|
|
Konu Araçları |
afyonkarahisar, resimleriafyonkarahisar, tarihcesi, tarihi, turistik, yerleriafyon |
Afyonkarahisar Turistik ve Tarihi Yerleri-Afyon Resimleri-Afyonkarahisar Tarihcesi |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Afyonkarahisar Turistik ve Tarihi Yerleri-Afyon Resimleri-Afyonkarahisar TarihcesiKaplıcalar Önemli Kaplıcaları Hüdai Termal Turizm Merkezi, Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi ve Ömer ve Gecek Termal Turizm Merkezi’dir Korunan Alanlar Başkomutanlık Milli Parkı Dandinidere Tabiatı Koruma Alanı Kuş Gözlem Alanı Akdağ Acıgöl Akşehir ve Eber Gölü COĞRAFYA Afyon, Anadolu’nun batı yarısında bir kavşak noktası olup, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı konumundadır Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir step iklimi görülür, İlkbahar ve sonbaharda ise yağışlar yağmur biçiminde artar TARİHÇE Afyonkarahisar ili adını şehrin güneyinde bulunan kaleden ve afyon bitkisinden almıştır MÖ 7000 yılından başlayarak günümüze kadar ilin sınırları içerisinde Kalkolitikten, Eski Tunç Devri’ne geçiş kültürlerinden sonra Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri konumlanmıştır Selçuklu Türklerinin 1071 yılında Anadolu’yu fethinden sonra Afyonkarahisar Türk egemenliğine geçti Bu tarihten itibaren Afyonkarahisar, sırasıyla Selçuklu Devleti Sahipoğulları Beyliği, Germiyanoğulları Beyliği hükümdarlığı altında yaşadıktan sonra 1428′de Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı NE YENİR? Afyon ili, zengin bir mutfağa sahiptir Özellikle hamur işleri, haşhaşlı ve kaymaklı yiyecekler yöreye has özellikler taşır Başlıca yemekleri arasında bulgur yemekleri, sakala çarpan çorbası,çullama köfte, ilibada dolması, sulu köfte, sırt dolması, göce tarhanası, nohut çöreği, göce köftesi ve tarhanası, özbek pilavı, Afyon salatası, şakşuka yer alır Afyon kaymağı, lokum ve şekerlemeleri yörede en çok bilinen tatlılardır Afyon’dan yemek tarifleri Sakala Çarpan Çorbası Malzemeler: 1/2 su bardağı yeşil mercimek 6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir) 2 adet küçük kuru soğan 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin 3 yemek kaşığı un 2 tatlı kaşığı tuz 1/2 su bardağı tel şehriye 1 yemek kaşığı kuru nane Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir Tuz ilave edilir Kaynayınca şehriye ilave edilir 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir Özbek Pilavı Malzemeler: 3 su bardağı pirinç 1 kg kuşbaşı et 6 su bardağı un 2 adet kuru soğan 4 adet havuç Ayçiçek yağı Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır Suyu çekene kadar pişirilir Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür Servis yapılır Ağzı Açık Malzemeler: Hamuru için; 2kgUn 125 gr İç yağı 1/2 kg ayçiçek yağı 1 fincan sirke 1 yemek kaşığı yoğurt Tuz ve su İç için; 500 gr Kıyma veya peynir 8 adet yumurta 1 adet maydanoz tuz, karabiber Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür Beze haline getirilir Bezeler oklava yardımıyla açılır Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür Katlanarak bir tepsiye konulur Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır Yağlanmış tepsiye sıralanır Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır Fırma Baklavası Malzemeler: 4 su bardağı un 250 gr Margarin 1 çay bardağı sıvı yağ 1 yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 fincan süt 1 çay bardağı ceviz Şurubu için; 4 su bardağı şeker 35 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır Ateşten indirilip Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir 200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir Bu arada şerbeti hazırlanır Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür 1 saat beklenir, servis yapılır NE ALINIR? Geleneksel motiflerle yapılan el sanatları çok gelişmiştir Keçecilik, koşumculuk, at arabacılığı, demircilik ve bakırcılık, yemenicilik, mermercilik, kilimcilik, hasır ve boyra örücülüğü ilin önemli el sanatları arasında yer alır LİNKLER Afyon Valiliği http://wwwafyongovtr/ Afyon Belediyesi Afyonkarahisar Belediyesi YAPMADAN DÖNME Afyon Kaplıcalarının şifalı sularına girmeden, İhsaniye-Ayazin (Metropolis) bölgesi, Sandıklı Akdağ -Tokalı Kanyonu, İscehisar’daki Peri Bacalarını görmeden, Afyon Arkeoloji Müzesi, Ulu Cami, İmaret Cami, Afyon Kalesini gezmeden, Kaymaklı ekmek kadayıfı yemeden, Bayat’ın kök boyalı kilimleri ve Dazkırı’nın ipek halısından almadan …Dönmeyin [/QUOTE] |
Afyonkarahisar Turistik ve Tarihi Yerleri-Afyon Resimleri-Afyonkarahisar Tarihcesi |
06-26-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Afyonkarahisar Turistik ve Tarihi Yerleri-Afyon Resimleri-Afyonkarahisar Tarihcesi[QUOTE=Almira;90907]MağaralaR Kurtini Mağarası: Sandıklı ilçesinden 34 km uzaklıkta, Bökenin yurdu denilen bölgededir 1700 m yükseklikte orman içerisinde bulunan mağara tahminen 300 m uzunluğundadır Daha uzun olduğu tahmin edilen mağaranın tavanının göçmesiyle ikinci bölüme girilememiştir Aynı bölgede Menteş kasabasına yakın bir mevkide Oktur Mağarası da bulunmaktadır Buzluk Mağarası: 2500 m’yi bulan Sultandağları’nın zirvesindeki mağara, yüzyıllardan beri sadece yaz sıcağında buz eritebilmektedir Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine kasabasının güneyinde Sultandağları’nın 2519 m ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alan bir doğa harikasıdır Sadece yazın çıkılabilmektedir İnsuyu Mağarası: Bolvadin’e 7 km uzaklıkta, Dipes köyü, Karakaya yöresindedir İki kat ortalama onar metrekarelik odalar halindedir Sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağaradaki berrak ve tatlı suyun bazı akciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir |
Afyonkarahisar Turistik ve Tarihi Yerleri-Afyon Resimleri-Afyonkarahisar Tarihcesi |
06-26-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Afyonkarahisar Turistik ve Tarihi Yerleri-Afyon Resimleri-Afyonkarahisar TarihcesiAfyonkarahisar Resimleri-Afyonkarahisar Tarihcesi Bu madde Afyonkarahisar il sınırları içindeki tüm bölgeyi kapsamaktadır Başlığın diğer anlamları için Afyonkarahisar (anlam ayrım) sayfasına gidiniz Afyonkarahisar ili - Vali:Haluk İmgaİstatistiklerNüfus697559[1] TÜİK Adnks Türkiye geneli illlere göre Afyonkarahisarlılar nüfusu Yüzölçümü14314 km²Nüfus yoğunluğu48 kişi/km²Genel bilgilerBölgeEge BölgesiAlan kodu0272Valilik Web sitesiafyonkarahisargovtr Afyonkarahisar, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir Mercimekli Bükme Emirdağ yöresi Pişi Kaymaklı ekmek kadayıfı Afyonkarahisar Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti[1] Daha sonra MÖ 16 yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti Onun ölümünden sonra Selevkos ve Bergama Krallıkları'nın egemenliğine giren topraklar, daha sonra Roma İmparatorluğu topraklarına katıldıAlparslanın Malazgirt Savaşı'ndan sonra Türklerin anadoluyu fethiyle Sultan I Mesut'un emri ile Akronium Kalesi'nin eteklerine Karaşar Türkleri yerleşmiş ve daha sonra kaleye Karahisar adı verilmiştir Karahisar ve yöresi, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali'nin "Sahip" unvanı nedeniyle "Karahisar-ı Sahip" olarak anılmıştır Karahisar-ı Sahip "Vezirin Karahisarı" anlamına gelmektedir Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın fethiyle ilk kez Türk egemenliğine giren topraklar, 1 Haçlı Seferi sırasındaki Hristiyan egemenliğininden sonra Alaaddin Keykubat tarafından yeniden Türk yönetimine alındı 12 yüzyılda Germiyanoğullları'nın egemenliğinde olan bölge, sonra Osmanlı İmparatorluğu yönetimine girdi yazılar Vikipedi, özgür ansiklopedi alıntı sunum ALMİRA |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|