Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balmumu, balmumunun, kimyasal, yapısı

Balmumu Nedir - Balmumu - Balmumu'nun Kimyasal Yapısı

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balmumu Nedir - Balmumu - Balmumu'nun Kimyasal Yapısı



Balmumu Nedir - Balmumu - Balmumu'nun Kimyasal Yapısı


Balmumu, arıların peteklerini yapmak için karın halkalarında (segmentlerde) bulunan balmumu bezlerinden salgıladıkları yumuşak sarı veya daha koyu madde Umumiyetle balmumu deyince arının hazırladığı petekteki mum anlaşılır Bunun yanında sanayide hazırlanan maddeye de balmumu denir


Arının abdomen denilen karın bölgesini oluşturan segmentlerde sağlı-sollu bir çift mum salgı bezi (balmumu aynası) işçi arıların balmumu yapma döneminde kalınlaşarak mum salgılama yeteneğini kazanmaktadırlar Sıvı olarak aynalar üzerine salgılanan mumlar, mum ceplerinde katılaşarak küçük pulcuklar halini alır Arılar zincirleme birbirine tutunarak özel hareketlerle balmumu sızdırırlar Arı ayakları yardımıyla ağzına ***ürdüğü balmumu pulcuklarını çiğneyerek yumuşatıp yoğurmakta ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanmaktadır Mum örme dönemini tamamlayan işçi arılarda mum salgı bezleri dejenere olur ve birer sıra hücre tabakasına dönüşür

Kimyasal yapısı; Balmumu molekül ağırlığı yüksek, doymuş veya doymamış bazı asitler, alkol ve ester karışımıdır
  • Alkali esterler (%72),
  • Serbest yağ asitleri (%14),
  • Hidrokarbonlar (%11),
  • Serbest alkoller (%1)
  • Bilinmeyen maddeler (%2)
Yoğunluğu bire yakındır (0,966) Ergime noktası 62-65 °C derecedir



Arıcılıkta eski peteklerden elde edilen balmumu tekrar kullanılabilir Balmumu elde etmek için, önce petekler baldan ayrılır Sonra kaynar suya atılır Yüzeyde toplanan balmumu alınır Balmumunun ergime sıcaklığı 62-65 °C'dir Bu nedenle eritildiğinde su üzerinde toplanır Balmumu arılar için zararlı olabilecek bazı hastalıklar taşıyabileceğinden Türkiye'deki standartlara göre temel petek yapımında kullanılacak balmumunun 110 oC'da 12 saat süreyle sterilize edilmesi gerekmektedir


Balmumun içine, tebeşir, iç yağı ve kola gibi maddeler katılınca bunların tesbiti çok güçtür Sarı balmumu parke cilalamasında, heykel, bazı boya ve mum yapımında kullanılır Saflaştırılmış, temizlenmiş beyaz balmumu ise ilaç sanayiinde, kremlerin yapımında kullanılır Kiliselerde yakılan mumlarda en az %32 oranında balmumu bulunması gerektiğinden mum yapma sanayiinde de ciddi miktarlarda kullanılır


Bazı bitkiler, arının petek için yaptığı balmumuna benzer bir madde salgılar Bu salgılanan madde özellikle mum ağacı denen bazı palmiye türlerinde fazla olur ve toplanır Bitkisel balmumundan sabun ve mum yapımında istifade edilir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.