06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Diyeti Sanıldığı Kadar Masum Mu?
Meyve Diyeti Sanıldığı Kadar Masum Mu?
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt Seçil Kenar, “Meyve diyeti” hakkında bilgi verdi
Muz, incir, hurma, kavun ve üzüm porsiyon miktarlarına dikkat edilerek tüketilmeli
Meyve bir karbonhidrattır İçerisinde fruktoz denilen meyve şekerini içerir Sukroza göre vücutta daha az oranda insülin salgılanmasına sebep olur Bir gün içerisinde fazla miktarda tüketilirse fruktoz karaciğerde trigliseride dönüşür Trigliserid, kanda bulunan bir çeşit yağdır Trigliseridin fazla tüketilmesi damar serliği, karaciğer yağlanmasına sebep olur Sonuçta meyveler kalorisiz değildir Fazla tüketildiğinde vücudun o enerjiye ihtiyacı yoksa yağ olarak depolanacaktır Yani meyvenin de fazla tüketilmesi zararladır Ayrıca diğer bir konuda muz, incir, üzüm gibi meyvelerin şeker içeriğinin fazla olduğundan dolayı yenmemesi gerektiği yenirse kilo aldıracağıdır Burada meyveler konusunda glisemik indeks kavramını çok iyi anlamamız gerekiyor Glisemik indeks bir gıdanın kan şekeri seviyesindeki etkisinin bir ölçüsüdür Glisemik indeksi düşük gıdalar kişiyi daha uzun süre tok tutarlar ve insülinin daha az salgılanmasına sebep olurlar Örneğin 100 gr muz ve 100 gr elmayı ele alalım Bunların glisemik indeksi karşılaştırıldığında muzun glisemik indeksi daha yüksektir Fakat bu hiç muz yemeyeceğimiz anlamına gelmez, bu yüzden meyvelerin hesaplanarak hazırlandığı meyve porsiyon listeleri vardır Bu listede 100 gr elma 60 gr muza kalori olarak eşittir Muzun şeker oranı yüksek olduğundan dolayı porsiyon miktarı daha düşüktür Muz, incir, hurma, kavun ve üzümün glisemik indeksi yüksektir Fakat bunları yemek yasak değildir Porsiyon miktarlarına dikkat edilerek tüketilebilir Örneğin günlük 5 -6 porsiyon meyveye vücudunun ihtiyacı olan kişi listeden istediği meyveleri seçerek karşısında ki miktar kadar meyve tüketebilir
Meyve Değişimi
1 porsiyon meyve olarak tüketebileceğiniz besinler ve miktarları
Elma : 100 gr (1 orta boy)
Portakal : 100 gr (1 orta boy)
Mandalina : 135 gr (2 küçük boy)
Kayısı : 100 gr (3-4 adet)
Muz : 60 gr (1 küçük boy veya yarım)
İncir : 50 gr (1-2 adet)
Kiraz : 75 gr (12 adet)
Vişne : 80 g (14 adet)
Greyfurt : 100 gr (1 orta boy)
Üzüm : 90 gr (15 iri tane)
Yeni dünya : ( 6 adet)
Kırmızı erik : 50 gr (2-3 adet)
Yeşil erik : 100 gr (10 adet)
Çilek : 100 gr (12 adet/1 çay bardağı)
Şeftali : 140 gr (1 orta boy)
Armut : 100 gr (1 orta boy)
Ayva : 100 gr (1/4 orta boy)
Nar : 75 gr (1/2 orta boy)
Kavun : 150 gr (1/8 orta boy kavun)
Karpuz : 200 gr (1/8 orta boy karpuz)
Kivi : 75 gr (1 adet)
Ananas : 75 gr
Kuru incir : 15 gr (2 adet)
Kuru kayısı : 20 gr (3 adet)
Kuru üzüm : 20 gr
Kuru erik : 25 gr
Portakal Suyu : 1 çay bardağı
Greyfurt Suyu : 1 çay bardağı
Nar Suyu : 1 çay bardağı
Vişne Suyu : 1 çay bardağı
Üzüm Suyu : ½ çay bardağı
Elma Suyu : 1 çay bardağı
Havuç Suyu : 1,5 çay bardağı
Uzun süreli meyve diyetleri pek çok sağlık problemine neden olabiliyor
Meyve diyetleri, düşük kalorili, karbonhidrat içeriği yüksek, protein ve yağ içeriği düşük diyetlerdir Tek yönlü besin diyetleridir Günlük tüketmemiz gereken aminoasitlerden ve gerekli yağ asitlerinden yoksundur, B grubu vitaminleri diyette eksiktir Uzun süreli uygulandığında enzim faaliyetlerinin zarar görmesine, sinir ve beyin fonksiyonlarında hasara, sinirlilik, tansiyon düşüklüğü, kalp hastalıkları gibi birçok sağlık problemine yol açabilir Ayrıca bu tür diyetler 7 günde 4 kg verilebileceğini vaat etmektedirler Bu kadar kısa sürede kaybedilen ağırlığın çok azı yağdan olmakta, çoğu kas ve sudan olduğu için diyet bittikten sonra verilen kilolar daha fazlasıyla hemen geri alınmaktadır Ayrıca bu tür diyetlerin sık yapılması durumunda bazal metabolizma hızı bozulmakta ve daha sonra ağırlık kaybetme hızı yavaşlamaktadır
|
|
|