Kahve Tarİflerİ |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahve TarİflerİSizde deişik tatlar denemeye bayılırmısınz?Buyrunuz çeşit çeşit kahveler Yayvan bir tepsiye yağlı kağıt serin ve koyu kavrulmuş kahveleri içine dökün Bir başka kapta su kaynatıp içine, çukulata parçaları koyduğunuz daha küçük bir kabı bu sıcak suya daldırarak çukulatalarınızı eritin Eriyen çukulatayı karıştırın Çukulata seçiminde tatlı olmayan acı çukulata tercihiniz olmalıdır Erimiş çukulata sosunu kahve taneleri üzerine düküp tanelerin yayılması için hahifçe çalkalayın ve biribirinden çok uzak olmayan tanelerin oluşturduğu "kahve taneleri tabakası" elde edin Tanelerin üzerini kaplayan çukulata soğuyunca tepsiyi bir süre buzluğa koyun İyice donduktan sonra mümkün olduğunca küçük parçacıklar elde edecek şekilde kırın Cappuccino hazırlamada esas olan, aslında herkesin kullandığı kendi yöntemidir Latin ülkelerin kullandığı yöntem size tavsiye edilecek olan yöntemdir Kullanılacak süt veya süt kreması soğuk olmalıdır Küçük bir motorlu karıştırıcı veya espresso makinasında iyice köpürtülmelidir ve espresso üzerine dikkatle ilave edilip karıştırılmalıdır Üstüne arzuya göre tarçın ve hindistan cevizi serpilebilir Bardaklar genelde yukarıdan tabana daralan tarzda dizayn edilmişlerdir Fincan kullanımında olabildiğince geniş olanı tercih edilmelidir Cappuccino adının içecekteki köpüğün "Capuchin" adı verilen katolik keşişlerin giydiği pelerinlerin şapkasına benzetilmesinden (cappuccio=şapka) geldiği söylenir Üstelik içecek rengi bu pelerinlerin rengine benzemektedir Cappuccino: Köpürtülmüş süt (foamed milk) ile yapılan espressodur - 1 shot espresso, 1 kısım köpüklü süt, 1 kısım köpük içerir Cappuccino scuro (Koyu cappuccino): Çok kahve, normalden az süt ile hazırlanan cappuccinodur Cappuccino chiaro (Açık cappuccino): Az kahve, normalden fazla süt ile hazırlanan cappuccinodur Cappuccino freddo (Buzlu Cappuccino): Buz üzerinde sunulan cappuccinodur Cappuccino gibi tek shot espresso ile yapılır 1:3 oranında espresso : süt karışımı içermelidir Uzunca buharlaştırılmış sıcak süte (steamed milk) espresso ilave edilir Yüzeyin hemen altına yerleşmesi sağlanır Yoğun bir karışım elde edilene kadar yavaşca karıştırılır Üzerine şeker, tarçın veya çukulata tozu serpilebilir Sütün de espresso makinasında yoğunlaştırılıp köpürtülmesi mümkündür Ancak arka arkaya yapılacak ve de ayrı sıcaklık derecelerinde yapılacak bu işlem, birinden birinin soğuması demektir Sütün makinadan temizlenmesi de cabasıdır Eğer makinanız kaynatma ve buharlaştırma işini aynı anda fakat ayrı bölümlerde yapıyorsa mesele yoktur Bu iş için sütü küçük sürahiye doldurur ve makinanın buhar musluğunu dibe kadar daldırırsınız Sıcaklık yaklaşık 90 C olmalıdır Ocak üzerinde de, sütü kaynatmadan, yüzeyinde kabarcıkların birikmesini sağlayıp "steamed milk " elde edebilirsiniz Aynı şekilde bir çırpıcı ile de çırparak köpüklü süt elde edebilirsiniz Gerçekte içine çukulata şurubu ilave edeceğiniz cappucino veya cafee latte� in ta kendisidir Ancak şurup, süt ve espresso oranları biribirine eşit (1:1:1 olmalıdır Isterseniz köpürtülmüş kremayı garnitür olarak ilave edebilirsiniz Son derece basit olup, espressonuzun üzerine bir yemek kaşığı çırpılmış kremanın yerleştirilmesi ile elde edilir 10 adet karanfil ½ fincan şeker Bir tutam çubuk tarçın parçaları ¾ fincan %100 Kolombia kahvesi ½ fincan soğuk su ½ fincan koyu krema, çırpılmış Garnitür olarak toz tarçın Karanfil, çubuk tarçın ve kahve otomatik süzme kahve makinasının filtresine konur Süzüntü alındıktan sonra büyük derin fincanlara (mug) boşaltılır Üzerine krema ve toz tarçın ilave edilir Sıcak veya buz üzerinde soğuk servis yapılır Avrupa ve Latin Amerikada yaygın olan bu kahve özellikle yaz aylarının içeceği olup temelde soğuk espressodur Ama günümüzde 1-2 tatlı kaşığı instant kahvenin şeker ile beraber bir çalkalayıcıda su ve birkaç küp buz ile birlikte, çokça çalkalanmasıyla da elde edilir İçinde buz bulunan yüksek bardaklarla servis yapılır İsteye göre bir miktar süt ilave edilip, kamış ile içilir Önemli olan bardağın üst kısmında, çalkalama sonucu oluşan köpük görüntüsünün bulunmasıdır Geleneksel frappe Afrika ve Amerika kahveleri karışımından elde edilen "Gazebo" karışımından yapılır 200ml soğutulmuş espresso 18-22 adet buz (kırılmış) 2 yemek kaşığı toz şeker 2 yemek kaşığı vanilya veya fındık şurubu garnitür olarak çırpılmış krema veya dondurma Buz, kahve, şeker, şurup motorlu bir karıştırıcıda iyice karıştırılır (frappe) yumuşak kıvama gelene kadar) Büyük boy, geniş bardaklara boşaltılır Üzerine çırpılmış krema veya içine dondurma ilave edilir Moka-Java karışımının kullanıldığı bu kahvede sunulan çukulata tadı Moka (Yemen-Al Mukah limanı) kahvesinin içerilmesinden kaynaklanmaktadır 200 ml soğutulmuş espresso 18-22 adet buz (kırılmış) ¼ fincan çukulata sos 2 yemek kaşigi vanilya veya badem şurubu garnitür olarak çırpılmış krema veya dondurma Buz, kahve, çukulata sos, şurup motorlu bir karıştırıcıda iyice karıştırılır (frappe) yumuşak kivama gelene kadar) Büyük boy, geniş bardaklara boşaltılır Üzerine çırpılmış krema veya içine dondurma ilave edilir -------------------------------------------------------------------------------- Sağlam veya önceden buhara tutulmuş bir bardak alın 1 tatlıkaşığı şeker 1 veya 2 çorbakaşığı İrlanda viskisi Siyah kahve Çırpılmış krema Hazırlanışı: Kaşığı bardağın içine daldırıp bardağa sıcak su doldurun Dolayısı ile bardağın ısınmasını sağlayın sonra içindeki sıcak suyu dökün ve kaşığı çıkartın Bardağa şeker, viski ve kahveyi koyun Şekerin erimesi için karıştırın Kaşığı içinde bırakın Kaşıktan süzülecek şekilde kremayı yavaşca kaşık sapından aşağı doğru dökün Krema kahve ile karışmaya başlayınca asla karıştırmayın Aksine kahve üzerinde 1 cm kalınlıkta ayrı bir krema tabakası oluşmasına özen gösterin -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 8 tatlı kaşığı toz Kolombia kahvesi 325 ml soğuk su Kırık buz parçaları 4 çorba kaşığı şeker Hazırlanış: Su ve kahve oranına göre oldukça koyu ve sert olacak kahveyi önce soğuk suda kaynatın Biraz soğumasını sağladıktan sonra elektrikli karıştırıcı (blender) içine boşaltın Buzları ve şekeri ilave ederek koyu ve köpüklü bir içecek olmasını sağlayın Yaklaşık 4 kişi için olan bu kahve içim için çubukla servis yapılabilir -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 1 fincan soğuk süt 4 çorbakaşigi kahve şurubu (1 fincan şeker; 1,5 fincan kolombia kahvesi 500ml soğuk suda kaynıyacak şekilde şekilde hazırlanıp, 1 ay süre ile buzdolabında saklanabilir) 2 tatlı kaşığı çukulata şurubu ½ tatlıkaşığı vanilya şurubu 1,5 fincan kahve dondurması Küçük, kırık buz parçaları Toz tarçın Hazırlanışı: Tarçın dışındaki tüm malzemeyi elektrikli karıştırıcı (blender) ya koyup, 10 saniye karıştırın Koyu karışımı, her biri buz parçaları ile dolu geniş bardaklara boşaltın Üzerine toz tarçın serpin -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 6 yemek kaşığı ince çekilmiş kahve ¼ tatlıkaşığı kişniş tozu 4-5 tane yeşil cardamom çırpılmış krema Hazırlanışı: Kahve ve baharatları filtre kahve makinasının filtresine yerleştirip makinayı çalıştırın Süzüntünün biraz soğumasını bekleyin 5-6 küp buz ilave edilmiş büyük bardakda servis yapmadan 1-2 tatlıkaşığı şeker koyun Kaşıktan süzdürülmek şartı ile yavaşca çırpılmış krema ilave edin Arzuya göre bir miktar vanilya serpilebilir -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 1 fincan espresso 1 yemek kaşığı karamel sos 1 bardak sıcak az yağlı süt veya soğuk süt (arzuya göre dondurma) Hazırlanışı: Tüm malzeme motorlu bir karıştırıcıda koyu kıvama gelene kadar karıştırılır -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- İspanyol tarzı bir kahve olup, brendy içerir Bir fincan koyu kahve Bir adet küp şeker Şekeri ıslatacak kadar brendy Hazırlanışı:Şekeri yemek kaşıgı içine yerleştirip brendy ile iyice ıslanıp dağılmasını sağlayın Kaşığı mum yada çakmak alevi ile ısıtın Koyulaşıp kahverengi renk alan şekeri yavaşca kahvenizin içine katıp, karıştırın -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 15 ml amaretto (İtalyan badem likörü) 15 ml oz kahlua 1 fincan sıcak süzme kahve çırpılmış krema Hazırlanışı: Likürü kahvenin içine döktükten sonra üzerine bir miktar çırpılmış krema koyup büyük bardaklarda (mug) servis yapın -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 30 ml iyi kalite İrlanda viskisi 1 tatlıkaşığı konyak 1/2 tatlıkaşığı şeker Sıcak, sert süzme kahve 1/4 dilim prtakal Hazırlanışı: Viski konyak ve şekeri kokteyl karıştırıcıda şeker eriyene kadar karıştırın Küçük fincan veya geleneksel küçük bardaklara boşalttıktan sonra kahveyi ilave edip kariştirin Portakali garnitür olarak kullanin -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 120 ml süzme kahve 20 ml Amaretto (İtalyan badem likörü) 20 ml Rom 1 tatlıkaşığ şeker veya dondurma Çırpılmış krema Hazırlanışı: Arzuya göre biraz çukulata veya vanilya şurubu Tüm malzemeler yukarıdaki sıraya göre yavaşca eklenip, karıştırıldıktan sonra servis yapılır -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 2 yemek kaşığı şeker 130 ml siyah rom veya brendy 2 portakal (helezon şeklinde kesilmiş) 10 karanfil tanesi 1-2 tarçın (çubuk) 5 fincan sert, sıcak süzme kahve Hazırlanışı Kahve dışındaki tüm malzemeyi bir cezveye koyup ısıtın Yaklaşık bir dakika içinde bir miktar yanmasını sağlayın Çok yavaşca kahveyi ekleyin Fincanlara boşaltırken malzemelerin dışarı alınmasına özen gösterin 4-6 fincan olarak servis yapabilirsiniz -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 15 ml tatlı olmayan şarap 15 ml amaretto (İtalyan badem likörü) 6 ml Baileys Irish Cream 150 ml sıcak süzme kahve Hazırlanışı: Tüm malzeme sırası ile biribirine katılıp, büyuk kupalarda (mug) servis yapılır -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 2/3 fincan iri çekilmiş, koyu kavrulmuş (ancak çok koyu değil-Viyana usulü ) 1 fincan su 1/3 veya 1/2 fincan kahverengi şeker 1 tatlıkaşığı melas (toz haline getirilmemiş şeker) 1 tarçın çubuğu arzuya göre birkaç anason tohumu Hazırlanışı:Şeker, melas ve baharatları su içine koyup kaynattıktan sonra, kahvenin içine karıştırın Bir taşım daha kaynattıktan sonra süzüp servis yapın -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- 1/2 fincan süzme kahve Birkaç buz 1/4 soda veya kola soyulmuş limon dilimi veya dilim portakal Hazırlanışı: Kahveyi buzun üzerine döküp soda veya kolayı ekleyin Limon veya portakal ile süsleyin |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|