Bu yiyecekler acıktırıyor! |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu yiyecekler acıktırıyor!Bu yiyecekler acıktırıyor! Havuç, mısır, bezelye ve patates gibi glisemik indeks değerleri yüksek besinlerin sürekli açlık hissi yarattığını biliyor muydunuz? Besinlerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" adı verilir Her besinin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler devamlı açlık hissi yaratırlar Havuç, mısır, bezelye ve patatesin glisemik indeks değerleri yüksektir Faydalarına rağmen bu besinler dikkatli alınmalıdır Patates: Patates önemli bir C vitamini kaynağıdır B6 vitamini, bakır, potasyum, manganez, triptofan ve diyet posası içerir Patates yapısında bulunan bileşikler kan basıncını düşürücü etki gösterir DNA sentezinden, kan hücrelerinin yapımına, hücreler arası iletişimi sağlayan fosfolipidlerin sentezlenmesine, kalp sağlığını korumaya, beyin ve sinir sisteminin aktivitesine, fiziksel performansın artırılmasına kadar pek çok işlevde görev alır Ayrıca patates, özellikle kabuğuna yakın kısımlardaki yüksek posa içeriği ile kolesterolün düşürülmesine, kolon kanserinin önlenmesine yardımcıdır Havuç: Havuç önemli bir antioksidan kaynağıdır A vitamini öncüsü beta karotenin çok önemli bir kaynağıdır K ve C vitamini, diyet posası, potasyum, B6 vitamini, manganez, molibden, B1 ve B3 vitamini, fosfor, magnezyum ve folat içerir Karotenoidler kalp hastalıkları riskini azaltan, özellikle gece görüşünü sağlayan, maküler dejenerasyona ve katarakt gelişimine karşı koruyucu etki gösteren önemli bileşenlerdir Ayrıca karotenoid tüketimi pek çok kanser riskini azaltmakta, kan şekeri dengesini sağlamakta, insülin direncini ve yüksek kan şekeri düzeylerini olumlu etkilemektedir Havuç kolon kanserine karşı da koruma sağlar Bezelye: Bezelye besin öğeleri yönünden zengindir 8 vitamin(K, C, B1, B2, B3, B6, A, folat), 7 mineral (manganez, fosfor, magnezyum, bakır, demir, çinko, potasyum), diyet posası ve protein kaynağıdır Zengin içeriği sağlığı olumlu etkiler Kemik sağlığını koruyan önemli besin öğelerini içerir Bezelye aynı zamanda folik asidin ve B6 vitaminin de önemli bir kaynağıdır Yapısındaki K vitamini ile de kanın akışkanlığını sağlayarak kalp sağlığını korumaya destek sağlar Bezelye içeriğindeki C vitamini ile de kanserlere karşı koruyucu etki gösterir Mısır: Mısır tiamin (B1 vitamini), folat, diyet posası, C vitamini, fosfor, manganez ve pantotenik asit (B5) içerir İçeriğindeki zengin folat ve posa nedeniyle kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar Mısır, akciğer kanseri gelişim riskini önemli düzeyde azaltan beta-kriptoksantin yönünden zengindir Tiamin için çok iyi bir kaynak olan mısır, hafızanın güçlenmesine yardımcıdır Ayrıca strese karşı vücudun savunmasını sağlar kaynak: e-kolaynet |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|