Maliyet Nedir

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Maliyet Nedir

Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek,sermaye,toprak) toplamına denir

Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir Bu iki gider türünün, üretilen mal birimine düşen payına ortalama maliyet denilir Bir işletmede en son üretilen birimin maliyetine marjinal maliyet adı verilmektedir

Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi Diğer taraftan iktisadi bakımdan bir kaynağın belli bir işe tahsisi sonucu kaybolan başka üretim imkânlarına da alternatif maliyet veya fırsat maliyeti denilmektedir

Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir:Tedarikten başlayıp,üretim,araştırma ve geliştirme,pazarlama,genel yönetim ve finansman maliyetleriDiğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir

Bunun yanında maliyetler,kullanılan maliyet sistemine göre fiili ve standart olarak ayrıma tabi tutulabilirlerÖte yandan maliyetler, işletmelerde sorumluluk merkezi başta olmak üzere karar verme amaçları doğrultusunda da ayrıma tutulmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com