de tek başına günlük besin ihtiyacının dörtte birini karşılayacak şekilde zenginleştiğini söylüyor Sağlık bilincinin artma trendine paralel olarak özellikle yetişkinler lifli ve proteinli içeriği nedeniyle tahıl gevreğine yöneliyor Burada biraz tahıl gevreklerinin faydalarına bakmak gerekiyor KALSİYUMU SÜTTEN Tahıl gevrekleri dengeli bir protein, karbonhidrat ve yağ organizasyonu ile yeterli vitamin ve mineral içerikli oluşu nedeniyle sağlıklı ürünler kategorisinde değerlendiriliyor Düşük yağlı olması nedeniyle hem kilo kontrolüne yardımcı oluyor, hem kalp sağlığına katkıda bulunuyor Lifli oluşu sindirime yardımcı oluyor Sütle birlikte tüketildiği için özellikle yeterli miktarda kalsiyum alımını destekliyor Çocuklar için üretilen tahıl gevrekleri çocuklar için sağlıklı bir zihinsel ve fiziksel enerji kaynağı sağlıyor Gerek içeriğinde bulunan gerekse sütten gelen kalsiyum ile çocukların yeterli miktarda kalsiyum almasına yardımcı oluyor Kalsiyum güçlü kemiklerin ve dişlerin gelişiminde çok önemli bir role sahip olduğu için çocukluk gibi hızlı büyümenin olduğu dönemlerde bunun önemi bir kat daha artıyor elbette Çünkü çocukların yetişkinlere kıyasla vücut ağırlıklarındaki her kilogram başına iki ila dört kat daha fazla kalsiyum almaları gerekiyor DEMİR ZENGİNİ Uzmanlar tahıl gevreğinin demir açısından da zengin olduğunu hatırlatıyor Türkiye’de okul çağı çocuklarının yüzde 19’unda demir eksikliği görülüyor Demir eksikliğinin zihinsel gelişim ve öğrenme yeteneği üzerinde yaşam boyu olumsuz sonuçlar doğurduğu bir gerçek Özellikle hızlı beyin gelişiminin olduğu dönemlerde daha da önem kazanıyor Uzmanlar bir kase tahıl gevreği ile günlük alınması tavsiye edilen demir miktarının yüzde 17 ila yüzde 25’ini karşılamanın mümkün olacağını belirtiyorlar Yapılan araştırmalar okula kahvaltı yaparak giden çocukların okuldaki başarısının etmeyenlere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor Hafıza fonksiyonları kan şekeri yoğunluğu ile ilişkili olduğu ve kahvaltı yapmamanın kelime hatırlamamak gibi bir problemi yarattığı biliniyor Kahvaltı eden insanların hafıza testlerinde ve problem çözümlerinde daha başarılı olduklarını gösteren birçok veri var 7’DEN 70’E HERKES YİYOR Peki Türkler en çok hangi çeşit gevreği seviyor? Bunun yanıtı çikolatalı mısır gevrekleri! Çocuklar Türkiye’de daha fazla tüketiyor Yüzde 71 ile ilk sırayı alan çocukları yüzde 15 ile yetişkinler takip ediyor Bölgesel olarak incelendiğinde tahıl gevrekleri tüketiminin yarısından fazlası Marmara Bölgesi’nde gerçekleşiyor Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinin toplamı Türkiye tüketiminin dörtte üçünden fazlasını yüzde 88’ini oluşturuyor Şehir olarak bakıldığında sadece İstanbul, Türkiye toplam tüketiminin yüzde 35’ini oluşturuyor İstanbul’u yüzde 11’lik tüketim payıyla Ankara, yüzde 8’lik payıyla ise İzmir takip ediyor Dünyada ise İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede tahıl gevrekleri yoğun olarak tüketiliyor İngiltere’yi İrlanda, Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkeler takip ediyor Her tür tahıl kullanılıyor GEVREKLER buğday, pirinç, mısır, yulaf, çavdar gibi tahıllar kullanılarak üretiliyor Peki bunlar nasıl yapılıyor? Ülker Kellogg’s yetkilileri bu soruya şöyle yanıt veriyor: ‘Tahıl gevrekleri pişirilen tahılların şekillendirilerek fırınlanması ve arkasından çeşitli tatlandırıcılarla tatlandırılmaları suretiyle üretiliyor Herhangi bir koruyucu madde veya eklenmiş yağ içermiyor’ Yağı düşük, lif oranı yüksek TAHIL gevreklerinin büyüklerin beslenmesi açısından önemine bakarsak bazı çeşitleri düşük yağlı ve lifçe zengin olmaları sebebiyle uzun süre tok kalmaya ve böylelikle kilo kontrolüne yardımcı olduklarını görüyoruz Bu tür ürünler doygunluk hissi vermesinin yanında düşük oranda toplam ve doymuş yağ içeriyor Birçok öğün alternatifine göre daha düşük kaloriye ve şekere sahip oluyor Sütle birlikte tüketildiği için ayrıca kadınların süt tüketimini de kolaylaştırıyor Bunun yanı sıra sağlıklı sindirime ve kalp sağlığına da destek oluyor Tam tahıllı bir kase tahıl gevreği günlük alınması gerekli bazı besin öğelerinin yüzde 50’sini karşılıyor |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|