Andız Pekmezi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Andız PekmeziANDIZ latince ismi Juniperus Communis olan, Kuzey Amerika, Avrupa, Akdeniz ve Japonya gibi ülkelerde doğal olarak yetişen, 15 metre uzunluğa kadar çıkabilen, tüm yıl boyunca yeşil yapraklarını koruyan, iğne yapraklı odunsu bir bitkidir Andız kozalaklarının bileşiminde %33 oranında glikoz ve Bileşen Miktar Toplam Kuru Madde %69,76 Suda Çözünür Kuru Madde %68 PH Değeri 5,46 Formol Sayısı 23 Top Asitlik (Sitrik asit cinsi) %065 K (mg/kg) 14387 P (mg/kg) 1090,1 Na (mg/kg) 778,9 Ca (mg/kg) 576 Mg (mg/kg) 403,1 Fe (mg/kg) 13,29 Mn (mg/kg) 6,99 Zn (mg/kg) 5,02 Cd (mg/kg) 5,02 Cu (mg/kg) 0,0 sakaroz, juniperin, yünen, borneol, terpineol, izoborneol, kamforu, sidrol, dipenten, pinen, afelandren, reçinemsi madde ve çeşitli asitler vBulletin gibi sağlık açısından faydaları tıbben kanıtlanmış maddeler bulunmaktadır Aynı zamanda bu maddeler antioksidan etkiye sahiptirler Bunun yanında Andız kozalaklarından elde edilen esansiyel yağlar aromaterapide toksinlerden arındırıcı amaçlı kullanılmaktadır Ayrıca bu esansiyel yağlar parfüm ve şampuan sanayisinin üretiminde kullanılmaktadır Andız kozalaklarının gıda olarak tüketimi mümkün olmadığından bu faydalı bileşenlerin insanların tüketimine sunulması amacıyla andız meyvelerinden pekmez üretimi yüzyıllardır halk tarafından uygulanan bir yöntemdir Gelişen teknoloji ile Andız pekmezi üretimi son yıllarda artış göstermiş ve buna bağlı olarak da bu ürünün tüketiminde de artış görülmüştür TAÇ ANDIZ (Ardıç) PEKMEZİ meyveleri andız kozalaklarının hasat edilmesi içeriğindeki besin bileşenlerinin su ile muamele edilerek Andız özünün elde edilmesi,herhangi bir gıda katkı maddesi ve ilave glikoz şurubu ilave edilmeden, hijyen şartlarına uyularak vakum altında pekmez kıvamına getirilmesi ve insan eli değmeden otomatik makinelerde doldurulması ile üretilmektedirÜyeler Görebilir ] |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|